Slik lager du et frodig steinbed

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk fargekombinasjoner når du planter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtsommer. Sommerens dufter brer seg ut, og den friske, regnvåte duften av poppel møter meg. Trekker jeg pusten kjenner jeg også den søte angen av stemorsblomster. Snart vil også rosene dufte i hagen. Steinbedet som vi utvidet og ordnet på i vår, begynner å bli frodig. Jeg har plantet stauder og sommerplanter her. Her får du noen tips om planting, beskrivelse av noen stauder, samt ideer til dekor som skaper frodighet i steinbedet. Endringene er enorme i dette bedet.

Dette har jeg gjort:

Jeg har valgt å bruke en kombinasjon av stauder og sommerplanter i dette bedet. Stauder er planter som er flerårige, de vil forhåpentligvis komme tilbake år etter år, mens sommerplantene er ett-årige, og må plantes på nytt hvert år. På bildet sees blomkarse som skal få plass i bedet.

Blomkarsen er fin å plassere ved kantsteinene. Blomkarse blir, når den vokser til, en kraftig plante som gjør mye av seg. Det kan være lurt å legge den litt til siden, etterhvert som den vokser, slik at den ikke får overtaket over de andre plantene i bedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vann godt i hullet der planten skal plantes, strø over med litt kunstgjødsel før jorden has over. Dekk deretter til med jord. Trykk godt rundt planten slik at røttene får feste.

Les også: Hagedesigneren delte den store hagen inn i små, intime soner

(Saken fortsetter under)

I et nyetablert bed trenger man mange planter. Jeg var heldig å få planter både av moren min og onkelen min, noen ble også innkjøpt. Dette er valmuer som skal få plass i bedet. Når man skal spa opp stauder er det viktig at man ikke skader rota, slik at planten kan klare seg når den settes ned et nytt sted. Når staudene skal plantes er det viktig å legge jorda godt rundt røttene, gjerne trø rundt planten, slik at røttene får godt feste. Dette er spesielt viktig med stauder, siden de er tatt opp fra sitt opprinnelige voksested.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Valmue

Valmuen (papaver) er vakker i det solrike bedet. Valmuen finnes i fargene orange, gult og hvitt. Sammen skaper de en flott fargesjattering i hagen, de er fine også sammen med andre fargerike blomster. Valmuene er flerårige, og sprer seg lett. Valmuen sprer seg via frø. Har du først en valmue i hagen, vil du raskt få flere. Synes du det blir for mye kan de lukes vekk, men et bed med mange valmuer er et vakkert skue.

Tusenfryd

Tusenfryd (bellis perennis) trenger ikke mye stell, men blomstrer villig gjennom hele sesongen, fra vår til høst. Får den rikelig jord, i en stor krukke, eller i et bed som her, vil den bli stor og kraftig. Dersom du vil ha en mer frodig og herdig plante kan du plante den om, og dele den hvert år.

Duppesoleie

Duppesoleie (ranunculus aconitifolius) er en plante som ofte er å finne i gamle hager. Blomstene på denne stauden er fylte, den vil derfor ikke sette frø, og vil dermed ikke spre seg rundt på uønskede steder i hagen. Planten er hardfør, og rota kan flyttes, eller deles med gode resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

(Saken fortsetter under)

Noen ganger kan det være fint å dekorere med noe sammen med plantene i et bed. I dette bedet, som jo i utgangspunktet er et steinbed, har jeg valgt å legge runde, små steiner enkelte steder. På den måten blir stein gjennomgående i bedet. Noen er lagt rundt plantene, andre er lagt på steder der det er lite jord. Et par terrakottakrukker blir en del av dekoren. Jeg har lagt steiner i den ene krukken slik at det ser ut som steinene kommer ut fra krukken. Det blir et stilig blikkfang i bedet.

I bedet har jeg blant annet plantet; frøstjerne, margeritter, valmue, blomkarse, kornblomst, akeleie, stemor, tusenfryd, blåveis, gulveis, hundetann og lupin.

(Saken fortsetter under)

Tips:

Et vell av stemorsblomster. Tenk fargekombinasjoner når du planter. Her har jeg plantet annen hver orange og blå/gul stemor. Fargene er fine sammen.

Les også:

Luksuriøst skjulested i hagen

Slik holder du rådyr unna blomstene i hagen

Saken er opprinnelig publisert på Klikk/MinOase