Dette er interiørtrendene for 2017

LUNT OG KOSELIG: Treverket er tilbake! Og, husk at en enkel måte og få inn trendy elementer på er å gå til innkjøp av smådekor, som vaser og lysestaker.
LUNT OG KOSELIG: Treverket er tilbake! Og, husk at en enkel måte og få inn trendy elementer på er å gå til innkjøp av smådekor, som vaser og lysestaker. Foto: Margaret de Lange. STYLIST: Kirsten Visdal

– Mer farger og større fokus på å ha det koselig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nytt år, nye trender! Hva er vel bedre enn å erstatte julepynt og julefarger med litt nytt på interiørfronten?

Ifølge interiørdesigner og koordinator Mia Kjelstad Hansen i Intro Design, vil hovedutrykket i 2017 spinne rundt masse farger og en lun, koselig stemning.

- Vi ser mye av de samme fargene vi hadde på 90-tallet, dog i en oppdatert utgave. Den tofargede veggen i gult og rødt, lekkert dandert med en tapetbord på midten, blir nok ikke å se, sier hun.

Både bohemsk, sofistikert, urban, eklektisk og eksotisk blir ifølge Hansen nevnt av flere av interiørstiler som kommer.

- Felles for alle er materialer som er naturlige, ekte og av god kvalitet. Møbler og design blir mer og mer organiske i uttrykket, samtidig som miljøfokuset øker. Teknologien blir mer og mer inkorporert i design og utviklingen av for eksempel nanoteknologi i materialer er veldig spennende!

Personlig fremfor bestemt interiørstil

Ifølge Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting, ser vi at det rent minimalistiske viker for mer av alt.

- Det er mer farger, mer kompleks fargebruk, større fokus på å ha det koselig (som tidligere har vært et skjellsord) i hjemmet, og en større miks av stilarter, sier hun.

- Hjemmene skal heller være personlige enn å ha en spesiell "stil". Nytt, gammelt, skandinavisk, norsk, internasjonalt, lokalt, glamorøst, minimalistisk, maksimalistisk, lekenhet, artdeco, håndverk, kvalitet og bærekraftig produksjon er alle viktige nøkkelord, legger Thurmann-Moe til.

Av de kommende interiørtrendene er det på lang sikt streben etter og behovet for å omgi seg med ting som ikke er fremtidig søppel, men heller fremtidige arvestykker, hun har troen på.

- Varige interiører som vokser seg frem over tid, i stedet for å skifte ut mye hver sesong for å ha det siste kule. Vi blir rett og slett nærere oss selv og det som er viktig, sier Thurmann-Moe.

Les også: Slik innreder du med farger

Få interiørtrendene på budsjett

Hvordan kan man få trendene på budsjett?

- Gå på loppemarked og Fretex! Eller arranger en byttekveld med venner. Dette er også helt i tidens ånd hvor det er økt fokus på bærekraftig design og miljø. Flere av de rimelige varehusene kommer også med budsjettvennlige alternativer, og Ikea, Lagerhaus og Granit er verdt å sjekke ut, sier Hansen.

- Smådekor som lysestaker og vaser er som regel ganske rimelig å bytte ut. Det samme med puter og innrammede plakater. Større gjenstander kan enkelt fornyes med et strøk maling, legger hun til.

Thurmann-Moe tenker det kan være fornuftig å se på hva som vil vare lenger enn bare 2017. Det mest trendy for året og årene fremover er nettopp det personlige, og her står du ganske fritt til å velge det du liker best selv. Hun råder deg til å ta vare på det du har som affeksjonsverdi, og sjekke først på Finn.no om du planlegger å kjøpe noe nytt.

- Da sparer du både lommeboken og miljøet. Er det noe du virkelig ønsker deg, spar heller til det enn å kjøpe en haug med dilldall som du blir lei av neste sesong. Ting som koster litt mer vil du også ta bedre vare på. Ofte varer de også lenger, så på sikt er det en bedre investering.

Les også: En mørk tid full av farger

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUNT OG KOSELIG: Treverket er tilbake! Og, husk at en enkel måte og få inn trendy elementer på er å gå til innkjøp av smådekor, som vaser og lysestaker. Foto: Margaret de Lange. STYLIST: Kirsten Visdal
LUNT OG KOSELIG: Treverket er tilbake! Og, husk at en enkel måte og få inn trendy elementer på er å gå til innkjøp av smådekor, som vaser og lysestaker. Foto: Margaret de Lange. STYLIST: Kirsten Visdal

Hun legger til at treverket er tilbake, og råder deg til å ikke male de gamle arvemøblene. Da er det bedre å se om du har en stol du kan trekke om - på mange av dem, og da spesielt spisestuestoler, kommer du langt med lim og stiftepistol.

- Se hva du har som kan repareres. Det hippeste du kan gjøre nå, er å reparere et gammelt møbel du allerede eier. Varme og hyggelige interiører, grønne planter og deilige farger på veggene kommer du langt med!

Behold din egen stil

Ønsker du deg en mer personlig interiørstil, tror Thurmann-Moe det er lurt å holde seg unna kjedebutikkene, hvor "alle" handler. Se etter farger som er dine og som er tiltrekkende for deg, og ikke det som er hipt og kult.

- Gå på skattejakt hos moren (eller bestemoren) din, og finn frem de tingene du har hjemme som betyr ekstra mye for deg. Skal du kjøpe noe nytt, pass på at det er noe du virkelig vil ha. Vær tålmodig! Å bygge opp et hjem tar tid, det nytter ikke å kjøpe alt med en gang, da kommer katalogfølelsen.

Hansen synes man skal gi litt blaffen i trender som kommer og går, men gjerne la seg inspirere.

- Det er jo tross alt ingen absolutte regler for hvordan man skal ha det hjemme hos seg selv. Personlige minner og din egen historie blandet med masse inspirasjon, da har du en personlig interiørstil.

Hva kommer du selv til å hente inn fra de nye interiørtrendene?

- Jeg lar meg inspirere av alle fargene og materialene som har kommet. Siste stunt på hjemmefronten var å legge nye sorte heksagonfliser i gangen og å male vegger (og dør) i en dyp olivengrønn tone. Mørkt, lunt og litt deilig mystisk. I tillegg håper jeg å finne en knallfin keramikkrukke bortgjemt i en krok på Fretex, sier interiørdesigneren.

Thurmann-Moe foretrekker å spare til ting, og investerte sist i nye pulter til døtrene sine laget av en møbelsnekker.

- De var ikke avsindig dyre, men koster mer enn vi er vant til fra IKEA. Jeg synes det er fint å tenke på at disse pultene kan være med dem gjennom hele livet. De kan ha dem med seg i sin første studentleilighet, og barna deres kan også arve dem, på samme måte som jeg arvet min mors barnestol. Jeg vet at de pultene ikke vil bli ødelagte. De er tunge og lukter tre.

I tillegg har hun malt en brun vegg hjemme i forbindelse med et photoshoot.

- Jeg hadde tenkt til å male over den med en gang etterpå, men den fargen er virkelig helt fantastisk! Jeg blir glad av å se på den, det er som å ha sjokolade på veggen.

DE FEM ELEMENTENE: Hos H&M Home er det "tilbake til naturen" våren 2017, hvor inspirasjonen kommer fra de fem elementene - luft, ånd, ild, jord og vann. Foto: Hennes og Mauritz
DE FEM ELEMENTENE: Hos H&M Home er det "tilbake til naturen" våren 2017, hvor inspirasjonen kommer fra de fem elementene - luft, ånd, ild, jord og vann. Foto: Hennes og Mauritz

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Boligen hadde stått urørt siden 1984 da Trudes tok grep

Lisa og Are likte ikke hverandres interiørstil

Interiørkontoene du bør følge på Instagram

Personvernpolicy