Avskjedsbrev levert etter 70 år

Bilder av den drepte nederalndske antinazisten Peter Will. Han skrev et avskjedsbrev til familien da han i 1944 ble ført bort til en konsentrasjonsleir.
Bilder av den drepte nederalndske antinazisten Peter Will. Han skrev et avskjedsbrev til familien da han i 1944 ble ført bort til en konsentrasjonsleir. Foto: - / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til Peter Will fikk hans avskjedsbrev etter 70 år. Han ble i 1944 sendt til en konsentrasjonsleiren Neuengamme, og døde like før krigens slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Will skrev avskjedsbrevet til sin kone og seks sønner like før han ble ført bort til en konsentrasjonsleir. Han ble tatt til fange av nazistene i 1944.

Først i år kom brevet frem.

Det var en venn av familien som oppdaget Wills lommebok da han surfet et online arkiv som dokumenterer skjebnen til nazismens ofre.

– En sterk opplevelse

Funnet førte til at lommeboka, hvor brevet lå brettet, ble returnert til familien, forteller arkivet, International Tracing Service (ITS).

Joop og Peter Will Jr er sønner av den drepte motstandsmannen. Foto: - / Afp
Joop og Peter Will Jr er sønner av den drepte motstandsmannen. Foto: - / Afp

– Det var en usedvanlig sterk opplevelse for oss. Det er ikke noe du forventer deg, sier en av sønnene, Joop Will, som bare var ti år gammel da faren ble tatt til fange.

– Denne historien har alltid levd med oss, vi har ikke glemt, sier han.

Les også: De ukjente landssvikerne

Familien hadde ikke regnet med å finne flere personlige eiendeler. I 1949 hadde man fått tilbake hans bibel, giftering og en fyllepenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men lommeboka hadde ved en feil blitt knyttet til et annet navn.

Har skrevet bok

Joops brødre Peter og Bert har studert farens liv, og har endog skrevet en bok om ham.

Da har funnet ut at faren, som jobbet som kjøttkontrollør, hjalp allierte piloter å flykte. Han brukte blant annet et forlatt skur ved slakteriet som gjemmested.

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

«De eldre brødrene kunne minnes at pappaen ofte sto på terrassen med kikkert og studerte luftangrepene og flyene som forsvant», opplyser ITS.

Han ble til slutt arrestert i Nijmegen i desember 1943, og ble drept en av de siste dagene av krigen - i 1945.

Hans familie ønsker ikke å fortelle om hvasom står i brevet.