Dette må du tenke på før du velger bolig

<p>I følge Øyvind Stokke bør du skrive ned hvilke behov du har eller vil få i løpet av de neste årene. Mange boligkjøpere bruker for liten tid på denne prosessen, og det øker muligheten for at du kjøper noe du ikke blir fornøyd med. Foto: Bård Gudim</p>
I følge Øyvind Stokke bør du skrive ned hvilke behov du har eller vil få i løpet av de neste årene. Mange boligkjøpere bruker for liten tid på denne prosessen, og det øker muligheten for at du kjøper noe du ikke blir fornøyd med. Foto: Bård Gudim

– Altfor få nordmenn vet hva de egentlig har behov for når de kjøper bolig, mener takstmann.

Ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Norges Takseringsforbund (NTF), planla mer enn 400.000 nordmenn over hele landet å gå på visninger denne forsommeren. Samtidig er det altfor få nordmenn som har gjort seg grundige nok tanker om egne behov i forkant av boligjakten.

– Mange handler bolig ut fra hjertet og ikke alltid fra hodet utfra rasjonelle hensyn. Boligkjøp er for mange følelsesladet hvor man er opptatt av det man opplever der og da mer enn av rene faktiske forhold, og mange bruker relativt lite tid på selve visningene, forteller Øyvind Stokke, sertifisert takstmann fra Norges Takseringsforbund, til ABC Nyheter.

– Når man skal kjøpe bil, så gjør man seg ofte langt mer kjent med bilmodellen på forhånd, og boligkjøp er jo den største privatinvesteringen vi gjør, fortsetter han.

Beliggenhet kontra viktige funksjoner

Når du skal kjøpe bolig, er det viktig at du tenker på din livssituasjon her og nå, men samtidig ikke glemme hva som er ens behov fremover i tid. Hvis du for eksempel er middelaldrende med voksne barn som for lengst har forlatt redet, så er det kanskje ikke ideelt å skulle bo på tre plan.

– Et annet eksempel er å tenke beliggenhet i forhold til funksjoner i nærmiljøet som du anser som viktige for deg og dine behov. Alt fra barnehage og barneskole til forretningstilbud og offentlig transport, forteller Stokke.

– Det er mange som snakker om tidsklemma, men dersom vi skal forebygge den så tenker jeg det handler om å organisere hverdagslivet sitt. Det gjør du indirekte når du kjøper bolig, for da binder du deg samtidig opp i mye.

Er førstegangskjøpere dårligere på å skrive ned ens egne behov sammenliknet med de som har kjøpt bolig tidligere?

– Det vet jeg ikke, men jeg tenker noe av utfordringen for mange førstegangskjøpere ligger i å komme inn i boligmarkedet. Da handler det ikke om å se på ønskelista for primære ønsker, men hvor man har anledning å kunne komme inn på markedet. Førstegangskjøpere velger derfor gjerne bolig og geografisk beliggenhet ut fra hva man har mulighet til. Det er gjerne ved andre og tredje gangs kjøp man kan ta noen større ønsker i betraktning.

Les også: Luksuriøst skjulested i hagen

– Ikke bærekraftig i lengden

Fra å være sulteforet på ledige leiligheter, der kjøperne har måttet overby hverandre i jakten på et eget sted å bo i hovedstaden, ser forholdene ut til å gradvis gå i motsatt retning. Tidligere denne måneden ble det meldt om visningfest i Oslo der 1.025 bruktboliger sto på menyen, i tillegg til 1.190 visninger for ulike nyboligprosjekter.

– Spesielt når du skal etablere deg med familie, kan du spare tid og ressurser på å gjøre et gjennomtenkt valg. Da unngår du å måtte flytte når behovene for større bolig, barnehage og skole melder seg, mener Øyvind Stokke. Foto: Bård Gudim
– Spesielt når du skal etablere deg med familie, kan du spare tid og ressurser på å gjøre et gjennomtenkt valg. Da unngår du å måtte flytte når behovene for større bolig, barnehage og skole melder seg, mener Øyvind Stokke. Foto: Bård Gudim

Øyvind Stokke mener det i dag er stor avstand mellom byggekostnader og omsetningsverdier for kvadratmeterpris i sentrale områder, spesielt i Oslo. Samtidig finnes det andre steder i landet der du vil tape om du bygger for å selge.

– Det har i de siste årene vært enorm utvikling i omsetningsverdi kontra utvikling i byggekostnader. Mye kapital i omløp har bidratt til dette, men i lengen vil ikke en tilsvarende prisutvikling fremover være bærekraftig, når lønnsnivået ikke har tilsvarende utvikling.

Det har vært enorm utvikling av omsetningsverdi kontra byggekostnader, mange arver store summer og det er mye kapital i omløp. Men i lengden vil det ikke være bærekraftig.

– Når det ligger til rette for store fortjenestemuligheter ved å bygge og selge boliger, vil det stimulere flere til å bygge mer og man får ut flere enheter på tilbudssiden. Det vil gi flere boliger ut i markedet og bidra til å skape en reguleringsmekanisme til man når et metningspunkt.

Les også: Artisanopolis blir verdens første flytende by


NTFs ti tips til deg som planlegger boligkjøp:

Plass

540 000 nordmenn, rundt 11 prosent, oppgir ifølge SSB at de bor trangt. Er du opptatt av mest mulig plass for pengene er det lurt å flytte utenfor de store byene. Tenk enebolig eller rekkehus fremfor leilighet. Samtidig er det mange som ønsker mindre plass og mindre vedlikehold, og da er leilighet et fornuftig valg.

Pris

Ifølge tall fra eiendomsverdi.no har prisene på leiligheter i flere år steget mer enn prisene på eneboliger. Ifølge deres ferskeste rapport fra april økte eneboligprisene med 8 prosent mot 12,2 prosent for leiligheter de siste 12 månedene. Samtidig så koster gjerne leilighetene, spesielt nye, vesentlig mer enn eneboliger av samme størrelse. Desto lengre du har planer om å bo der, desto mindre betyr prisutvikling og priser.

Transport og avstander

Hvis du må pendle koster et månedskort raskt 15 000 kroner årlig. Trenger du en bil nummer to så kan dette fort bli en stor ekstrautgift. Opplysningsrådet for Veitrafikken har regnet ut at en ny familiebil til rundt 400 000 kroner koster deg nærmere 94 000 kroner i årlige kostnader. I storbyene er det gjerne enklere og rimeligere å komme seg rundt med kollektivtransport.

Les også: – Norske husfasader tåler mindre i dag enn tidligere

Hage

Mange drømmer om en egen hageflekk. En liten terrassehage kan du få i en byleilighet. Ønsker du å gå rett ut på plenen, blir det fort dyrt i storbyene. Da er det billigere å trekke ut av byen og kjøpe en enebolig der. Ønsker du minst mulig vedlikehold, er leilighet tingen. Det koster tid, krefter og penger å vedlikeholde et hus og en tomt

Kultur og fritidstilbud

Er du opptatt av et stort kultur- og fritidstilbud er byen et åpenbart valg. På landet er det også kulturtilbud, men ikke i samme omfang. Også andre typer fritidsaktiviteter og tilbud er mer tilgjengelig i byene. Mange byer i Norge har også god tilgang til skog og mark, selv om tilgangen er bedre jo lengre ut fra byen du beveger deg.

Arbeid

Mange undervurderer tiden det tar å pendle hvis du bosetter deg langt fra jobben. Hvis du jobber og bor i byen kan du ofte sykle eller bruke kollektivt til jobb. Hvis du er avhengig av bil betyr det gjerne mye køkjøring i rushtiden. Har du flyttet utenfor en av de større byene, og ønsker å jobbe nærmere hjemmet, er utvalget av arbeidsplasser mer begrenset enn i byene. Samtidig utvikler stadig flere bedrifter fleksible løsninger med hjemmekontor.

Les også: Dette må du huske på når tordenværet kommer

Nabolaget

Helt nybygde leilighets- eller boligprosjekt fører gjerne til at mange i samme livssituasjon flytter inn samtidig. Dette fører ofte med seg et mer sosialt bomiljø enn det et etablert bomiljø kan tilby. Samtidig kan det bli for mye av det gode for noen. Tenk derfor gjennom dette.

Livssituasjon

For en småbarnsfamilie er det ofte greit å finne et område med andre barn i samme alder. Barnehage, skole og andre fritidsaktiviteter er også viktig. Er veien til skolen slik at barna kan gå selv, eller må de belage seg på å bli fulgt på grunn av tung trafikk? Andre ønsker kanskje et område med færre barnefamilier, mindre støy og mer ro.

Les også: Mange eldre sitter på store personlige formuer

Naboene

Tommelfingerregelen er gjerne at hage betyr at du på et eller annet vis må forholde deg til naboen. Er du i en leilighet i byen, kan du nok i større grad velge hvem du må forholde deg til. Uansett er det lurt å ta seg en runde i nabolaget og sjekke ut både menneskene og forholdene.

Fra enebolig til leilighet

Bor du i enebolig må du mange steder i Norge legge mange «friske penger» på bordet dersom du ønsker å kjøpe leilighet. Er det hagearbeid og annet arbeid som er grunnen til flytteønsket kan det være vesentlig rimeligere å betale for en vaskehjelp og noen som kan holde hagen og uteområdene vedlike, sammenlignet med å flytte.

Les også:

– Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

Stadig flere ønsker å leie ut boligen i feriene

– Kvinner er litt bedre på å lese følelser enn menn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden