Nå er det på tide å fjerne sommerblomstene

Foto: Hulda Lyngmo Slettne
Foto: Hulda Lyngmo Slettne
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik steller du bedene før vinteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er senhøst, bedene som stod frodige og fine er ødelagte av den første frosten. I disse bedene vokser for det meste sommerplanter, noe som vil si at de er ettårige, og ikke kommer tilbake til neste sesong. Siden plantene i disse bedene ikke er flerårige, velger vi å fjerne dem fra bedene når senhøsten er her.

Stell av bed før vinteren

Stokkroser, småkrager og andre sommerplanter fjernes med rota. Hele bedet renskes for planter. Dersom plantene hadde stått i bedet gjennom vintermånedene, ville de blitt vasne og ekle å fjerne til våren når bedene skal klargjøres for en ny sesong, det er derfor greit å gjøre dette nå før snøen kommer.

Etter at alle planter er fjernet rakes bedet, alt av gamle blader og planterester fjernes slik at jorden ligger fin og stelt gjennom vinteren. Dersom vinteren blir snøfattig er det finere å se på frossen jord, enn døde planterester i bedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hageavfallet tas deretter med til komposten.

Les også: Inspirasjon til uteplass

Vår, sommer, høst og vinter

I enden av hagen har vi en haug hvor vi kaster hageavfallet. Her går forråtnelsesprosessen sin gang, og de døde plantene blir til jord, som på ny kan brukes til å plante blomster i. Graver man bort litt av plantene vil man finne jord som kan brukes.

Bedene er nå gjort klare for vinteren. Året går i sin rute; vår med spede spirer, sommer med planting og vakker blomstring, høst med gylne farger i hagen, og vinter med hvile for alt som gror.

Stokkrosene som stod stolte og vakre i bedet for noen uker siden, har nå tapt for frosten. Foto: Hulda Lyngmo Slettne

Les også:

Høstplanter trives også innendørs

Slik klargjør du hus og hytte til vinteren

Vakker, men svartelistet

Tingene du IKKE bør oppbevare i garasjen

Saken er opprinnelig publisert på MinOase.no/Klikk.no