Tipsene for å lykkes med planting i krukker og potter

Å plante blomster i krukker og potter er, ifølge ekspertene, enklere enn å holde styr på blomsterbed. Foto: Colourbox.com
Å plante blomster i krukker og potter er, ifølge ekspertene, enklere enn å holde styr på blomsterbed. Foto: Colourbox.com

– Du trenger ikke engang å ha grønne fingre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle har plass eller tid til å dyrke frem frodige bed med sommerblomster, urter og stauder.

– Blomster og planter i krukker er den kjappeste og mest effektive måten å forvandle en litt kjedelig hage eller uteplass på, sier Tina Pedersen hos Mester Grønn til Klikk Bolig.

– Begynn når våren kommer, og du vil være garantert en fargerik og frodig uteplass, legger hun til.

Gartner hos Klingsheim Hagesenter AS, Kristin Kalheim Bruflodt, anbefaler å ikke gi opp, selv om du aldri før har forsøkt deg på hagearbeid.

– Du trenger ikke engang ha grønne fingre for å få til flotte blomsterkrukker og potteplanter ute. Du må bare vite hvordan du går i gang og hva som kreves av stell. Og ikke vær redd; det er ikke spesielt komplisert, sier Bruflodt.

Her er tipsene du trenger for å dyrke frem nabolagets frodigste blomsterpotter:

1. Plant i store potter

Du kan fort gå deg vill i jungelen på hagesenteret når du skal velge potter og planter. Ifølge ekspertene er det imidlertid slett ikke tilfeldig hva du burde kjøpe av hverken det ene eller det andre.

– Det er mye lettere å lykkes med få og store potter med blomster, enn mange små, sier Bruflodt.

– Du må for eksempel vanne mindre potter langt oftere for å unngå at de tørker ut. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten og derfor slipper du å vanne så ofte - dessuten er større volum med jord alltid bedre for planter å vokse i, legger hun til.

Gartner hos Plantasjen, Hilde Poppe, er enig.

– Store potter er et smart valg, spesielt om du er relativt ny med hagearbeid, eller om du vet at du kommer til å være en del bortreist i løpet av sommeren, sier hun.

Det er viktig at krukken eller potten er stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring.

Les også: Slik vasker du terrassen

2. Velg riktige blomster

Hvorvidt gjelder hvilke blomster du bør gå for, har ekspertene gode råd å dele.

– Det er forskjell på blomster, og når det gjelder sommerblomster du skal plante i potter og krukker, så er det absolutt noen som er mer lettstelte enn andre, sier Tove Ladstein hos Opplysningskontoret for blomster og planter til Klikk Bolig.

Det som absolutt tar livet av flest sommerplanter er for lite vann, så å velge planter som tåler litt mer tørke enn andre kan være smart, særlig om du vet at du er av typen som vil glemme å vanne, legger hun til.

Ladstein tror gode valg til hagepottene dine kan være blant annet petunia, femtunge, spansk margeritt, begonia og stemor.

– Alle disse tåler både sol, skygge og en regnskur, og vil også tåle et par dagers tørke bedre enn mange andre blomsterarter.

Les også: Slik planlegger du uteplassen

(Saken fortsetter under)

Blant blomster som tåler både sol, skygge og en regnskur, finner vi petunia (bildet), femtunge, spansk margeritt, begonia og stemor. Disse kan være gode valg til hagepottene dine, dersom du er typen som ofte glemmer å vanne. Foto: Colourbox.com
Blant blomster som tåler både sol, skygge og en regnskur, finner vi petunia (bildet), femtunge, spansk margeritt, begonia og stemor. Disse kan være gode valg til hagepottene dine, dersom du er typen som ofte glemmer å vanne. Foto: Colourbox.com

3. Kjøp god jord

Å la seg friste til å kjøpe billig plantejord eller å bruke jord som du allerede har i bed rundt om i hagen, er ikke å anbefale.

– Husk at mange sommerblomster blomstrer kontinuerlig gjennom hele sommeren - dette stiller store krav til både jord, vann og gjødsel, sier Bruflodt.

– Du må også sørge for at du har nok jord, og her er det mange som bommer. Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord, uten at du trykker så hardt sammen at røttene ikke får nok oksygen, legger hun til.

Ladstein er enig.

– Invester i god hagejord, og velg en som er både gjødslet og luftig. Unngå å bruke gammel jord, da denne kan være utarmet og til og med ha sykdommer fra andre planter, sier hun.

Bruflodt forklarer at det finnes egen krukkejord å få kjøpt, som er spesielt egnet for blomster som plantes i krukker og potter.

– Denne er laget for å holde litt bedre på fuktigheten enn annen plantejord, sier hun.

Les også:

4. Sørg for drenering

Når du planter blomster og hageplanter i krukker og potter, er det viktig å passe på at det er god nok drenering i pottene dine.

– Det må være dreneringshull i bunnen av pottene du planter i. Dette er for å sørge for god nok oksygentilførsel til røttene, forklarer Pedersen.

Det de fleste eksperter anbefaler er å legge småstein eller Leca som drenering i bunnen av potten.

Drenering er også viktig dersom det regner mye.

Har du ikke sørget for god drenering når du planter, vil røttene på plantene dine bli stående i vann når det kommer nedbør, sier Kalheim Bruflodt.

5. Ikke spar på vannet

Om du vil at sommerblomstene dine skal vare sommeren igjennom, er det én ting du bør være flink til, nemlig å vanne.

– Sommerblomster, som blomstrer hele sommeren, trenger vann ofte, forklarer gartner hos Det norske hageselskap, Marianne Utengen.

Faktisk er den vanligste tabben når det gjelder sommerblomster at man vanner for lite, legger hun til.

Gartneren forklarer at planter fordamper vann hele tiden, og at jo varmere og mer sol det er, dess mer fukt fordampes.

– Noe som betyr at sommerblomster trenger mye vann, da de skal vokse og blomstre i en lengre periode, sier hun.

Så lenge det er hull i bunnen av pottene blomstene står i, trenger du ikke være redd for å vanne for mye.

– Det er mye bedre å vanne for mye slik at noe renner ut igjen, enn å ikke vanne, sier Pedersen.

Les også: Alt du bør vite før du lager hage

6. Gjødsle nok og ofte

På samme måte som at du må sørge for at du vanner blomsterpottene dine nok, er det minst like viktig å sørge for at du gjødsler nok og riktig.

– Sommerblomster som står ute har en enorm vekst i løpet av en liten periode. Dette krever god gjødsling, gjerne så ofte som hver 14. dag eller ved å bruke langtidsvirkende gjødsel, legger hun til, sier Utengen.

Bruflodt har også tro på dette.

– Jeg synes langtidsvirkende gjødsel er veldig enkelt, da holder det med to gjødslinger i sesongen, sier hun.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Personvernpolicy