Det er særlig én grunn til at du bør få et godt forhold til svigermor

FORHOLD TIL SVIGERMOR: Forholdet mellom svigermor og svigerdatter kan være konfliktfylt, men husk at svigermor tross alt bare er en mor som vil sønnens beste. Foto: colourbox.com.
FORHOLD TIL SVIGERMOR: Forholdet mellom svigermor og svigerdatter kan være konfliktfylt, men husk at svigermor tross alt bare er en mor som vil sønnens beste. Foto: colourbox.com.

- Noen føler seg invadert.

- Kjærligheten til våre barn er et av de få forholdene i livet vårt som er uforanderlig. Den er like sterk uavhengig av alder, sier Nina Sletteland.

Hun er parterapeut, spesialist i helsepsykolog, sykepleier og eier og driver Samlivshelse i Bergen.

Sletteland har for øvrig skrevet to fagbøker og jobber som høgskolelektor.

- En mor opplever at hun kjenner barnet sitt aller best, og de har en historie samme. Når sønnen opplever en annen kjærlighet, kan noen mødre føle at båndet mellom dem blir truet, sier hun.

Forholdet til svigermor

Dette kan føre til store konflikter mellom svigermor og svigerdatter.

- Svigermor kan kjenne på trusselen om at hun ikke lenger er den eneste, og føler sønnens kjærlighet som truet. Svigerdatteren kan på sin side oppleve å ikke få nok rom til seg og sin partner dersom svigermor og andre i livet tar mye plass, sier hun.

Hun legger til at kjærlighet er sterke følelser, og at selv om en morskjærlighet er av en helt annet karakter enn kjærligheten mellom kjærestepar, kan noen oppleve det som konkurrerende.

- Slik bør det naturligvis ikke være, og for de fleste er det heller ikke det, sier Sletteland.

Vis respekt

Svigers´ vær varsom plakat

- Tidligere førsteamanuensis Oddbjørn Evenshaug fra Pedagogisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo har laget noen råd om hvordan besteforeldrerollen kan fungere positivt for alle parter. På bakgrunn av disse råden, kan man kanskje sette opp følgende vær varsom-plakat for svigers, sier Gjertrud Sæter.

Ikke bland deg inn i utide

Ikke gi råd før du blir spurt

Ikke bland deg inn i barneoppdragelsen

Hold kommentarene for deg selv

Respekter foreldrenes eget liv

Uanmeldt besøk er ikke greit

Misjonering er heller ikke greit

Det å tenke over de forholdene som påvirkes på forhånd, kan derfor være en idé når to kvinner skal gå inn i rollene som svigermor og svigerdatter.

Vær forberedt på at forholdet mellom svigermor og svigerbarn kan være sårbart.

- Respekt og forståelse for at vi er forskjellige er nok nøkkelord hvis du vil få forholdet til svigermor til å fungere, og det er da viktig at du som svigerdatter husker på at svigermor er mannen din sin mor og at hun vil hans beste, sier Gjertrud Sæter.

Sæter har hovedfag i sosiologi og har skrevet en doktoravhandling om svigermor fra et kulturhistorisk perspektiv.

Hun forteller at de fire vanligste konfliktområdene i forholdet mellom svigermor og svigerdatter tradisjonelt har vært kampen om sønnen og ektemannen, hushold og stell av hjemmet, det felles kvinnearbeidet og barn og barneoppdragelse.

Ikke virk belærende

Til tross for at barn og barnebarn kan være en kilde til konflikt, er det ifølge Sæter faktisk stor enighet mellom generasjonene om hva som bør ligge i foreldre- og besteforeldrerollen.

- Begge generasjoner mener at besteforeldre skal gjøre ting sammen med barnebarna, tre støttende til når det trengs og hjelpe voksne barn i sin rolle som foreldre, sier hun.

Det gjelder altså bare å trå varsomt, ikke virke belærende og unngå direkte kritikk.

Barneoppdragelsen er det også best å holde seg unna, og eventuelle stikk om at noe kunne vært gjort bedre vil som regel ikke føre til noe godt.

God å ha

Klarer svigermor dette, ligger mye til rette for et godt forhold og samarbeid.

- En svigermor kan være god å ha når du skal rekke over mye i hverdagen, så det kan være lurt å ta imot hennes hjelp og være takknemlig for det hun har å bidra med, sier Sletteland.

Fornøyde har vi kanskje uansett vanskelig for å bli.

- Noen opplever å få for lite hjelp, for eksempel til barnepass, mens andre føler seg invadert av en svigermor som alltid er tilstede og tilgjengelig, sier hun.

Hver familie må da finne en form som passer dem alle, og parterapeutens beste råd er da å snakke sammen.

- Inviter til å snakke om temaet, vær ærlig og si hva du ønsker og hvilket forhold du vil at dere skal ha. Også du som er svigerdatter har et ansvar for at forholdet mellom dere blir godt. Du kan selv velge hvordan du vil se din svigermor, og hun blir gjerne til det du velger å se henne som, sier hun.

Ikke en trussel

Er du derimot fersk i rollen som svigermor, anbefaler Sletteland å se på det som en kompliment at en kvinne faktisk har valgt akkurat din sønn.

- Det er ikke bare en kompliment til ham, men også til deg som i stor grad har bidratt til at han er blitt så elskelig. Om en kan se det slik, vil trusselbildet blekne, sier hun.

Råd til deg som er svigerdatter

Husk at svigermor er din manns mor og at hun ønsker hans beste

Ta i mot hjelpen svigermor tilbyr

Vær takknemlig for det svigermor har å tilby

Snakk sammen om forholdet og hva dere forventer av hverandre

Husk at også du påvirker hvordan forhold du og svigermor får til hverandre

Ha en positiv innstilling til svigermor. Dette er viktig for forholdet deres

Sletteland minner om at vi ikke eier våre barn, og tror det kan være lettere å la en annen kvinne få lov til å elske sønnen hvis du evner å være takknemlig for alle gledene og utfordringene du har hatt i den tiden du har fått oppdra ham.

- Det aller beste du kan gjøre som svigermor, er uansett å ta i mot svigerdatteren din og akseptere sønnens valg uansett hva du selv måtte mene om henne. Dette er hans valg, og ønsker du å bevare et godt forhold til din sønn og opprette et godt forhold til din svigerdatter, må du akseptere dette, sier hun.

Ingen er perfekte

Hun mener for øvrig at du kommer langt med raushet.

Du kunne ganske sikkert ønske deg at noe var annerledes uansett hvilken kvinne eller mann han hadde valgt.

- Men slik er det også med din egen sønn. Ingen er perfekte. Velg heller å fokusere på det gode hun bringer inn i familien, og det som gir din sønn glede i voksenliv, sier hun.

For det er ikke alltid riktig at mor kjenner sin sønn bedre enn partnere.

Du vil jo aldri kjenne ham som partner slik kjæresten gjør, og dette må du som svigermor anerkjenne.

- Du kommer også langt med å vise at du bryr deg, men har respekt for at de trenger privatliv. Spør dem hva de vil og gjør gjerne avtaler om du skal hjelpe dem med praktisk forhold, sier hun.

Godtar mindre av svigermor

Sletteland tror det er en del forskjeller på forholdet mellom svigermor og svigerdatter i dag sammenlignet med før i tiden.

I dag er det ikke uvanlig at vi har flere forhold før vi slår oss til ro, og vi oppretter ofte først et endelig forhold i voksen alder.

- Jeg vil anta at kvinner generelt vil godta mindre fra svigermor i dag enn tidligere, og hun vil nok ha mindre påvirkning på samlivet enn hun hadde før, sier hun.

For mange er det også slik at boforholdene begrenser hyppigheten av samvær, og samtidig er det også sannsynlig at svigermødre har mindre tid til barn og barnebarn i dag enn før fordi flere er yrkesaktive.

- I tillegg er mange godt voksne kvinner i større grad enn før opptatt med egne hobbyer og aktiviteter, legger hun til.

Trussel for parforholdet

Parterapeutens inntrykk er uansett at folk flest fungerer godt nok sammen med sin svigerfamilie, selv om det kan være kulturelle ulikheter og interesser.

- I noen få tilfeller er likevel svigermor tema i terapirommet, og da handler det som oftest om at svigermor og svigerdatter er i konflikt vedrørende barneoppdragelse eller samlivet generelt. Dette kan være en stor trussel for parforholdet dersom en ikke tar problemene på alvor, sier hun.

Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus