– En time etter overtagelsen sto vi med motorsag og rev vegger

Peisen er helsparklet og malt i en grågrønn farge som Cathrine har blandet selv, i likhet med alle malte flater i huset. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Peisen er helsparklet og malt i en grågrønn farge som Cathrine har blandet selv, i likhet med alle malte flater i huset. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mye er også beholdt i villaen fra 60-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Original på veggen

Synes du at du ser akkurat de samme bildene og plakatene på veggene i alle hjem du ser på Instagram eller i interiørblader? Her er Cathrines tips for at akkurat din vegg kan skille seg ut i mengden, uten at det koster skjorta.

Ikke lag et hjem for andre, lag et hjem for deg og dine – la bildene på veggen uttrykke det.

Ikke vær så redd for at ting ikke skal være perfekte sammen. Bruk gjerne ulike teknikker og bilder sammen, som du i utgangspunktet ikke hadde tenkt skulle fungere sammen.

Kjøp et grafisk trykk i stedet for et maleri. Et grafisk trykk er ikke like kostbart som et maleri, men det er også kunst som er laget i et gitt opplag.

– Vi har mye kunst. Seks av bildene på veggene her er 180 x 180 cm store. Da må alle materialer og tekstiler være nøytrale, sånn at bildene kommer frem, sier Cathrine Knudsen til magasinet Bonytt.

Kunstneren som selv både arbeider på lerret, tekstil og nå glass, var aldri i tvil da hun skulle velge palett på farger og materialer i villaen hjemme i Holmenkollen.

– Jeg har vært opptatt av å bruke rene, enkle materialer i nøytrale farger som står til grått og hvitt. Det er viktig at bildene får plass visuelt, forklarer hun.

For de er mange. De har rundt 40 store og små bilder fra ulike kunstnere.

Pusse opp hus fra 60-tallet

Det var tilfeldig at hun så at huset var til salgs for to år siden. En 380 kvadratmeter stor villa bare et lite stykke lenger opp i samme gate som deres leilighet lå i.

– Jeg var inne og surfet litt på finn.no, som jeg gjør noen ganger når jeg har pauser i atelieret. Og da så jeg det. Visning samme dag, forteller Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi dro, og dagen etter hadde vi kjøpt det. Vi tok over en måned senere, og en time etter overtagelsen sto vi med motorsag og rev vegger, ler hun.

Les også: Er du og partneren økonomisk likestilte?

Inspirert av naturen

For selv om flyttingen gikk fort, og mye allerede var fint med 60-tallshuset, var det også en del jobb som gjensto.

– Det var mye hårete tapeter, for å si det sånn. Men sjelen i huset, romvalgene og størrelsen på rommene var det vi falt for – og utsikten da. Vi har brukt to år på å komme i orden, men mye gjorde vi allerede den første måneden, slik at vi kunne flytte inn. Vi helsparklet veggene, slipte gulvet, og byttet det ut en del steder, og vi rev vegger og bygget nytt kjøkken. Vi pusset opp badet til gutta, vaskerommet – vi begynte i en ende og kommer vel aldri helt i mål før vi må begynne forfra igjen. Men akkurat nå er det blitt slik som vi ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

– Barna har fått noen adskilte rom. Det passer fint når de blir ungdommer. Og huset har fått et stort kjøkken, og en stue der vi har mulighet for å dekke til atten.

I hele huset har de fjernet sprossene på vinduene, slik at naturen utenfor får komme inn. Skogen er viktig for Knudsen.

– Det er jo naturens prosesser jeg jobber med i kunsten min, dermed er det en viktig del av arbeidet å være mye ute i naturen. Der finner jeg stillheten som jeg fremstiller i mine bilder.

Les også: Slik maler du baderomsflisene

Vasekunst

Fjær som faller, strå som svaier, blader som flyr av gårde. Over årene har det sarte uttrykket i Knudsens malerier også fått flytte inn på klær i samarbeid med Part Two, og på myke pledd fra Inside Too.

Plantegning. Foto: Privat
Plantegning. Foto: Privat

Nå er det Hadeland Glassverk som er samarbeidspartner.

– Jeg ble spurt om å holde utstilling der i fjor høst, og da ba jeg om å få komme med skisser på vaser. Det var veldig spennende å jobbe med glassblåserne, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har skjønt at mitt kunstneriske uttrykk fungerer bra på ulike produkter. Samtidig er jeg opptatt av at det skal være eksklusivt og tidløst.

Det tidløse har også sin gjenklang i hvordan hun ser på interiøret hjemme.

– Jeg er veldig fascinert av og glad i klassisk design og antikke møbler, men handler det gjerne på auksjon eller litt rimeligere i Danmark. Jeg er ikke en som kjøper mye, heller sjeldent. Og så har jeg det lenge.

Les også:

Huset på Tromøya har en takhøyde som sprenger norsk standard

Nå er det dette som gjelder

Bare en halvtime utenfor Oslo sentrum, har Wenche og Martin funnet roen

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no