Meny

Det er særlig én grunn til at du bør få et godt forhold til svigermor

FORHOLD TIL SVIGERMOR: Forholdet mellom svigermor og svigerdatter kan være konfliktfylt, men husk at svigermor tross alt bare er en mor som vil sønnens beste. Foto: colourbox.com.

- Noen føler seg invadert.

- Kjærligheten til våre barn er et av de få forholdene i livet vårt som er uforanderlig. Den er like sterk uavhengig av alder, sier Nina Sletteland.

Hun er parterapeut, spesialist i helsepsykolog, sykepleier og eier og driver Samlivshelse i Bergen.

Sletteland har for øvrig skrevet to fagbøker og jobber som høgskolelektor.

- En mor opplever at hun kjenner barnet sitt aller best, og de har en historie samme. Når sønnen opplever en annen kjærlighet, kan noen mødre føle at båndet mellom dem blir truet, sier hun.

Forholdet til svigermor

Dette kan føre til store konflikter mellom svigermor og svigerdatter.

- Svigermor kan kjenne på trusselen om at hun ikke lenger er den eneste, og føler sønnens kjærlighet som truet. Svigerdatteren kan på sin side oppleve å ikke få nok rom til seg og sin partner dersom svigermor og andre i livet tar mye plass, sier hun.

Hun legger til at kjærlighet er sterke følelser, og at selv om en morskjærlighet er av en helt annet karakter enn kjærligheten mellom kjærestepar, kan noen oppleve det som konkurrerende.

- Slik bør det naturligvis ikke være, og for de fleste er det heller ikke det, sier Sletteland.

Vis respekt

Svigers´ vær varsom plakat

- Tidligere førsteamanuensis Oddbjørn Evenshaug fra Pedagogisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo har laget noen råd om hvordan besteforeldrerollen kan fungere positivt for alle parter. På bakgrunn av disse råden, kan man kanskje sette opp følgende vær varsom-plakat for svigers, sier Gjertrud Sæter.

Ikke bland deg inn i utide

Ikke gi råd før du blir spurt

Ikke bland deg inn i barneoppdragelsen

Hold kommentarene for deg selv

Respekter foreldrenes eget liv

Uanmeldt besøk er ikke greit

Misjonering er heller ikke greit

Det å tenke over de forholdene som påvirkes på forhånd, kan derfor være en idé når to kvinner skal gå inn i rollene som svigermor og svigerdatter.

Vær forberedt på at forholdet mellom svigermor og svigerbarn kan være sårbart.

- Respekt og forståelse for at vi er forskjellige er nok nøkkelord hvis du vil få forholdet til svigermor til å fungere, og det er da viktig at du som svigerdatter husker på at svigermor er mannen din sin mor og at hun vil hans beste, sier Gjertrud Sæter.

Sæter har hovedfag i sosiologi og har skrevet en doktoravhandling om svigermor fra et kulturhistorisk perspektiv.

Hun forteller at de fire vanligste konfliktområdene i forholdet mellom svigermor og svigerdatter tradisjonelt har vært kampen om sønnen og ektemannen, hushold og stell av hjemmet, det felles kvinnearbeidet og barn og barneoppdragelse.

Ikke virk belærende

Til tross for at barn og barnebarn kan være en kilde til konflikt, er det ifølge Sæter faktisk stor enighet mellom generasjonene om hva som bør ligge i foreldre- og besteforeldrerollen.

- Begge generasjoner mener at besteforeldre skal gjøre ting sammen med barnebarna, tre støttende til når det trengs og hjelpe voksne barn i sin rolle som foreldre, sier hun.

Det gjelder altså bare å trå varsomt, ikke virke belærende og unngå direkte kritikk.

Barneoppdragelsen er det også best å holde seg unna, og eventuelle stikk om at noe kunne vært gjort bedre vil som regel ikke føre til noe godt.

God å ha

Klarer svigermor dette, ligger mye til rette for et godt forhold og samarbeid.

- En svigermor kan være god å ha når du skal rekke over mye i hverdagen, så det kan være lurt å ta imot hennes hjelp og være takknemlig for det hun har å bidra med, sier Sletteland.

Fornøyde har vi kanskje uansett vanskelig for å bli.

- Noen opplever å få for lite hjelp, for eksempel til barnepass, mens andre føler seg invadert av en svigermor som alltid er tilstede og tilgjengelig, sier hun.

Hver familie må da finne en form som passer dem alle, og parterapeutens beste råd er da å snakke sammen.

- Inviter til å snakke om temaet, vær ærlig og si hva du ønsker og hvilket forhold du vil at dere skal ha. Også du som er svigerdatter har et ansvar for at forholdet mellom dere blir godt. Du kan selv velge hvordan du vil se din svigermor, og hun blir gjerne til det du velger å se henne som, sier hun.

Ikke en trussel

Er du derimot fersk i rollen som svigermor, anbefaler Sletteland å se på det som en kompliment at en kvinne faktisk har valgt akkurat din sønn.

- Det er ikke bare en kompliment til ham, men også til deg som i stor grad har bidratt til at han er blitt så elskelig. Om en kan se det slik, vil trusselbildet blekne, sier hun.

Råd til deg som er svigerdatter

Husk at svigermor er din manns mor og at hun ønsker hans beste

Ta i mot hjelpen svigermor tilbyr

Vær takknemlig for det svigermor har å tilby

Snakk sammen om forholdet og hva dere forventer av hverandre

Husk at også du påvirker hvordan forhold du og svigermor får til hverandre

Ha en positiv innstilling til svigermor. Dette er viktig for forholdet deres

Sletteland minner om at vi ikke eier våre barn, og tror det kan være lettere å la en annen kvinne få lov til å elske sønnen hvis du evner å være takknemlig for alle gledene og utfordringene du har hatt i den tiden du har fått oppdra ham.

- Det aller beste du kan gjøre som svigermor, er uansett å ta i mot svigerdatteren din og akseptere sønnens valg uansett hva du selv måtte mene om henne. Dette er hans valg, og ønsker du å bevare et godt forhold til din sønn og opprette et godt forhold til din svigerdatter, må du akseptere dette, sier hun.

Ingen er perfekte

Hun mener for øvrig at du kommer langt med raushet.

Du kunne ganske sikkert ønske deg at noe var annerledes uansett hvilken kvinne eller mann han hadde valgt.

- Men slik er det også med din egen sønn. Ingen er perfekte. Velg heller å fokusere på det gode hun bringer inn i familien, og det som gir din sønn glede i voksenliv, sier hun.

For det er ikke alltid riktig at mor kjenner sin sønn bedre enn partnere.

Du vil jo aldri kjenne ham som partner slik kjæresten gjør, og dette må du som svigermor anerkjenne.

- Du kommer også langt med å vise at du bryr deg, men har respekt for at de trenger privatliv. Spør dem hva de vil og gjør gjerne avtaler om du skal hjelpe dem med praktisk forhold, sier hun.

Godtar mindre av svigermor

Sletteland tror det er en del forskjeller på forholdet mellom svigermor og svigerdatter i dag sammenlignet med før i tiden.

I dag er det ikke uvanlig at vi har flere forhold før vi slår oss til ro, og vi oppretter ofte først et endelig forhold i voksen alder.

- Jeg vil anta at kvinner generelt vil godta mindre fra svigermor i dag enn tidligere, og hun vil nok ha mindre påvirkning på samlivet enn hun hadde før, sier hun.

For mange er det også slik at boforholdene begrenser hyppigheten av samvær, og samtidig er det også sannsynlig at svigermødre har mindre tid til barn og barnebarn i dag enn før fordi flere er yrkesaktive.

- I tillegg er mange godt voksne kvinner i større grad enn før opptatt med egne hobbyer og aktiviteter, legger hun til.

Trussel for parforholdet

Parterapeutens inntrykk er uansett at folk flest fungerer godt nok sammen med sin svigerfamilie, selv om det kan være kulturelle ulikheter og interesser.

- I noen få tilfeller er likevel svigermor tema i terapirommet, og da handler det som oftest om at svigermor og svigerdatter er i konflikt vedrørende barneoppdragelse eller samlivet generelt. Dette kan være en stor trussel for parforholdet dersom en ikke tar problemene på alvor, sier hun.

Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan
Siste nytt
19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus