– Kjøp nok ved i tide

Redaktør og ved-entusiast Rune Østgård råder deg til å være tidlig ute før kulda setter inn for alvor.

Sommertemperaturen har sagt adjø for denne gang og mange steder i landet forbereder man seg på Kong Vinter som lurer like rundt hjørnet. Men det er ikke alle forunt å kunne gå ut i egen skog og hogge det man trenger til vinterlageret.

– Kjøp nok ved i tide. Erfaringsvis vil det fort gå tomt for ved om vi får vedvarende vinterkulde i flere uker, råder pressekontakt og redaktør for medlemstidsskriftet Norsk Ved, Rune Østgård.

– Størrelsen på sekkene har ikke noe å si, men større forpakninger gir ofte billigere pris per kilo ved, forteller han til ABC Nyheter.

Du skulle ha startet tidligere

Ifølge Østgård er det ikke nødvendig å skulle blakke seg fullstendig underveis i jakten på peisfyll til hus og/eller hytte.

– Ved er relativt rimelig. Ofte ser man ulike kampanjer i ulike butikker, men dette er ofte importert ved. Den norskproduserte veden du kan bestille og få levert på døra, ligger ofte i samme priskategori, påpeker han.

Hvis du planlegger å hogge din egen ved, så er du allerede for sent ute hvis du vil ha så optimal vare som mulig - ved må nemlig ha god tid på å tørke.

– Skal den brukes kommende sesong, er det en fordel at veden har fått god tørke en sommer i forveien, råder Østgård.

Les også: Spar penger på kjøp av varmepumpe før vinteren

(Saken fortsetter under)

Bjørk er ideell for brenning i peisen av en meget god grunn: Den spraker ikke så mye. Foto: Colourbox.com
Bjørk er ideell for brenning i peisen av en meget god grunn: Den spraker ikke så mye. Foto: Colourbox.com

Topp i peisen

Enten du står der med øksa i hånda ute i skoglendt terreng, eller befinner deg på et salgssted ved stabler av vedsekker, melder spørsmålet seg: Hvilke tresorter egner seg best til å fyre opp med i peisen?

– De fleste treslag kan brennes i en peis. Men, ved som «spraker» mye vil kunne sende gnister ut av peisen. Bruk da gnistfangere foran ildstedet. Treslag som ikke spraker så mye, for eksempel bjørk, er topp å fyre med i peisen.

Er det enkelte stablemetoder som er bedre enn andre?
– Ved skal lagres tørt og luftig, ferdig tørket ved vil ikke mugne ved riktig oppbevaring. Ligger veden litt dårlig til, vil det fort komme mugg og misfarging. Det er jo ikke er noe hyggelig, avslutter Østgård.

Les også:

Slik påvirker sprengkulda elbilene

Glemmer du dette før vinteren kan det koste dyrt

Slik slipper du frostsprengte rør og vannskader i vinterkulda

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden