Hvilke materialer passer best til hva?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedlikehold er blant annet en viktig vurdering når du velger benkeplate.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kjøkkenet pusses opp oppstår gjerne spørsmålet om hvilke materialer man skal velge. Marmor eller tre på benken? Eller kanskje stål? Det er jo nærmest uslitelig. Benkeplaten er imidlertid kjøkkenets mest utsatte flate, så man bør tenke seg grundig om før man velger materiale.

Og hva med veggen bak oppvaskkummen, den såkalte sprutsonen. Den må tåle både en støyt og en sprut. Fliser, glass og børstet stål er noe av det man kan velge mellom.

Noen skifter også ut blandebatteriet når de pusser opp. De er både kjøkkenets skinnende smykke og hobbykokkens trofaste arbeidshest. Her er det mengder av modeller å velge mellom. Og i den grenseløse digitale verdenen kan man finne en nesten uendelig mengde modeller. Da er det imidlertid viktig å være klar over at kvaliteten kan være varierende, og at det kan bli vanskelig å reklamere. Det kan derfor være fornuftig å sjekke med en rørlegger eller VVS-forretning før man går til innkjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vurderer du kjøkkenøy?

I guiden under har vi presenterte ulike benkeplater, sprutsoner og blandebatterier. Vi har gitt en beskrivelse av svake og sterke sider for benkeplatene og sprutsonene, mens vi har gitt en kort beskrivelse av funksjonen til blandebatteriene.

Benkeplater

Valg av benkeplate bør ikke bare styres av smak og lommebok. Du bør også ta hensyn til hvor mye vedlikehold du orker. Her viser vi deg fordelene og ulempene med de ulike matrialene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre

Pluss:

  • Naturlig material, slitasjen kan oppleves som sjarmerende
  • Kan slipes ned og fremstå som ny
  • Avgir ikke klirrende lyder i møte med harde objekter

Minus:

  • Bør oljes jevnlig
  • Fukt og smuss bør tørkes av fort
  • Pris: Fra 500 kr/m (stavlimt eik) – 5.000 kr/m (valnøtt)

Stein

Pluss:

  • Slitesterk
  • Uregelmessig struktur gjør at ev. flekker ikke synes så godt
  • Velegnet til baking

Minus:

  • Marmor er mer porøs enn granitt og bør holdes tørr
  • Kan avgi skarpe lyder i møte med andre harde objekter, som glass, etc.
  • Pris: Fra 3.000 kr/m til 5.100

Les også: Du gjetter neppe hvor kjøkkenet er plassert

Stål

Pluss:

  • Uslitelig. Fullstendig vedlikeholdsfritt
  • Lett å rengjøre: proffkokkenes valg

Minus:

  • Blir ripete med tiden
  • Kan avgi skarpe lyder i møte med andre harde objekter, som glass, etc.
  • Pris: Fra 3.000 kr/m

Laminat

Pluss:

  • Slitesterk og vedlikeholdsfri
  • Mange rimelige alternativer

Minus:

  • Riper og hakk kan ikke slipes eller repareres
  • Pris: Fra 200 kr/m til 4.000 kr/m (kompaktlaminat)

Les også: Hvilke materialer passer best til hva?

Kompositt

Pluss

  • Mer slitesterk og vedlikeholdsfri enn stein
  • Finnes i mange farger, mønstre og materialersammensetninger
  • Et material som Corian kan slipes og gis et sømløst uttrykk

Minus

  • Tilsvarende lydproblematikk som stein
  • Pris: Fra 3.000 kr/m

Les også: Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning

(Saken fortsetter under)

SVART KOMPOSITT: Corian opptrer oftest i hvitt, men kan lages i mange farger, deriblant svart, reformcph.com.

Sprutsonen

Veggene bak oppvaskkummen og komfyren er utsatt for sprut. Derfor er det viktig at sprutsonen, som den kalles, blir dekket til med et materiale som blant annet er lett å vaske og som ikke trekker til seg vann eller fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved valg av materiale til sprutsonen, kan man være tradisjonell å velge noe som først og fremst er beskyttende. Eller man kan være vågal og gjøre sprutsonen til et dekorelement.

Under finner du tips til både robuste og dekorative valg.

(Saken fortsetter under)

EKTE VARE: En marmorplate i sprutsonen hever kjøkkenets estetiske nivå, men bør tørkes av jevnlig for at den skal holde seg pen.

Blandebatterier

Blandebatteriet er både kjøkkenets skinnende smykke og hobbykokkens trofaste arbeidshest. Ifølge marketingansvarlig Oras Norge, Terese Lunde, er det tre tendenser som kjennetegner armaturene:

Mykere kanter

Designet blir mer sømløst og harde kanter rundes av vi kaller det for soft edge design. Skjøtene gjemmes inne i kranen, slik at det blir færre kriker og kroker, og lettere å gjøre rent.

Les også: Slik spraylakkerer du kjøkkenet

Berøringsfritt

Armaturer med berøringssensor er på vei inn. Disse gir det ferdig temperert vann når du plasserer hånden under kranen. Fordelen er at du kan raskt kan skylle hendene uten å søle til selve kranen. Da får du fin flyt i matlagingen, og flytter ikke rundt på bakteriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større utvalg

Det finnes mange armaturer på markedet, ikke minst om du handler på nett. Men husk at det ikke er alle garantier som gjelder i Norge, og det kan være vanskelig å skaffe reservedeler. Det kan ta lang tid å få tak i en liten dings. Om du har funnet en fin kran på nettet, kan det være lurt å sjekke med rørlegger om produktet kan anbefales her hjemme.

SEPARAT GREP: Kjøkkenkranen fra Vipp er utført i børstet stål og med et raust etthåndsgrep. I tuten skjuler det seg en uttrekkbar slange, kr 6249, vipp.dk

Les også:

Fra mørk modernisme til lys nostalgi

Ville ha landlig stil på kjøkkenet

Slik får du en funksjonell kjøkkenløsning på hytta

Denne artikkelen ble først publisert i Klikk.no for Bonytt