OPPDRAGELSE:

Det er foreldrenes ansvar å oppdra barna

<p>OPPDRAGELSE: Foreldrene må selv ta ansvaret for oppdragelsen de håpefulle får. Illustrasjonsfoto: Colourbox</p>
OPPDRAGELSE: Foreldrene må selv ta ansvaret for oppdragelsen de håpefulle får. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Dette er ikke barnehagens jobb.

– Ifølge rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, er det foreldrene som har ansvar for barnas oppdragelse og danning. Det er altså ingen tvil om at det er foreldrene som har ansvar for egne barns oppdragelse, sier styrer i Espira Kløverenga barnehage, Camilla Hagstrøm.

Vi kan dermed ikke regne med at barnehagen tar del i denne jobben.

– Men det dere foreldre kan regne med, er at barnehagen har fokus på sosial kompetanse, på det å fungere godt i en gruppe og på høflighet og respekt, sier hun.

Barnehagen bidrar dermed i stor grad til at barn kan vokse opp til gode voksne, selv om de ansatte her egentlig ikke sitter med ansvaret.

En sosial arena

– Min erfaring er at mange barnehager føler at foreldre legger mye ansvar på dem i forhold til oppdragelse av barna. Det er jo et faktum at mange barn tilbringer det meste av tiden de er våkne i barnehagen fra de er små, men barnehagen har likevel ikke noe ansvar for å oppdra dem, sier Nina Stanghov Ulstein.

Hun er barnevernspedagog og driver rådgivingstjenesten Lykkeligbarndom.no

Som foreldre må man rett og slett være fornøyde med at barnehagen tilbyr en sosial arena og trening i sosial kompetanse, og så må man selv benytte timene hjemme godt slik at barnet blir det mennesket man ønsker at han eller hun skal bli.

Ikke kjeft

– For å få til dette er en god dialog mellom barnehage og hjem viktig. Som forelder er du avhengig av å vite hvordan barnet ditt oppfører seg og fungerer sammen med andre for å kunne hjelpe det med eventuelle utfordringer, sier hun.

Hører du at barnet ofte er i konflikter, må du ta opp dette hjemme, men pass på å gjøre det uten å kjefte.

Forklar heller rolig hvordan man skal oppføre seg overfor andre.

– Det er selvfølgelig et dilemma at vi egentlig overlater så mye av barnets utvikling til fremmede mennesker, og det er også derfor en del foreldre ønsker å utsette barnehagestarten så lenge som mulig, sier Ulstein.

Lærer folkeskikk

Hagstrøm forteller at det hver dag jobbes mye med sosial kompetanse og det å kunne samhandle positivt med andre i ulike situasjoner.

– Dette handler om vanlig folkeskikk som å hilse når man kommer, si ha det når man går, be om unnskyldning hvis man sårer noen og å hjelpe til med huslige sysler, sier hun.

Barnehagens ansatte veileder i konflikter og hjelper barna å trene på gode redskaper slik at de kan takle konflikter bedre senere.

Leken læring

– Videre jobber vi med å lære bordskikk, hygieneregler og turtaking, så i løpet av en dag trenes det på svært mange av egenskapene som kreves for å kunne fungere godt i samfunnet, sier Hagstrøm.

Hun legger til at noe av det som er litt spesielt med mye av denne treningen i barnehagen, er at den foregår i lek og på en leken måte.

– Men det er selvsagt også fokus på riktig og respektfull grensesetting og konsekvenser som er tilpasset ”forseelsene”, sier hun.

Oppsøk sosiale miljøer

Alt dette har egentlig med det vi ser på som oppdragelse å gjøre, men foreldrene kan altså likevel ikke lene seg tilbake og regne med at barnehagen gjør jobben.

– Foreldre må regne med å gjøre mer enn det som er trenden i dag. De må oppsøker miljøer der barna skal trene, og de må følge opp i ulike situasjoner, sier hun.

Hun forteller ta hun nylig hadde en samtale med en far som hadde opplevd at et barn slo et annet i et bursdagsselskap, og at moren til barnet som slo likevel satt like rolig.

Hun gjorde ingenting.

– I slike situasjoner er det veldig viktig at foreldrene viser vei, veileder og rettleder barna slik at de har forutsetninger til å mestre samfunnets krav og forventninger, sier hun.

Sett grenser

Man må altså tørre å sette grenser, og det selv om det er andre tilstede.

Det skal nemlig alltid gjøres på en måte som tåler dagens lys.

– Hvis man er redd for å gjøre feil, finnes det flere muligheter for å søke veiledning og gode råd. Google anbefales ikke i dette tilfellet, men ta gjerne kontakt med helsestasjonen, barnehagen eller erfarne foreldre som du kanskje ser litt opp til, sier Hagstrøm.

Hun tror de fleste er mer enn velvillige til å komme med tips, men minner om at ingen barn er like.

Rådene må derfor tilpasses deres hverdag.

Vær en god rollemodell

– Viktigst av alt er det å huske at barna har foreldrene som sine nærmeste rollemodeller. De lærer av det foreldrene gjør, og hvis de for eksempel snakkes hardt til ofte, lærer de også å snakke hardt til andre selv, sier hun.

Hvis du ikke har for vane å si hei og ha det til folk, vil heller ikke barna gjøre det, og hvis du gjør alt for barna dine, vil de ikke lære seg å hjelpe til.

– Man må være bevisst den rollen man har og tenke godt over hva slags voksen man ønsker at barna skal bli. Forsøk så å leve etter dette selv, selv om det er viktig at barn lærer at voksne også kan gjøre feil, legger hun til.

Forståelse begge veier

Også Hagstrøm minner om at samarbeid og dialog mellom foreldre og barnehage er viktig når det gjelder oppdragelse av de små.

– Barnehagen tar ofte ansvar for å veilede foreldre som strever, og vi er også avhengige av en god og åpen dialog for å kunne ivareta hvert enkelt barns beste så godt som mulig, sier hun.

Da er det viktig at det er forståelse begge veier.

Barnehagen må forstå de ulike familienes kultur og tradisjoner, og foreldrene må forstå barnehagens organisering og forutsetninger.

– Mange glemmer nok litt i hverdagen at barnehagen til en hver tid må tenke på hva som er best for gruppen, og at vi i mindre grad enn hjemme kan ta hensyn til enkeltbarn og foreldre i alle situasjoner, sier hun.

Personalet er viktig

Ulstein mener at også det å bli kjent med dem som jobber i barnehagen er viktig, og aller helst bør du ha dannet deg et inntrykk av hvem og hvordan de er allerede før du søker om plass.

– Det er jo viktig at personalet i barnehagen har verdier som likner på dine, kommer til å lære barnet ditt det du vil at de skal og at det ikke er krasj mellom det du står for og det de står for, sier hun.

For henne er barnehagens ansatte alfa og omega, og hun minner om at en barnehage aldri er bedre enn personalet som jobber der.

– Det hjelper lite med flotte lokaler, nye leker og god plass hvis barnet må tilbringe dagen sammen med mennesker som har et menneskesyn som går på tvers av det du står for, sier Ulstein.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:07 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:07VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus