Slik vasker du huset utvendig

UTVENDIG HUSVASK: Du bør vaske husfasaden én gang hvert år, ifølge ekspertene. Foto: FOTO: Trine Solberg
UTVENDIG HUSVASK: Du bør vaske husfasaden én gang hvert år, ifølge ekspertene. Foto: FOTO: Trine Solberg

Du risikerer fukt- og råteskader dersom du vasker huset feil.

– Generelt bør man vaske fasaden årlig for å få unna fett, støv, grønske, pollen, eksos og lignende, sier markedsansvarlig i Byggmakker, Kari Moberg.

– Ta en titt på vinduene dine på våren - utvendige vegger ser ikke noe bedre ut. Ofte er fasaden ru, og den trekker til seg rusk og rask og forurensning fra luften. Dette danner i sin tur grobunn for alger, svertesopp og sporer, og det tærer på panelet, forklarer hun.

Årlig utvendig husvask

Så lenge det er frostfritt, kan den årlige vasken helt fint gjennomføres på sommeren eller om høsten.

– Det er imidlertid lurt å vente til den verste pollenspredningen har gitt seg, slik at man får med seg alt, sier Moberg.

Hun anbefaler dessuten at du tar taket i samme slengen; rens takrenner og nedløp fritt for nedfall og løv.

Ifølge teknisk senioringeniør i Jotun, Erik Bryng, er det lurt å unngå de «verste» soldagene, da veggen skal holdes fuktig mens du vasker.

TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel beregnet for formålet. Foto: FOTO: Trine Solberg
TID FOR HUSVASK: Når du kun skal vaske, uten å male etterpå, kan du helt fint bruke det rengjøringsmiddelet du har stående i skapet, men det kan likevel lønne seg å gå til innkjøp av et middel beregnet for formålet. Foto: FOTO: Trine Solberg

– Du bør ikke stå i solveggen slik at veggene tørker. En dag med litt duskregn er egentlig ypperlig for nettopp utvendig husvask, eller så kan du starte i skyggen og så følge den rundt huset, sier Bryng.

Les også: Slik vasker du terrassen

Høytrykksspyler eller hageslange?

– Det holder å vaske med vanlig såpe og vann, men det finnes en rekke spesialprodukter for vasking av husfasader. Det er viktig at vannet renner ovenfra og ned for å unngå fuktinntregning i panelet dersom du har trehus, sier Moberg.

Dersom du spyler nedenfra og opp risikerer du å spyle vann rett inn og under panelet. Du trenger med andre ord en stige slik at du kommer deg opp i høyden.

Ekspertene forteller at hageslangen duger til den utvendige husvasken, men at det ikke er noe problem å bruke høytrykksspyler.

– Du kan bruke høytrykksspyler, men bruk isåfall lavt trykk, hold god avstand til veggen og spre strålen. Likeledes gjelder selvsagt det samme som ellers; vannet skal ovenfra og ned. Å gå løs på en vegg med fullt trykk er absolutt ikke bra - vannet trenger inn i treverket og da risikerer du fukt- og råteskader, sier Moberg.

Bryng er enig.

– Høytrykksspyleren kan godt brukes, men med fornuft. Du bør ikke ha trykk på mer enn 70 bar og du bør stå 50 til 70 centimeter unna husveggen, sier han.

Les også: Slik beiser du terrassen

Avslutt med soppmiddel

Ifølge Bryng bør du starte med å fukte hele veggen, eksempelvis med hageslangen. Blant deretter ut såpeblanding og vann som anvist. Med en lavtrykkspumpe sprøyter du såpeblandingen på veggen, nedenfra og opp. Dersom du starter øverst, risikerer du at såpeblandingen renner og etterlater seg stygge striper nedover langs veggen. La blandingen virke som anvist på pakken - fem til ti minutter - og skyll av.

– Bruk en vaskekost og skrubb ordentlig dersom det er veldig skittent. Når du skyller, for eksempel med hageslangen, skyller du ovenfra og ned, sier Bryng.

Pass på at hele veggen holdes fuktig mens du holder på, og skyll vinduene med én gang dersom du søler såpeblanding på vinduene. Etter at veggen er vasket, kan det være lurt å behandle med sopp- og algemiddel. Middelet blandes ut med vann som anvist, sprøytes på veggen og skal ikke skylles av.

– Det er ikke så dumt å gjøre dette hvert år som en del av vasken. Sopp og alger som kommer på utvendige flater kan grave seg inn i malingen og etter hvert inn i treverket, så det er en fin del av en årlig vedlikeholdsvask, sier Bryng.

Saken ble først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden