Røykvarslerens dag:

25 prosent av de omkomne i boligbranner hadde ikke røykvarsler som virket

<p>Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier brannekspert. Denne manglet batteri og var den eneste røykvarsleren i boligen. En mann i 40-årene omkom i brannen. Foto: Frende forsikring</p>
Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier brannekspert. Denne manglet batteri og var den eneste røykvarsleren i boligen. En mann i 40-årene omkom i brannen. Foto: Frende forsikring

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder boligbranner. 1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing.

Det har omkommet 979 personer i brann siden år 2000. I samme periode har det vært 56.000 bygningsbranner. Det tilsvarer ni branner hver dag.

1. desember er Røykvarslerens dag, der målet er å få flest mulig til å bytte batteri og teste røykvarslerne de har i sin bolig.

For å sikre deg og familien bør du teste røykvarsleren med røyk, råder brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

– Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, sier Skjerping i en pressemelding.

Les også: Hver tredje brann i adventstiden skyldes åpen ild

– Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke røykvarsler eller de hadde røykvarsler som ikke virket.

Brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring viser frem en røykvarsler som manglet batteri. Beboeren ble vekket av en nabo. Huset fikk store materielle skader.
Brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring viser frem en røykvarsler som manglet batteri. Beboeren ble vekket av en nabo. Huset fikk store materielle skader.

Røykvarsleren på bildet til høyre stammer fra en brann i en eldre enebolig, tidlig i morgentimene.

– Røyk og åpen flamme ble heldigvis oppdaget fra et nabohus, og naboen fikk vekket beboeren før det gikk galt. Huset fikk store materielle skader, sier Skjerping i meldingen.

Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri.

– Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, fortsetter han.

Røykvarslerens dag 1. desember markerer starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 6.-8. desember får opp mot 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen, skriver DSB i en pressemelding.

Les også: Finn riktig slukkemiddel for ditt hjem

– Du bør koble røykvarslerne sammen

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Nytt av året er at du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, og du har kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset. Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier direktør Cecilie Daae i DSB i pressemeldingen.

Det finnes to ulike typer røykvarslere; optiske og ioniske. Disse oppdager branner på forskjellige måter.

Optiske røykvarslere som er anbefalt, «ser» røyk og varsler raskest, mens den ioniske «lukter» røyk.

Les også: Brannekspert svarte på lesernes spørsmål

– Pårørende må ta ekstra ansvar

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at 75 prosent av de som omkommer i brann er i disse gruppene.

– Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige av at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier Daae.

En komfyrvakt er et hjelpemiddel som sørger for at komfyren skrur seg av i farlige situasjoner. På sikkerhverdag.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Les også: Brannfaren øker kraftig i desember

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden