Meny

Når oldemor har egen blogg:

— Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr»

Åshild Bjelland Kalleklev (79) driver bloggen vinhone.blogg.no Foto: Privat

Åshild Bjelland Kalleklev (79) har blogget siden 2011.

– Barnebarnet mitt på 16 år ringte meg en dag og sa: «Hei farmor, nå ligger du som nummer 43 blant alle toppbloggerne i Norge! Nå blir du snart kjendis», forteller Åshild Bjelland Kalleklev (76) humrende til Kvinneguiden.

I dagens mediebilde er kvinner fortsatt underrepresentert når det gjelder hvem som får uttale seg. En undersøkelse gjort av Burson-Marsteller fra 2011 viser at bare 33,5 prosent av kildene i mediene er kvinner. Det vil si at syv av ti kilder i mediene er menn.

Godt voksne kvinner kommer også sjeldnere til i mediene enn unge, og kvinners alder blir oftere påpekt enn hos menn.

Oldemor og blogger

Her er Åshild Bjelland Kalleklev i midten, omgitt av barn og barnebarn. Foto: privat

Et sted voksne damer derimot uttrykker seg i større og større grad er på sosiale medier. For eksempel er 83 prosent av kvinner mellom 40-59 år aktive på Facebook, og av de over 60 år er hele 71 prosent aktive brukere. Noen har til og med begynt å blogge.

Åshild Bjelland Kalleklev har blogget aktivt på vinhone.blogg.no siden 2011. I skrivende stund ligger hun på 30. plass på blogg.nos liste over bloggere som er 40 år eller eldre. På hjemstedet Stord er bloggen kjent som «Oldemorbloggen».

Kalleklev har hatt alt fra 100 til 1.000 unike lesere hver dag og har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente.

Invitert til kongen

Åshild Bjelland Kalleklev har alltid likt å skrive og være kreativ, og synes det er gøy å vise frem ting hun har laget på nett. Hun syr, tover og strikker – noe som har resultert i både vesker, kurver, votter og gensere.

— Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr», forteller Kalleklev.

Oldebarnet mitt på 13 år hadde så fryktelig lyst på bunad, så jeg rasket sammen ymse ting jeg hadde liggende, og sydde bunad i full fart.Hun ble kjempefornøyd.

Bloggingen begynte nettopp fordi hun hadde mye restestoff fra et prosjekt hun gjorde med mannen sin hjemme på Stord. Sammen laget de noe de kaller «Eventyrskogen», hvor de lagde eventyrfigurer som de plasserte rundt i skogen. Åshild sydde figurer og klær, og mannen hennes snekret hus til dem.

Prosjektet ga dem ildsjelprisen fra Stord kommune i 2010, og de ble nylig invitert til afternoon tea hos kongen sammen med andre ildsjeler fra hele landet.

Kalleklev blogger som regel hver dag. Det begynner som regel med at hun får en idé til noe hun vil lage, og så blir det blogginnlegg av det.

– Selve skrivingen tar egentlig ikke så lang tid. Det som er tidkrevende er alle bildene som skal tas, sier hun.

Eldre kvinner mer aktive

Ekspert på sosiale medier, Ingvild Moen, tror at sosiale medier er en fin plattform å uttrykke seg på for eldre damer. Foto: Privat

Ingvild Moen er ekspert på sosiale medier, og har jobbet med temaet siden 2009. I fjor ble hun kåret til «Årets sosiale medier-personlighet» under Social Media Days.

Hun mener at sosiale medier kan være med på å gi kvinner over 50 år en stemme i mediebildet, i tillegg til at det hjelper dem med å utvide nettverket sitt.

– Vi kan lære mye av bestemødrene våre om hvordan vi skal være aktive i sosiale medier. Voksne kvinner er både mer aktive med å poste statusoppdateringer og med å kommentere andres statusoppdateringer enn det de yngre kvinnene er, sier hun til Kvinneguiden.

Trøst i sosiale medier

87-åringen Baddie Winkle er ikke redd for å være seg selv, til tross for alderen sin. Foto: @baddiewinkle/Twitter.

I Norge er det ikke så mange godt voksne kvinner som har blitt store og kjente via sosiale medier. Men i USA finnes det flere. En av dem er 87 år gamle Helen Ruth van Winkle fra Kentucky, bedre kjent som Baddie Winkle. Hun har 225.000 følgere på Twitter og 1,7 millioner følgere på Instagram.

Etter at mannen hennes døde i 1983, og sønnen i 1999, har Winkle funnet trøst i å kle seg opp som den mer eksentriske karakteren Baddie Winkle.

Winkle får hjelp av barnebarnet Kennedy til å legge ut morsomme videoer og bilder, og hun refererer stadig til rap-låter og annen populærkultur ved å kle seg i fargerike klær med mønstre eller slagord på.

Moen tror grunnen til at Baddie Winkle har slått så godt an er at hun tør å by på seg selv.

– Baddie Winkle jo en råtass, du ser det allerede i bioen hennes hvor det står: «Stealing your man since 1928». Hun har personlighet, humor, glimt i øyet, er uredd og litt atypisk. Hun skiller seg ut og byr på seg selv, bemerker Moen.

Langsom bedring

Professor i journalistikk, Elisabeth Eide, tror at kvinner vil bli bedre representert i mediene i årene som kommer. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Elisabeth Eide er professor ved journalistikkutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har gitt ut flere bøker, blant annet «Narrespeil. Kjønn, sex og medier», hvor hun har skrevet om hvordan kvinner sjeldnere er representert i mediene enn menn.

Statistikk viser nemlig at menn oftere blir valgt til å være kilder i mediene enn kvinner, og eldre kvinner blir igjen sjeldnere brukt enn yngre kvinner.

En undersøkelse fra 2010, gjort av journalistikkprofessor Elisabeth Eide og Kristin Skare Orgeret, viser at kvinners alder oftere nevnes enn hos det motsatte kjønn.

— Eldre kvinner går fortere ut på dato fordi det nok ennå er slik at kvinners utseende vektlegges når de skal intervjues, dersom det også er visuell representasjon, sier Eide.

— Her kan en jo se mot filmverdenen, der kvinner som er femten-tjue år yngre enn potensielle mannlige motspillere, betraktes som for gamle til å spille mot disse mannlige stjernene.

Eide forteller at en annen forklaring kan være at det i «over 50»-generasjonen er flere mannlige eksperter, både av professorer og andre typer, men at dette jevner seg noe mer ut i yngre generasjoner.

Hun tror derfor at det vil skje en langsom bedring, og at kvinner vil bli bedre representert i de tradisjonelle mediene i fremtiden.

– Svært mange modne kvinner, som jeg velger å kalle dem, er også aktive på Facebook og Twitter. I og med at disse kanalene i stigende grad inspirerer de tradisjonelle mediene, er de sikkert også med på å skape en viss utjevning, påpeker Eide.

Mange kjedelige blogger

Kalleklev ble nylig bedt på te hos kongen for sin kulturinnsats på hjemstedet Stord. Foto: Privat

Åshild Bjelland Kalleklev synes godt flere voksne damer kunne hatt blogg, men bare hvis de har noe å skrive om. Selv liker hun å se hva andre lager, og leser gjerne blogger som har en humoristisk tone.

- Jeg kommer over mange kjedelige blogger. Det er morsommere å lese om blogger som har et bestemt tema, og med en morsom tone, ikke bare folk som skriver hva de har gjort den dagen. Jeg er stadig på utkikk etter flere morsomme blogger å lese, sier hun.

Det er ikke mange på hennes alder som er like aktive i bloggverdenen. Syvbarns-bestemoren forteller at de fleste voksne bloggerne hun kommer over i hvert fall er ti år yngre enn henne.

– Det er mange på min alder som ikke bruker PC, eller som kanskje ikke er så flinke på det. Dessuten må du ha en interesse for å skrive hvis du skal drive med dette, og det er det ikke alle som har. Det er jo ungdommen som har vokst opp med dette, og ikke vi, så det kan være noe av grunnen til at det er få eldre som blogger.

Mye å lære

Selv om dagens unge har vokst opp med Internett og fått det inn med morsmelka, har de mye å lære av damer som Kalleklev og Baddie Winkle. For Ingvild Moen forteller at voksne og yngre kvinner uttrykker seg ulikt i sosiale medier.

– Eldre kvinner er flinke til å opprettholde god folkeskikk og behandle andre på en hyggelig måte.

Les også:

– På tide å kvotere ut overrepresenterte menn

Maureen tegner sitt liv som introvert

– Om du fulgte meg på sosiale medier, ville du trodd jeg var en overflatisk partyjente

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger
Siste nytt
14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus