Guide til materialer over kjøkkenbenken

Kunne du tenkt deg fliser, glassplater eller våtromsmaling over kjøkkenbenken? Foto: gettyimages.com
Kunne du tenkt deg fliser, glassplater eller våtromsmaling over kjøkkenbenken? Foto: gettyimages.com

Fliser, finerte plater, trepanel, gipsvegg, glassplate, stålplate eller våtromsmaling? Her får du fordelene og ulempene med materialene over kjøkkenbenken.

Det første du må tenke på når du skal velge materialer til veggen over kjøkkenbenken, er at de skal tåle mye. Valgmulighetene er mange, som fliser, metall, massivt tre, marmor, granitt og kompositt. Du kan også velge finerte plater eller malt trepanel.

– Det viktigste er at materialet man velger ikke tar skade av vann og annet søl fra vask og steketopp, sier produktsjef i Drømmekjøkkenet, Ola Danielsson.

Fliser over kjøkkenbenken

Butikkansvarlig for Flisekompaniets proffsenter i Oslo, Ole Bjørn Norby, forteller at fliser er slitesterke, varer i mange år og at de er lette å rengjøre. Prisen varierer imidlertid fra flis til flis.

– Fliser kommer i alle farger og fasonger. Du kan velge den enkleste flisen til 50 kroner kvadratmeteren, eller en flis med bladgull som koster 24 000 kroner kvadratmeteren. De aller fleste velger fliser på en pris mellom 150-800 kroner kvadratmeteren, sier han.

Norby forklarer at det ikke finnes grenser hvorvidt gjelder fliser over kjøkkenbenken, og at du kan lage din helt særegne, individuelle stil på kjøkkenet. Ulempen med fliser, ifølge kategorigruppesjef i Maxbo, Maybritt Askvik, er at de kan suge til seg fett.

– En ulempe med fliser er at de og fuger kan suge til seg fett. Dette gjelder også impregnerte skiferfliser, sier Askvik.

Les også: Slik velger du riktig gulvbelegg til kjøkkenet

Finerte plater eller trepanel

De aller fleste velger et materiale og en farge som harmonerer med fargen på kjøkkeninnredningen. Finerte plater, trepanel eller en malt overflate er ofte billigere enn fliser og har stått sterkt i trendbildet den siste tiden.

– Dette er fine materialer, men de er ikke evigvarende. Hvis du velger å male bør du velge en maling som tåler å være på kjøkkenet, sier Askvik.

Les også: Vil du legge gulvflisene på kjøkkenet selv?

Glassplate, gipsvegg og våtromsmaling

Gipsvegger fungerer bra, men det lønner seg å male med våtromsmaling og ikke vanlig veggmaling, spesielt i sprutsonene bak vask og steketopp. Dersom du gjør det helt enkelt, kan det likevel hende at du burde investere i en glassplate bak vasken og stekeovnen.

– Dette fungerer veldig fint, sier Danielsson.

Dersom du velger en glassplate som går langs hele kjøkkenveggen er dette dyrere enn fliser, men veldig holdbart. Med riktig glass kan du også sette ditt eget preg på kjøkkenet.

– Glassplater kan bestilles på mål. Noen velger glass med farge i, som står til resten av kjøkkenet. Glassplater koster cirka 1400-1500 kroner kvadratmeteren, og ekstra dersom den skal være farget, sier Norby.

Pleksiglass er et mye rimeligere alternativ til "vanlig" glass.

– Mitt beste tips er å velge våtromsmaling dersom du tenker å male veggen på kjøkkenet. En tapet og vanlig maling vil tiltrekke seg fett og fukt. Eventuelt kan du velge en plate i pleksiglass ved vask og stekeovn, sier Askvik.

Les også: Kjøkkenøy passer i utgangspunktet kun til én type kjøkken

Stålplate over kjøkkenbenken

Rustfrie stålplater kan benyttes som kjøkkenbenk og til veggen. Fordelen er at det gir et særegent uttrykk og at det er svært hygienisk.

– Dette er et fint materiale, men det kan få flekker og krever noe vedlikehold, sier Askvik.

Gjøre arbeidet selv?

Norby forklarer at du kan spare penger på å gjøre jobben selv, men at du bør spørre deg selv om hvor hendig du er på forhånd. Dersom du er usikker, bør du kanskje ansette profesjonelle til å utføre jobben.

– Det er kjedelig å bruke penger på fine materialer når jobben blir gjort halvveis. Når det er sagt, er det fullt mulig å gjøre jobben selv, så lenge du vet hva du gjør.

Danielsson holder en knapp på å ansette noen andre til å gjøre jobben, for best mulig resultat.

– Om man er hendig og presis kan man gjøre alt selv, men bruk gjerne profesjonell hjelp. Det gir ofte best resultat og kjøkkenet skal jo fungere i mange år, sier Danielsson.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden