Denne hytta har uteplasser som kan brukes i all slags vær

Leveggen er en av de opprinnelige løsningene fra arkitekten, som selv eide hytta i 50 år. Det morsomme festet til kjøkkenvinduet er også laget av arkitekten. Foto: Per Erik Jæger
Leveggen er en av de opprinnelige løsningene fra arkitekten, som selv eide hytta i 50 år. Det morsomme festet til kjøkkenvinduet er også laget av arkitekten. Foto: Per Erik Jæger

Ni av ti måltider spises ute

Sjøen ligger som en åpen krans rundt neset på Flekkerøy utenfor Kristiansand. Når vinden står på, suser det i trekronene langs stien i kystskogen, som er veien til hytta.

Der er det gode uteplasser som skjermer for vinden. Cecilie Tambs og Stein Otto Daatland hekter opp kjøkkenvinduet og fester det i et oppheng som ble laget av arkitekt Sven Tallaksen på 1960-tallet. Han tegnet hytta til seg og sine.

Kjapt kjøp

– Da vi tok over i 2012, skjedde det raskt, i løpet av bare to dager. Vi hadde en uke igjen av ferien, og kunne ta den i bruk med en gang. Tenk, arkitektens kone bakte kaker og redde opp til oss den første natten vi sov her!

Hytta er bygget inn i en skråning, noe som gjorde det naturlig å legge den på to nivåer. Nivå to, der kjøkkenet ligger, utgjør en halv etasje med full takhøyde. Derfra er det utgang til et uterom mot berget bak hytta. Her er lyset mykt, og naturen tett på. Bare bevegelsene i gresset avslører vinden. Plasttaket over uterommet var gjengrodd av mose, og skittent etter mange år i friluft, de byttet det derfor ut. Men det har aldri vært aktuelt å bygge inn uterommet. Kystskogen og berget gir en lun følelse, det er vegger nok.

– Heldigvis levde vi i omgivelsene her før vi tok grep. Slik har vi unngått å gjøre uopprettelige feil. Vi er så glade for at vi beholdt uterommet som det var. Og den naturlige vegetasjonen med sitt mangfold har vi beholdt, forteller Stein Otto.

– Ni av ti måltider inntar vi ute, gjerne under åpen himmel. På den lille terrassen utenfor stuen med utsikt utover havet, eller i lun ro i uterommet bak hytta. Også her kan vi nyte utsikten, sier Stein Otto.

Les også: – Det første vi ser fra sengen om morningen er sjøen

(Saken fortsetter under)

Da det gamle plasttaket ble byttet med et nytt, ble det mykt og behagelig lys på uteplassen. Soverommet og toalettet som har utgang fra uterommet kalles for kahytt 1 og kahytt 2. Gjennomgangen leder til utedusjen. Foto: Per Erik Jæger

Lyst inne og ute

Når dørene åpnes, gjennomtrekkes hytta av sommerlig sjøluft. Farge­paletten inne er dempet og behagelig, uten sterke kontraster som konkurrerer med utsikten. Nesten alle flater er malt lyse, slik at dagslyset reflekteres inn i rommene. Det at hytta ligger lavt og lunt i terrenget, gjør mye for romfølelsen.

Det er bare en kort tur med båt til fiskerestauranten på kaia i Kristiansand. Ut til Flekkerøy kan de reise på eller under vann, en tunnel under sjøen knytter øya til fastlandet. Sjøveien er den absolutt raskeste veien til hytta, som kalles Kahytten.

– Her er vi nærme byen, det tar bare 5–10 minutter med båt til Fiskebrygga. Det fine med det er at det er lett for venner å komme på besøk og det setter vi stor pris på!

Hagen kan nytes når solen skinner. Foto: Per Erik Jæger

Les også:

Skap deg en grønn hule i sommer

Hvordan lager du den perfekte uteplassen?

Dette forlenger sommeren

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden