Tips for en enklere og rimeligere oppussingprosess

Dårlig utført arbeid og bruk av dårlige materialer på badet kan gjøre oppussingsprosessen langt mer kostbar enn først antatt. Foto: Colourbox
Dårlig utført arbeid og bruk av dårlige materialer på badet kan gjøre oppussingsprosessen langt mer kostbar enn først antatt. Foto: Colourbox

Oppussing av bad er en investering i seg selv, men noen tabber kan gjøre prosessen langt mer kostbar.

En håndverkerkontrakt bør inneholde følgende:

1. Pris

Avtal fortrinnsvis fast pris på oppdraget, inkludert materialer. Oppgitt pris skal være med MVA.

2. Betaling

Dersom annet ikke er avtalt, er hovedregelen at det skal betales når arbeidet er ferdig. Det er likevel mulig å inngå avtale om forskuddsbetaling og betaling underveis, men dette må følge klart av kontrakten.

3. Fremdrift og ferdigstillelse av arbeidet

Avtal en konkret dato for oppstart og ferdigstillelse av arbeidet. Det bør også avtales en plan for fremdrift dersom det er snakk om mer omfattende oppdrag.

4. Arbeidsbeskrivelse / leveransebeskrivelse

Kontrakten bør også inneholde en beskrivelse av arbeidet som skal utføre og det ønskede resultat.

5. Materialvalg

Kontrakten bør spesifisere hvilke materialer som skal benyttes til oppdraget og prisene på disse.

6. Dagmulkt

Forbrukerrådet anbefaler at kontrakten inneholder en klausul om dagmulkt ved forsinkelser som er håndverkerens ansvar.

7. HMS-ansvar

Det bør aldri avtales at forbrukeren er ansvarlig for HMS - dette er et ansvar som fagmannen håndterer best og integrerer inn i pristilbudet.

8. Endrede forutsetninger

Tilleggsarbeid og endringer som oppdragsgiver legger frem etter kontraktsinngåelsen, må legges inn i kontrakten eller det opprettes en separat kontrakt som tar for seg tilleggene.

Kilde: Forbrukerraadet.no / Ifi.no

God planlegging viktig er viktig når du skal pusse opp badet. Gjør du det feil, kan det komme til å koste deg dyrt.

– Mange av vannskadene som registreres i Norge skyldes dårlig utført arbeid eller bruk av dårlige materialer. Byggebransjens våtromsnorm angir tekniske retningslinjer for hvordan materialer og produkter skal godkjennes og på hvilken måte arbeidet skal utføres, sier markedsansvarlig hos Fagrådet for våtrom (FFV), Katrine L. Johansen.

Hun legger til at å bruke våtromsnormen er frivillig, men at å kontraktsfeste normen ved rehabilitering av bad kan gi fordeler ved et eventuelt salg, og sikre at badet blir funksjonelt og nytt.

Tegn kontrakt

– Alt arbeid som innebærer elektrisitet og vann skal utføres av sertifiserte håndverkere. Dersom du er nevenyttig kan du gjøre alt annet arbeid på egenhånd, men da står du selv ansvarlig for det ved eventuelle skader, sier informasjonskonsulent i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), Chera Westman.

Hun poengterer viktigheten av å tegne en skikkelig kontrakt ved kjøp av håndverkertjenester, for å unngå kostbare misforståelser og krangling.

– Ta først inn pris fra flere, sjekk referanser og tegn så kontrakt, sier Westman.

Les også: Sjekk soverommene før og etter oppussingen

Tapet, maling, vinyl eller fliser?

Fagsjef ved FFV, Bjørn Grimsrud, forteller at det er flere gode løsninger for belegg på badet når man skal pusse opp.

– Fliser er et meget slitesterkt overflatemateriale. Stort utvalg i form og farge. Utfordringen her er fugene som blir misfarget og som kan gi grobunn for sopp. Fuger må derfor vedlikeholdes, noe som kan være mer arbeidskrevende enn for slette flater, skriver han i en e-post.

– Men det utvikles stadig nye produkter som letter dette vedlikeholdet også. Flislagte flater er ikke vanntette. Her må det være vanntett membran bak. Normalt meget lang holdbarhet på flislagte flater.

Alt arbeid som innebærer elektrisitet og vann skal utføres av sertifiserte håndverkere. Foto: Colourbox
Alt arbeid som innebærer elektrisitet og vann skal utføres av sertifiserte håndverkere. Foto: Colourbox

Når det gjelder bruk av våtromsmaling på gipsplater, framholder Grimsrud at disse har stor valgfrihet i farger, men de har lavere holdbarhet enn fliser, blant annet er de mindre robust når det gjelder slagskader. De malte platene er imidlertid enklere å fornye, og de gir vanntette overflater. De er også lette å holde rene.

Vinyloverflater er også vanntett og lette å holde rene.

– Vinyler er robuste, og gir en forholdsvis glatt overflate – avhengig av hvilken struktur og mønster man velger. Vinyl har lang holdbarhet, og de siste årene har det kommet et stort utvalg i farger og mønstre, utdyper Grimsrud og understreker at for alle produkter som har betydning for våtrommets funksjon, varighet og tetthet kreves dokumentasjon på at produktet er egnet til formålet og tilfredsstiller myndighetskravene.

Chera Westman legger til at mange mener at vinyl er det sikreste alternativet for å unngå fuktproblemer og vannskader fordi det er vanntett.

– Og ekstra tetting i form av membran er derfor ikke nødvendig.

Les også: De beste gjør oppussing til en lek

Oppussing kun med godkjente produkter

Leder av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, fremholder at man kun bør kjøpe våtromsmembraner med dokumenterte egenskaper.

– Mange produkter kommer kun med CE-merking. Disse kan være gode nok, men man har ingen garanti.

SINTEF godkjenner våtromsprodukter for norske forhold, mens på sidene til FFV finnes en oversikt over anbefalte produkter.

Av de beleggproduktene som er nevnt ovenfor, er det ifølge Fiskum kun fliser som er avhengig av en membran bak.

– Både vinylbelegg og våtromsmaling er både membran og ferdig overflate i ett og samme produkt. Det samme gjelder også såkalt baderomspanel.

Fiskum henviser for øvrig til Byggebransjens våtromsnorm, anvisning 34.010 om valg av membran og overflate i våte og tørre soner.

Les også: Leiligheten trengte sårt oppussing

Fem oppussingstips

Westman har fem tips til deg som skal pusse opp badet, for å sikre en enklere og mindre kostbar oppussingsprosess.

Tørre og våte soner: I våtrom skilles det mellom tørre og våte soner. Områder som er 100 centimeter fra dusjen, 50 centimeter fra toalett, vask og badekar, og 10 centimeter opp fra gulvet, regnes som våte soner.

– De resterende flatene regnes som tørre soner og der kan du i prinsippet velge produkter som til vanlige, tørre rom, sier Westman.

De fleste typer underlag kan overmales, dersom det er godt rengjort.
De fleste typer underlag kan overmales, dersom det er godt rengjort.

Misfarging av fuger: Sementfugede mellom flisene kan over tid misfarges av sopp, mugg og skitt, så flisene burde jevnlig impregneres med fugeimpregnering. De myke silikonfugene i hjørner, mot tak og gulv burde regelmessig vaskes med klorin, for å forhindre flekker og skitt.

Lim og tape: Informasjonskonsulenten råder deg til å bruke lim eller tape fremfor skruer når du monterer utstyr på badet.

– Da unngår du å lage hull i membranen, og får en fuktsikker vegg. Et aldri så lite hull i membranen er en veritabel motorvei inn i veggen for mikroskopisk damp og fukt. All perforering av fuktsperren bør unngås, men må du likevel bore gjennom fliser og membran, så husk å tette med silikon før du setter i skruen, sier Westman.

Fliser på fliser: Dersom membranen er i orden og de gamle flisene sitter godt fast, kan nye fliser legges oppå de gamle, ifølge Westman.

– Kanskje må du bruke en forhøyningsring mellom gammelt sluk og ny slukrist, men dette kan en rørlegger hjelpe deg med. Vask flisene godt med grovrent eller kraftvask for å fjerne fett og såperester. Etter opptørk påføres en smøremembran på gulvet og i dusjsoner, selv om du vet at det er membran under de gamle flisene. Da forhindres vannopptak i gamle fuger, sier Westman.

Mal gamle fliser: Westman forteller at de fleste typer underlag kan overmales, dersom det er godt rengjort.

Gamle fliser på badet kan fint gis et nytt utseende ved bruk av maling . Malingen vil kunne holde noen år i påvente av en stor rehabilitering, sier hun.

Les også:

– Vi prøvde femti ulike løsninger på badet, men alle førte til at de andre rommene ble ubrukelige

Slik spriter du opp badet på budsjett

Dette badet ser ikke slik ut lenger

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden