I dette huset er alt inventar gjenbruk

Kjøkkenet er opprinnelig fra Lyngdal i Numedal. Hjemmesnekret, så det passet inn i huset. Benken er laget av gamle gulvplanker. Det tidligere bokskapet fungerer som hylle til det meste av kjøkkenutstyret. Foto: Inger Marie Grini
Kjøkkenet er opprinnelig fra Lyngdal i Numedal. Hjemmesnekret, så det passet inn i huset. Benken er laget av gamle gulvplanker. Det tidligere bokskapet fungerer som hylle til det meste av kjøkkenutstyret. Foto: Inger Marie Grini

Men selve huset er ikke eldre enn fire år.

Skipperhus på Hvasser

Hvem: Erik Asmyhr (62)

Arbeider som: Lærer og driver Færder Får (færderfår.no) sammen med Terje Bjerga

Familie: 4 voksne barn, hunden: Rim (Alaskan Malamute)

Hva: Hus bygd i 2012 (og ca. 1850). Leies ut i helger og ferier

Kommer man hit som gjest, skulle man tro at huset er gammelt. Men det sto ferdig i 2012, bygget i skipperhusstil fra ca. 1850, og alt inventar er gjenbruk. Tingene har en egen patina som gir en varm og hyggelig stemning.

Det er ikke før man virkelig ser etter at det kanskje er trappen som avslører det hele. Den er fra 1920-tallet og måtte skjæres i to for å få til en vinkel og et repos. Da oppdager man at dette er et nytt hus med gjenbrukte materialer.

Her bor Erik Asmyhr og malamuthunden Rim. Og her nytes dagene ved sjøen, med stillheten som bare 500 innbyggere kan gi.

– Hvasser er en perle. Stille og rolig i 10 måneder av året. Med verdens beste bakeri, Havbakeriet. Der står folk i feriemånedene i lang kø før åpning for å få nydelig økologisk bakst. I tillegg har Hvasser masse vakker natur. Når badegjestene kommer, reiser jeg til fjells. Tenk å være så heldig å få bo her ved havet ved svabergene, og så bare flykte til den gode stillheten på fjellet når «alle» vil være her.

Historien begynner med at Asmyhr ville bygge seg et hus. Han gikk rundt på Hvasser og kikket etter tomt. Etter hvert la han merke til ei tomt midt i skauen som lå ute for salg, og ingen så ut til å ville ha. Ei tomt han hadde gått forbi med elevene sine hver uke. Etter ett år ringte han eieren, og tomta ble hans.

Gjenbruk og interiør

Hva gjør man når man har funnet tomten ingen vil ha, og som ikke kostet mye. Jo, man må tegne drømmehuset. Men hvordan ser det ut da, og hvordan går man fram? Asmyhr forteller med et lattermildt glimt i øyet.

– Jeg tok med meg målebånd og målte opp det huset på Hvasser jeg syns var finest. Klatret til og med opp på taket med hodelykt i mørket midt på vinteren! Måtte jo ha nøyaktige takvinkler. Huset er brukt som hytte, så ingen var der. Og så krympet jeg huset litt, og vips, så hadde jeg planen klar.

Et byggefirma satte opp reisverket, men alt annet har han gjort selv. Det var ikke noe problem å få brukt alle materialene som hadde samlet seg opp gjennom årenes løp. Disse var allerede planlagt ved tegnebordet, og passet perfekt inn.

Dører har han samlet på i 25 år. De fineste har fått pryde huset, noen har blitt til senger, andre til slagbenker på kjøkkenet. Huset står på svaberg, og berget fungerer som heller foran inngangen.

– Her fyller jeg også opp i små kulper til barnebarn og småfugler. De fungerer som små bassenger. Ungene kan holde på der i timevis.

Les også: Klassikerne har hatt en solid prisøkning

(Saken fortsetter under)

Her er alt hjemmesnekret av gjenbruksmaterialer. Langbordet har vært med Erik i 35 år. Den blå langbenken er laget av gamle gulvbord. Utskjæringene på benken er kopiert fra en gammel krakk. Tovebrettet på veggen og glasslampen over bordet er arvet. De dekorative vekstene i vasen heter Strandkvann. Så langt tilbake som i vikingtiden ble kvann brukt som grønnsaker og krydder. Ørelappstolen ved peisen er Eriks favorittplass. Foto: Foto: Inger Marie Grini
Her er alt hjemmesnekret av gjenbruksmaterialer. Langbordet har vært med Erik i 35 år. Den blå langbenken er laget av gamle gulvbord. Utskjæringene på benken er kopiert fra en gammel krakk. Tovebrettet på veggen og glasslampen over bordet er arvet. De dekorative vekstene i vasen heter Strandkvann. Så langt tilbake som i vikingtiden ble kvann brukt som grønnsaker og krydder. Ørelappstolen ved peisen er Eriks favorittplass. Foto: Foto: Inger Marie Grini

Der Asmyhr vokste opp var det en stor låve, fylt opp med skrot. Det tok noen år før han forsto verdien i det, og at låven egentlig var full av skatter. Det var ingen andre som delte hans mening om dette, så alt ble hans.

– Jeg var den eneste i familien som likte gamle ting. Da slektninger og andre oppdaget det, fikk jeg bare enda mer.
Disse kom godt med når han endelig skulle bygge huset han ønsket seg. Gulv, murstein, vinduer, dører, lamper, takbjelker – alt er spart på.

– Det er jo et kupp når man får kjøpt vinduer til et helt hus for noen få tusenlapper. 20 vinduer for prisen av ett for å være presis. Da gjør det ikke noe at man må kjøre helt til Stavanger for å hente dem, smiler Asmyhr lurt.

Hvorfor gjenbruke?

– Materialer produsert nå til dags holder ofte ikke mål. Det blir for gæli at man må bytte ytterkledning etter 10–12 år på nye hus. Og reisverk er ofte like lett som poppel. Håndverkerne nå er gode, de, men kvaliteten på materialene og sorteringen av dem, var bedre før. Dette har nok å gjøre med dagens sterke jag etter profitt, ikke kvalitet.

Asmyhr er også opptatt av det som er godt for oss. Innvendig kledning er ny perlestaffpanel som er blitt behandlet med nyprodusert linoljemaling, fra svenske Allbeck.

– De har et fantastisk nydelig fargekart med tradisjonsfarger. Molo i Bygdøy allé i Oslo fører malingen. Koster flesk, men er helt klart verdt det.

Les også: Dette må du tenke på før du velger bolig

Færder Får

På Hvasser jobber Asmyhr som lærer ved leirskolen. Der underviser han i livet ved, i og på havet, fra istida fram til i dag. En dag for 13 år siden begynte det en ny lærer her ute på øyene, Terje.

– Han var like interessert i sau som meg. Jeg hadde drømt om å starte opp med sau, men synes at den hvite sauen var litt for treig og stor. Terje er fra vestlandet og var kjent med villsauen. Det tok noen uker, så var vi i gang. Nå beiter gammelnorsk spælsau like ved huset mitt, og har utsikt til Færder fyr.

(Saken fortsetter under)

På kjøkkenet er det murt opp en flott Hvasser-peis.

Ikke rart at skinn og lammekjøtt går unna som varmt hvetebrød. Ulla spinnes hos Hoenfeldt Lund i Grimstad og blir til nydelig garn hvor lanolinet ikke er tatt ut. Det gjør at plaggene tåler mer fukt. Når det blir ordentlig kaldt, krymper ulla, og plagget blir som et skjold mot kulden. Garnet blir ikke tilsatt farge, det bare beholder dyrets farge, så variasjonen er stor.

– Nå har vi funnet noen som skal markedsføre og selge garnet, og vi skal prøve å videreutvikle nye produkter som passer til garnets egenskaper, forteller Asmyhr.

Estetikken

– Livet er ofte steinhardt. Både her hos oss og ute i verden. Det å se etter det vakre er blitt viktigere med årene, nødvendig for å finne en slags balanse. Å se barn og folk, hvordan de kan være gode med hverandre i det enkle lille, det vakre i godt håndverk, farger, blomster, fugler og landskap. Det hjelper mot alt det heslige i verden for meg. Man trenger det vakre.

Les også:

Innvendig er denne hytta en fest i farger

Saken er opprinnelig publisert på Lev Landlig/Klikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter
Siste nytt
01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter