Sneglene kommer

Den mye omtalte brunsneglen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Den mye omtalte brunsneglen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske hageeiere ruster seg til sneglesesongen. Klimaet på Østlandet har ført til at snegleaktiviteten så langt i år har vært lavere enn vanlig, ifølge NIBIO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste vårmåneden begynner nordmenn å ruste seg til sneglesesongen. Etter at brunsneglen dukket opp i Norge i 1988, har vi så langt ikke blitt kvitt den. Det komme ikke til å skje i år heller, sier Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på Ås utenfor Oslo.

– Nei, men spredningen kommer an på transporten. Brunsneglen sprer seg ikke av seg selv, men kan flytte seg til nye områder via jord, planter eller krype inn i kasser som har stått på bakken. Om man kjøper planter, kan det være lurt å ta av potten for en ekstra sjekk, påpeker Fløistad.

Lokale variasjoner

Brunsneglene er utbredt fra svenskegrensen til Troms. Fløistad sier at hageeiere på Østlandet foreløpig har mest grunn til å være fornøyd så langt i år.

– Sneglesesongen har blitt utsatt enkelte steder, der kalde netter og solfylte dager har vært den beste hjelpen fra naturens side. Det må være en jordtemperatur på over seks grader for at sneglene skal være aktive, en temperatur vi målte første gang 10. april hos oss, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådgiveren oppfordrer den jevne sneglejeger til å være nøye med å luke. De brune skapningene liker tette og fuktige gjemmesteder.

– Det trengs ikke mer enn en rose med litt ugress for huse både to og tre snegler.

Les også: Start kampen mot brunsneglene nå

Maner til samarbeid

Medlemmer av Det norske hageselskap er blant dem som nå begynner å rette oppmerksomheten mot sneglekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får alle slags spørsmål, både om snegleplukking og forebygging. I det første tilfellet har jo sneglene allerede kommet, så det er nok lurt å være klar i forkant, sier konsulent Sølvi Svendsen.

Selv om sneglene er et tilbakevendende problem, mener hun nordmenn er blitt flinkere til å bekjempe de uønskede dyrene.

– Flere bruker middelet Nemaslug, noe som har vist seg å hjelpe. Dessuten kan samarbeid med naboene være avgjørende. Sneglene kan fortsatt komme fra andres plen selv om man gjør mye riktig selv. Det er samme problematikk vi blant annet ser med løvetann, sier hun.

Les også:

– Slaget mot brunsneglen er tapt

Slik holder du rådyr unna blomstene i hagen

Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger