Alt du må vite om hoste hos barn

HOSTE: De fleste hoster og nyser mye i barndommen, men noen ganger er hosten et symptom på mer enn en luftveisinfeksjon.
HOSTE: De fleste hoster og nyser mye i barndommen, men noen ganger er hosten et symptom på mer enn en luftveisinfeksjon. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det kikhoste, astma, eller bare en vanlig forkjølelse? Her er alt du må vite om barn som hoster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Snørr og hoste er meget vanlig i barndommen. Barn har noe umodent immunforsvar og blir derfor til stadighet smittet av luftveisvirus, sier overlege Nina Moe ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital.

Luftveisinfeksjon er vanlig blant barn, og høsten og vinteren er høysesong.

- I gjennomsnitt har barn under seks år omtrent seks luftveisinfeksjoner forårsaket av virus hvert år. Dette kan medføre symptomer som feber, redusert allmenntilstand, rennende nese, tett nese, vondt i halsen samt hoste, sier hun.

Hoste kan vedvare

En vanlig luftveisinfeksjon varer som regel i to til fem dager, men hosten kan ofte bli hengende igjen i en til to uker.

- Hosten skal tas på alvor hvis barnet også blir tungpustet, og det anbefales da å ta kontakt med lege, sier Moe.

For barn under seks måneder skal du ha lav terskel for å kontakte lege hvis barnet får luftveisinfeksjon med hoste og feber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse barna kan raskt få problemer med å få i seg nok væske hvis de blir syke, sier hun.

Gå til legen

Med eldre barn som drikker nok og har god allmenntilstand, kan du ifølge Moe se an tilstanden hjemme.

- Men hvis barnet har feber og redusert allmenntilstand i mer enn tre-fire dager bør lege oppsøkes. Lege skal også - uavhengig av alder og tidspunkt i forløpet - raskt oppsøkes dersom barnet blir slapt, har pusteproblemer, orker lite eller gir dårlig kontakt, sier hun.

Dersom hosten varer lenger enn to uker kan det også være fornuftig med en undersøkelse hos legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gjelder selv om allmenntilstanden er god og barnet er feberfritt, sier hun.

Som regel er det virus som er årsaken til infeksjonen. Antibiotika har ingen effekt på virus, men brukes dersom det er snakk om en bakteriell infeksjon.

Gjøende hoste

- Dersom barnet har hoste og feber med nedsatt allmenntilstand, og dette varer i mer enn to-tre dager bør man ta turen til lege. Det er imidlertid sjelden vi ser klassisk lungebetennelse blant barn nå, sier barnelege på Volvat, Kristin Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier videre at varselklokken også bør ringe dersom barnet har hoste kombinert med kortpustethet eller problemer med utpust.

Dette kan være tegn på bronkiolitt hos de minste og astma hos større barn.

- Ta også turen til legen dersom barnet har gjøende hoste og problemer med innpust. Dette kan bety falsk krupp, og da har legen både inhalasjoner og tablettbehandling som kan bedre plagene, sier hun.

Vær på vakt ved tørrhoste

Tørrhoste er ifølge Jensen kanskje den formen for hoste man bør være mest på vakt for, selv om legene ikke skiller så mye på tørr og våt hoste i utredningen.

- Ved tørrhoste er vi oppmerksom på en mulig underliggende astma eller det vi kaller bronkial hyperreaktivitet. Hvis vi mistenker det, prøver vi for eksempel med Flutide inhalasjoner, eventuelt kombinert med Ventoline. Rask effekt bestyrker riktig diagnose, sier hun.

For større barn kan det ifølge barnelegen også gjøres lungefunsjonsutredning dersom plagene vedvarer.

- Mange barn kan ha obstruktive episoder i forbindelse med luftveisinfeksjoner, men ikke alle får astma, legger hun til.

Husk at du må ringe medisinsk nødnummer 113 om det er akutt behov for medisinsk hjelp.

Les også:

Muggsopp i barnevognen er like ille som på soverommet

Blir barnet ditt sykt av wi-fi?

Stadig flere barn er allergiske mot peanøtter