Trekk ut støpselet om du reiser bort

Juli og august er høysesong for lynnedslag. Enkle tiltak kan forebygge skadene. Begynn med å trekke ut støpsler på alt som ikke trenger å stå tilkoblet mens du er på ferie, trekk også ut antenne, telefon og internettkabler, da er mye gjort. Foto: Colourbox.com.
Juli og august er høysesong for lynnedslag. Enkle tiltak kan forebygge skadene. Begynn med å trekke ut støpsler på alt som ikke trenger å stå tilkoblet mens du er på ferie, trekk også ut antenne, telefon og internettkabler, da er mye gjort. Foto: Colourbox.com.

Statistisk sett vil 2000 hustander bli rammet av lynnedslag i sommermånedene. Mange nordmenn vil miste viktig data og få ødelagt elektronikk.

Norske hjem fylles med stadig mer kostbar og sårbar elektronikk, og det er ikke spesielt kjekt å komme hjem til en fryseboks med tinte matvarer, ødelagt TV eller totalskade på det elektriske anlegget.

Men du kan enkelt forebygge skadene ved å plugge ut kontaktene før du drar på ferie, melder forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding.

Det er særlig i sommermånedene juli og august, da mange nordmenn er på ferie, at tordenbyger tar knekken på hjemmeelektronikken.

Les også: Dobling av bredbåndsfeil etter lynnedslag

I fjor betalte norske forsikringsselskap ut 205 millioner etter skader fra lynnedslag, viser tall fra Tryg Forsikring.

– Nordmenn har mye å spare på å bli bedre på lynvern. Ofte skal det så lite til som å trekke ut støpselet når man reiser bort. Et overspenningsvern kan også forebygge skader, forteller pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Steen oppfordrer også nordmenn til å tømme fryseren før de reiser på ferie. Han kjenner til eksempler hvor lekkasje fra tinte matvarer i frysere har medført skader på bolig for flere hundre tusen kroner, med opphugging av gulv og flere runder med luktsanering.

Ifølge forsikringsselskapet er det Hordaland som får klart mest juling av Tor med hammeren. Akershus kommer inn på en andreplass.

Les også: Juli er høysesong for lynnedslag. Husk å sikre bolig og innbo mot skader

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har en hjem/villa-forsikring. Skadene dekkes under brannforsikringen som er en obligatorisk del av hjem/villa-forsikringen. Skulle fryseren gå, så dekkes også verdien av innholdet, melder
Tryg Forsikring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden