Robotklippere som gir deg mer tid og ro

De beste robotgressklipperne klarer å klippe uten problemer også i forholdsvis bratte skråninger. Illustrasjonsbilde: Husqvarna
De beste robotgressklipperne klarer å klippe uten problemer også i forholdsvis bratte skråninger. Illustrasjonsbilde: Husqvarna
Artikkelen fortsetter under annonsen

En robotgressklipper kan være løsningen hvis du har lyst til å bruke tiden din på andre ting enn å klippe gress. Forutsetningen er at du finner en maskin som gir deg mer hjelp enn hodebry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Viking iMow MI 632 som blir best i test. Den gir svært bra klipperesultat i både vått og tørt gress, og bioklippen fungerer godt. Den er enkel i bruk og takler ujevnheter i plenen. Én kilde mener den gir for dårlig resultat i langt gress og at den ikke klarer så høy stigningsprosent som produsenten oppgir.

Blant de mer avanserte robotgressklipperne er det Husqvarna Automower 450X som får det beste resultatet. Den kan bl.a. styres ved hjelp av en app på mobilen eller nettbrettet, og den har GPS-teknologi som tegner et kart over hagen og sørger for at alle deler av plenen blir klippet.

Ønsker du å gå rett til resultatene, kan du trykke her.

Hvordan fungerer robotene?

Før man tar i bruk en robotgressklipper må det settes ut en tråd rundt hele plenen, eller sonen, som skal klippes. Det er denne kantledningen som i det store og det hele avgjør hvor roboten klipper. Når den kommer nær tråden, forstår den at den har nådd yttergrensen og må skifte retning. Mange kan programmeres til å klippe to eller flere soner på plenen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gressklipperne som gir flott plen

Behagelig og miljøvennlig

Når de er satt opp på rett måte, skal robotene klippe uproblematisk av seg selv og gå automatisk til ladestasjonen når de trenger det. I teorien skal du altså ikke engang behøve å tenke på gressklipping til daglig. Dette er selvsagt den største fordelen med disse gressklipperne, men de er også meget stillegående, som gjør at de fint kan klippe uten å forstyrre naboen. I tillegg er de miljøvennlige, og flere mener de etterlater et bedre resultat enn tradisjonelle gressklippere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturlig og enkel gjødsling

Robotgressklippere fungerer i praksis som bioklippere, fordi de kutter opp gresset i små biter, som havner tilbake i gresset mellom stråene og blir liggende som gjødsel. Noen av modellene har imidlertid litt dårligere bioklippfunksjon enn andre, og dette finner du mer informasjon om i produktbeskrivelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finn den beste robotstøvsugeren

Hvilke egenskaper er viktigst for deg?

Variasjonene er store mellom robotene når det gjelder alt fra klippeareale, klippebredde, klippetid, ladetid, helningsgrad og lydnivå. Det varierer også en del hvor avanserte og funksjonsrike de ulike robotene er. For detaljert informasjon om hver enkelt maskin, kan du scrolle deg gjennom produktbeskrivelsene.

Appstyrt, intelligent og værbestandig?

Noen robotgressklippere kan styres med en app på mobilen eller nettbrettet. På den måten kan du bl.a. slå av og på klipperen når du vil, uten at du alltid må være i fysisk nærhet til den eller må stille inn timer/programmere klippetiden på forhånd. Noen robotklippere har også værtidsur som gjør at gjør at klippetiden stilles inn automatisk etter hvor raskt gresset vokser.

Robotklippere har støt- eller hindringssensorer for å oppdage hindere og klippe rundt dem, men dette fungerer ikke like godt for alle modeller. Noen har også et intelligent minne, som ved hjelp av GPS tegner et kart over plenen og eventuelle hindringer som finnes i hagen. Etter noen klipperunder skal de i teorien lett kunne styre unna sandkasser, blomsterbed og trær. For modeller uten denne funksjonen kan man i stedet sette kantledning rundt hindringene, som deretter må programmeres inn på maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange robotgressklippere er også værbestandige og takler all slags vær, og noen har regnsensor som gjør at de stopper å klippe når det regner.

Les også: Sjekk hvilken gassgrill som er best

Overdrevet klippeareale

Robotene på markedet i dag har et maksimalt arbeidsområde på alt fra 300 til 6000 kvm, men de fleste ligger på rundt 1-2000 kvm. Det er anbefalt at du velger en gressklipper som skal takle en del mer enn størrelsen på plenen din, fordi de ikke alltid klarer det maksimale klippeareale produsenten oppgir. Hvor stort areale roboten rekker over, og hvor lang tid den bruker på det, kommer uansett mye an på plenen din. Klippetiden forlenges f.eks. hvis det er mange hindere og ujevnheter i gressmatten.

Har du ujevn plen?

Flere av robotklipperne i denne testen tar seg greit frem på ujevnt underlag, selv om få er spesielt gode på dette området. Det er særlig Gardena R40LI og Stiga Autoclip 225 S som sies å sette seg fast lett hvis plenen har groper og andre ujevnheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurdér sikkerheten

Mange av robotklipperne har flere funksjoner som sørger for økt sikkerhet, som pinkode og tyverialarm. De fleste har også sensorer som gjør at klipperen stopper hvis den løftes eller veltes på siden, og noen har barnesikring.

Det finnes likevel eksempler på robotgressklippere som har ødelagt mobiler og andre småting på veien til en jevn gressplen, og det kan være fare for både hånd- og fotskader. Det kan være ulike feil og mangler ved maskinen som er årsaken. Det kan for eksempel være at roboten ikke stopper raskt nok for små hindere på plenen, at knivbladene stikker for langt ut under toppdekselet eller at klipperen ikke stopper automatisk når den løftes opp. Dette skal ikke skje hvis du går for de beste produktene, men det tryggeste er selvsagt å holde seg et stykke unna når roboten klipper gresset.

Gjør vårrengjøringen enklere med beste høytrykkspyler
Test av høyttalere for alle hjem
Den store sommerdekktesten
Denne elsykkelen er best i test

Testen er opprinnelig publisert på Test.no