Høstplanter trives også innendørs

Et høstpyntet kjøkken med varme farger og vakre blomster er en nytelse for øyet. La deg inspirere til å ta inn høstplantene du også.

Når det begynner å bli sent på høsten blir det for kaldt for enkelte planter å være ute. Alpefiol tåler ikke frost, og et tips er derfor å ta den med inn. Jeg har laget en sammenplanting av alpefiol, eføy og calluna lyng. Har du en sammenplanting ute i hagen, kan du ta den inn og nyte synet av den inne når frosten kommer, eller du kan lage en helt ny.

(Saken fortsetter under)

Jeg hentet en liten balje fra skuret ute og fylte den med jord. Det er lurt å gjøre dette i en vask, da unngår du søl på gulvet.

(Saken fortsetter under)

Jeg plantet deretter plantene.

(Saken fortsetter under)

Eføy er en flott hengende plante som gjør mye av seg. Den tåler trekk, og kan for eksempel stå i en gang om du ønsker å ha planter der. Eføy bør tørke litt opp mellom hver vanning.

(Saken fortsetter under)

Tips:

Se etter planter som passer sammen når du skal sette sammen en slik sammenplanting. Jeg valgte en hvit alpefiol med lilla farge innerst i blomsten, slik at det lilla skulle passe til lyngen som er plantet ved siden av alpefiolen. Det gir en fin sammenheng fargemessig.

Som eføy trives også alpefiolen i et kjøligere rom enn vanlig stuetemperatur, 16-20 grader er fint. Den vil også kunne trives i en gang, men den trenger lys for å kunne blomstre optimalt. Alpefiolen skal vannes jevnlig, men pass på at jorden ikke blir for våt. Fjern visne blader og blomster.

(Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Les også: Nå bør du plante disse

Velg ut planter som har sjatteringer i bladene, det gir spenning til dekorasjonen. Lyngen holder seg finest i fargen om den holdes fuktig. Den vil holde seg fin i en slik sammenplanting.

Jeg har plassert baljen på kjøkkenbenken. Det blir en fin, liten oase av blomster og planter. To lysglass er stemningsskapende sammen med blomstene. Høst er lystid!

(Saken fortsetter under)

På bordet har jeg plassert en gul gerbera. Den passet fint til de orange og gylne fargene som hører høsten til. På duken har jeg pyntet med høstrøde blader fra blankmispel.

Gerbera bør vannes regelmessig, tøm ut vann som kommer i pyntekrukken, eller på skålen slik at røttene ikke blir stående i vann. Hell vann i skålen, slik at røttene kan trekke opp vannet. Planten kan tørke litt ut mellom hver vanning. Når blomstene er avblomstret kan planten kastes, da den er vanskelig å få til å blomstre på nytt. Gerbera tåler både varme og kjøligere temperatur, men ikke mindre enn +5 grader.

(Kilde: Schrader Gartneri)

Les også:

Enkle tips som gjør hagen høstfin

Så mye vann skal sukkulenter egentlig ha

Oppfyll drømmen om drivhus

Saken er opprinnelig publisert på MinOase.no/Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden