Når oldemor har egen blogg:

— Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr»

Åshild Bjelland Kalleklev (79) driver bloggen vinhone.blogg.no
Åshild Bjelland Kalleklev (79) driver bloggen vinhone.blogg.no Foto: Privat

Åshild Bjelland Kalleklev (79) har blogget siden 2011.

– Barnebarnet mitt på 16 år ringte meg en dag og sa: «Hei farmor, nå ligger du som nummer 43 blant alle toppbloggerne i Norge! Nå blir du snart kjendis», forteller Åshild Bjelland Kalleklev (76) humrende til Kvinneguiden.

I dagens mediebilde er kvinner fortsatt underrepresentert når det gjelder hvem som får uttale seg. En undersøkelse gjort av Burson-Marsteller fra 2011 viser at bare 33,5 prosent av kildene i mediene er kvinner. Det vil si at syv av ti kilder i mediene er menn.

Godt voksne kvinner kommer også sjeldnere til i mediene enn unge, og kvinners alder blir oftere påpekt enn hos menn.

Oldemor og blogger

Her er Åshild Bjelland Kalleklev i midten, omgitt av barn og barnebarn. Foto: privat
Her er Åshild Bjelland Kalleklev i midten, omgitt av barn og barnebarn. Foto: privat

Et sted voksne damer derimot uttrykker seg i større og større grad er på sosiale medier. For eksempel er 83 prosent av kvinner mellom 40-59 år aktive på Facebook, og av de over 60 år er hele 71 prosent aktive brukere. Noen har til og med begynt å blogge.

Åshild Bjelland Kalleklev har blogget aktivt på vinhone.blogg.no siden 2011. I skrivende stund ligger hun på 30. plass på blogg.nos liste over bloggere som er 40 år eller eldre. På hjemstedet Stord er bloggen kjent som «Oldemorbloggen».

Kalleklev har hatt alt fra 100 til 1.000 unike lesere hver dag og har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente.

Invitert til kongen

Åshild Bjelland Kalleklev har alltid likt å skrive og være kreativ, og synes det er gøy å vise frem ting hun har laget på nett. Hun syr, tover og strikker – noe som har resultert i både vesker, kurver, votter og gensere.

— Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr», forteller Kalleklev.

Oldebarnet mitt på 13 år hadde så fryktelig lyst på bunad, så jeg rasket sammen ymse ting jeg hadde liggende, og sydde bunad i full fart.Hun ble kjempefornøyd.

Bloggingen begynte nettopp fordi hun hadde mye restestoff fra et prosjekt hun gjorde med mannen sin hjemme på Stord. Sammen laget de noe de kaller «Eventyrskogen», hvor de lagde eventyrfigurer som de plasserte rundt i skogen. Åshild sydde figurer og klær, og mannen hennes snekret hus til dem.

Prosjektet ga dem ildsjelprisen fra Stord kommune i 2010, og de ble nylig invitert til afternoon tea hos kongen sammen med andre ildsjeler fra hele landet.

Kalleklev blogger som regel hver dag. Det begynner som regel med at hun får en idé til noe hun vil lage, og så blir det blogginnlegg av det.

– Selve skrivingen tar egentlig ikke så lang tid. Det som er tidkrevende er alle bildene som skal tas, sier hun.

Eldre kvinner mer aktive

Ekspert på sosiale medier, Ingvild Moen, tror at sosiale medier er en fin plattform å uttrykke seg på for eldre damer. Foto: Privat
Ekspert på sosiale medier, Ingvild Moen, tror at sosiale medier er en fin plattform å uttrykke seg på for eldre damer. Foto: Privat

Ingvild Moen er ekspert på sosiale medier, og har jobbet med temaet siden 2009. I fjor ble hun kåret til «Årets sosiale medier-personlighet» under Social Media Days.

Hun mener at sosiale medier kan være med på å gi kvinner over 50 år en stemme i mediebildet, i tillegg til at det hjelper dem med å utvide nettverket sitt.

– Vi kan lære mye av bestemødrene våre om hvordan vi skal være aktive i sosiale medier. Voksne kvinner er både mer aktive med å poste statusoppdateringer og med å kommentere andres statusoppdateringer enn det de yngre kvinnene er, sier hun til Kvinneguiden.

Trøst i sosiale medier

87-åringen Baddie Winkle er ikke redd for å være seg selv, til tross for alderen sin. Foto: @baddiewinkle/Twitter.
87-åringen Baddie Winkle er ikke redd for å være seg selv, til tross for alderen sin. Foto: @baddiewinkle/Twitter.

I Norge er det ikke så mange godt voksne kvinner som har blitt store og kjente via sosiale medier. Men i USA finnes det flere. En av dem er 87 år gamle Helen Ruth van Winkle fra Kentucky, bedre kjent som Baddie Winkle. Hun har 225.000 følgere på Twitter og 1,7 millioner følgere på Instagram.

Etter at mannen hennes døde i 1983, og sønnen i 1999, har Winkle funnet trøst i å kle seg opp som den mer eksentriske karakteren Baddie Winkle.

Winkle får hjelp av barnebarnet Kennedy til å legge ut morsomme videoer og bilder, og hun refererer stadig til rap-låter og annen populærkultur ved å kle seg i fargerike klær med mønstre eller slagord på.

Moen tror grunnen til at Baddie Winkle har slått så godt an er at hun tør å by på seg selv.

– Baddie Winkle jo en råtass, du ser det allerede i bioen hennes hvor det står: «Stealing your man since 1928». Hun har personlighet, humor, glimt i øyet, er uredd og litt atypisk. Hun skiller seg ut og byr på seg selv, bemerker Moen.

Langsom bedring

Professor i journalistikk, Elisabeth Eide, tror at kvinner vil bli bedre representert i mediene i årene som kommer. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus
Professor i journalistikk, Elisabeth Eide, tror at kvinner vil bli bedre representert i mediene i årene som kommer. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Elisabeth Eide er professor ved journalistikkutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har gitt ut flere bøker, blant annet «Narrespeil. Kjønn, sex og medier», hvor hun har skrevet om hvordan kvinner sjeldnere er representert i mediene enn menn.

Statistikk viser nemlig at menn oftere blir valgt til å være kilder i mediene enn kvinner, og eldre kvinner blir igjen sjeldnere brukt enn yngre kvinner.

En undersøkelse fra 2010, gjort av journalistikkprofessor Elisabeth Eide og Kristin Skare Orgeret, viser at kvinners alder oftere nevnes enn hos det motsatte kjønn.

— Eldre kvinner går fortere ut på dato fordi det nok ennå er slik at kvinners utseende vektlegges når de skal intervjues, dersom det også er visuell representasjon, sier Eide.

— Her kan en jo se mot filmverdenen, der kvinner som er femten-tjue år yngre enn potensielle mannlige motspillere, betraktes som for gamle til å spille mot disse mannlige stjernene.

Eide forteller at en annen forklaring kan være at det i «over 50»-generasjonen er flere mannlige eksperter, både av professorer og andre typer, men at dette jevner seg noe mer ut i yngre generasjoner.

Hun tror derfor at det vil skje en langsom bedring, og at kvinner vil bli bedre representert i de tradisjonelle mediene i fremtiden.

– Svært mange modne kvinner, som jeg velger å kalle dem, er også aktive på Facebook og Twitter. I og med at disse kanalene i stigende grad inspirerer de tradisjonelle mediene, er de sikkert også med på å skape en viss utjevning, påpeker Eide.

Mange kjedelige blogger

Kalleklev ble nylig bedt på te hos kongen for sin kulturinnsats på hjemstedet Stord. Foto: Privat
Kalleklev ble nylig bedt på te hos kongen for sin kulturinnsats på hjemstedet Stord. Foto: Privat

Åshild Bjelland Kalleklev synes godt flere voksne damer kunne hatt blogg, men bare hvis de har noe å skrive om. Selv liker hun å se hva andre lager, og leser gjerne blogger som har en humoristisk tone.

- Jeg kommer over mange kjedelige blogger. Det er morsommere å lese om blogger som har et bestemt tema, og med en morsom tone, ikke bare folk som skriver hva de har gjort den dagen. Jeg er stadig på utkikk etter flere morsomme blogger å lese, sier hun.

Det er ikke mange på hennes alder som er like aktive i bloggverdenen. Syvbarns-bestemoren forteller at de fleste voksne bloggerne hun kommer over i hvert fall er ti år yngre enn henne.

– Det er mange på min alder som ikke bruker PC, eller som kanskje ikke er så flinke på det. Dessuten må du ha en interesse for å skrive hvis du skal drive med dette, og det er det ikke alle som har. Det er jo ungdommen som har vokst opp med dette, og ikke vi, så det kan være noe av grunnen til at det er få eldre som blogger.

Mye å lære

Selv om dagens unge har vokst opp med Internett og fått det inn med morsmelka, har de mye å lære av damer som Kalleklev og Baddie Winkle. For Ingvild Moen forteller at voksne og yngre kvinner uttrykker seg ulikt i sosiale medier.

– Eldre kvinner er flinke til å opprettholde god folkeskikk og behandle andre på en hyggelig måte.

Les også:

– På tide å kvotere ut overrepresenterte menn

Maureen tegner sitt liv som introvert

– Om du fulgte meg på sosiale medier, ville du trodd jeg var en overflatisk partyjente

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:37 Sju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse på Hønefoss08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes
Siste nytt
08:37NorgeSju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse på Hønefoss08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus