En gjengrodd del av tomten ble familiens utestue

FAMILIENS SAMLINGSPUNKT: I blomsterkassene med sittebenk dyrker Birgit ulike blomster og urter. Kassene er bygget av restmaterialet fra utegulvet. Vinduet i endeveggen er kjøpt brukt på finn.no. Overbygget er malt i Dempet Sort 9938 fra Jotun. FOTO: Yvonne Wilhelmsen STYLING: Tone Kroken
FAMILIENS SAMLINGSPUNKT: I blomsterkassene med sittebenk dyrker Birgit ulike blomster og urter. Kassene er bygget av restmaterialet fra utegulvet. Vinduet i endeveggen er kjøpt brukt på finn.no. Overbygget er malt i Dempet Sort 9938 fra Jotun. FOTO: Yvonne Wilhelmsen STYLING: Tone Kroken

Terrassen med overbygg lar dagslyset strømme inn, og skjermer samtidig for vinden.

Fakta om utestuen

  • Hvem: Birgit Tollås Ekrheim (44), mannen Kristian (44) og barna Bastian (9) og Pia (7). Hun er interiørkonsulent i eget firma, Mamen Interiør. Kristian jobber med IT.
  • Hva: Nybygget terrasse på cirka 55 kvm med et overbygg som lar naturlig dagslys strømme inn. Huset gir le for vinden.
  • Hvorfor: Den overbygde terrassen er en spennende løsning som sklir fint sammen med naturen rundt. Det ligger mye planlegging rundt tilsynelatende enkle løsninger og fargepaletten er gjennomført.

Det er snart fire år siden Birgit Tollås Ekrheim (44) og familien flyttet inn i en enebolig i Asker. Med seg på kjøpet fikk de en hage på 1050 kvm.

– Men vi manglet en romslig terrasse. Vi hadde god tilgang på sol, men vi trengte et sted å sitte i le for vinden, sier Birgit.

Problemet var at den delen av hagen som var mest skjermet var bratt, her var det et terreng som skrånet. I tillegg var området dekket av kratt. Her var det busker, trær og røtter og det var ikke så enkelt å få oversikt, hverken over formen på grunnen eller potensialet.

– Så tok det også to år fra vi flyttet inn til vi tok tak i dette. Vi trengte tiden for å tenke ut en løsning som ville kle huset, hagen og familien, sier Birgit.

Les også: En lun løsning på kjøkkenet

Sol fra morgen til kveld

Hun og mannen, Kristian, leide inn gravehjelp, og det tok to dager å jevne ut grunnen. Deretter brettet ekteparet opp ermene og gjorde resten av arbeidet selv.

De er godt fornøyd med resultatet.

– Nå har vi en plass i hagen med sol fra den står opp om morgenen til rundt halv ti-tiden om kvelden hele sommeren gjennom. Vi overnatter der ute også, barna elsker det. Å sove ute er jo bare det beste som finnes. Og siden vi har utepeis på terrassen, bruker vi plassen fra påsketider til slutten av oktober.

Saken fortsetter under bildeserien

GJENNOMFØRT FARGEPALETT: En dus palett med innslag av mye blått binder uteplassen sammen. Sofaen er snekret av paller, og oppå ligger en madrass og myke tepper. Det blå bidrar til en sommerlig stemning. FOTO: Yvonne Wilhelmsen STYLING: Tone Kroken

Den overbygde delen av terrassen ble formet rundt et smårutete vindu i stor størrelse, kjøpt brukt på finn.no.

– Jeg er glad i gjenbruk, så da vi fant vinduet på finn.no, tilpasset vi tilbygget etter det, sier Birgit.

Det å finne riktig materiale til taket på overbygget var også en utfordring. Det består av sotet plast, som lar naturlig dagslys strømme inn, men stopper vind og regn.

– Ja, jeg lette lenge før jeg fant frem til sotet plast. Vi måtte få forhandleren til å spesialbestille det. Hvis denne typen plast ikke er sotet, er den gjerne blå. Da blir hele sitteområdet badet i kjølig lys som resultat. Det ønsket vi å unngå.

Les også: Slik redder du pinnsvinet fra blodig død i hagen

Har tatt hensyn til naturen

Selve terrassen er bygget av impregnert treverk, og overbygget i plank, som siden er malt svart.

Den karakteristisk, rustrøde peisen som troner midt på terrassen, er en historie for seg selv.

– Det er faktisk en gammel varmtvannstank. Faren min har bygget den om til utepeis.

Da den kom inn i hagen, var den metallisk grå i fargen.

– Som ny så den ut som et romskip som plutselig hadde landet midt ute i hagen vår. Men etter å ha fyrt i den har den fått en rustrød patina. Den er mye hyggeligere nå.

Det viktigste for familien har vært å bygge en uteplass som tar hensyn til naturen og omgivelsene rundt.

– Solforhold og skjerming fra naboer er selvsagt viktig for trivselen, men naturen må sette premissene. Vi ønsket å skape en uteplass som skled mest mulig inn i omgivelsene.

Hagen grenser til en naturtomt som er et fellesområde for mange av husene i nabolaget. På den tomten ligger Mamen-hytta, en svartmalt, liten bygning. Under andre verdenskrig ble den brukt av motstandsfolk som sendte meldinger til Sverige og England.

Det gjenstår noen ting før terrassen er helt ferdig.

– Jeg jobber med å finne de beste løsningene før jeg gjør siste del av jobben. Vi må bruke terrassen og kjenne på kroppen hvor det er best å spise, hvor det er best å sitte, og så finne løsninger deretter.

Et utekjøkken med grill skal på plass, og en større sofa vil nok også finne veien hit. Men først når Birgit har funnet ut av hva som vil fungere aller best.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Skal du lage uteplass, bør du starte nå

Triksene for en billig og koselig uteplass

Dette kjennetegner et godt uterom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden