Slik maler du baderomsflisene

Ett sted på badet er spesielt viktig å ta hensyn til.

Slik gjør du:

1. Vask og skrubb
Det viktigste er å få bort alle silikonrester fra fugene i tak og i hjørner, noe som kan gjøres med en silikonfjerner.
Vask så flisene grundig med husvask, og skyll med vann etterpå. Gå så over og slip på flisene med et fint papir som er egnet til harde underlag - ikke slipepapir for treverk.
Tørk med en ren mikrofiberklut så støvet blir helt borte.

2. Grunning
Etter en grundig vask og skrubb kan du begynne å male med grunning, og det viktigste er at den ikke skal være oljebasert.
Grunningen må så feste seg og bli herdet i ett døgn før du kan begynne å male.

3. Maling
Til slutt kan du gå over med maling, hvor du nærmest kan velge hva du vil. Men siden det er våtrom, anbefales det våtromsmaling. Forhør deg også gjerne i butikken.

Trenger badet ditt en «makeover», men du har kanskje verken tid, penger eller ork til å pusse opp? Da finnes det en kjapp løsning som de fleste får til, nemlig å sveipe over flisene med malingskosten.

Men det kan by på et par utfordringer, spesielt i våtsonen på badet.

– Maling i våtsonen kan være en stor påkjenning, da er det stor sjanse for at malingen ikke varer så lenge, påpeker teknisk servicekonsulent og malermester i Jotun, Erik Bryng.

Male fliser på bad

– Mange maler flisene som en rimelig, midlertidig løsning, og så lenge grunnarbeidet gjøres ordentlig er det ingen problem, mener malermester i Regnbuen Malermesterbedrift i Oslo, Marius Davidsen.

Bryng forklarer at det er utviklet ulike spesialvasker som skal brukes på underlaget før maling.

Og siden det finnes mange ulike typer fliser er det er greit å undersøke i forkant hvilke produkter du skal bruke, og forhøre deg i butikk om hvilken maling du bør velge til din flis.

– For eksempel på fliser som er høyglans, blanke og glatte, kan det i enkelte tilfeller være lurt å slipe dem matte, tipser Bryng.

Pass på at underlaget er helt rent, fast og tørt før du starter med maling.

Les også: Eierne ønsket seg et bad med wow-faktor

Vær varsom i våtsonen

Davidsen forklarer at maling i utgangspunktet skal holde seg greit i våtsonen dersom du tar noen forhåndsregler.

– Det som skjer når du maler veggflisene i dusjen er at de blir tette, og vannet vil stort sett holde seg utenfor. Maler du fyldige strøk i dusjhjørnet, gjerne tre lag, skal det holde så lenge det ikke kommer riper og skader i malingen før den tørker, forklarer han, men poengterer at ingenting er 100 prosent vanntett.

Bryng støtter seg til dette, og mener at årsaken til at maling på baderom kan være problematisk, er fordi flisene og fugene består av ulike materialer.

– Flis og fuger arbeider ulikt hva gjelder temperatur og fuktighet. Med maling over kan den sprekke opp, det kan komme fuktighet bak malingen og den kan flasse av, advarer han.

Og selv om det på vanlige, moderne bad ikke er så mye vannsøl, anbefaler han likevel at du ikke maler i våtsonene, som dusjområdet, dersom det ikke er helt nødvendig.

Les også: Denne rengjøringstabben kan ødelegge gulvet ditt

Annerledes med gulvflisene

I utgangspunktet er det ikke lurt å gå løs på gulvflisene, da de må tåle en annen mekanisk påkjenning enn veggflisene.

– Vi tråkker på dem både barbent og med sko, så du må i tilfelle bruke tilpasset gulvmaling, understreker Bryng.

Davidsen stemmer i.

– Det kan gå fint å male gulvfliser på badet, men det anbefales ikke av produsentene.

Malermesteren legger til at dersom du likevel skal ta sjansen på å male gulvet, bør du velge en maling du ikke sklir så lett på. Forhør deg også hos forhandleren for å være på den sikre siden.

Les også: Nå er 70-tallsbadet tilbake

Ingen varig løsning

Men å male flisene er bare en midlertidig løsning dersom du ønsker å fornye badet ditt, og du kan ikke forvente at malingen verken sitter godt eller er pent for alltid.

– Flisene blir ikke ødelagte, men forandringen er heller ikke reversibel, informerer Bryng.

Malingen suger nemlig godt inn i fugene, og da går den ikke bort. Det vil si at rommet ikke kan fikses på nytt, og en total oppussing blir nødvendig etter en stund.

– Det er jo en form for «quick fix», med en ikke for lang varighet, sier han.

Han legger til at det imidlertid ikke er stor fare for at malingen flasser av på andre steder enn ved våtsonene.

– Det er ikke den største mekaniske påkjenningen på baderomsveggene utenfor våtsonen, så normalt sett går det veldig greit, avslutter han.

Les også:

Slik spriter du opp badet på budsjett

Dette badet ser ikke slik ut lenger

Slik avslører du dårlige fliser

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden