– Det første vi ser fra sengen om morningen er sjøen

Verandaen og soverommene i den venstre delen er det nye tilbygget. Hytta ligger på toppen av en høy knaus ved sjøen, og etter ombyggingen kan familien bedre nyte kveldssolen og utsikten. Foto: Espen Grønli
Verandaen og soverommene i den venstre delen er det nye tilbygget. Hytta ligger på toppen av en høy knaus ved sjøen, og etter ombyggingen kan familien bedre nyte kveldssolen og utsikten. Foto: Espen Grønli

Men det er ikke det eneste som er fint med hytta på Grimsøy.

Her bor:

Hvem: Øyvind Ertzaas og Sigrid K.G. Ertzaas.

Hva: Hytte på Grimsøy i Østfold på 80 kvadratmeter. Den ble bygd på 1970-tallet, men bygd om i 2009.

Hvor: Hytta er ombygd av R21 Arkitekter slik at den er blitt mer funksjonell. Nå kommer ute­områdene mer til sin rett med ny veranda, større vindusflater og til­passede uteplasser.

_________________________________________

Arkitektens tanker

– Som arkitekter tar vi alltid utgangspunkt i livet som skal utfolde seg i – og rundt det vi tegner. Den opprinnelige hytta lå med taket mot solen og utsikten, noe som begrenset kontakten mellom innerommene og kvaliteten på tomten, sier Thomas Thorsnes hos R21 Arkitekter.

De valgte derfor å snu taket i den nye delen, for å åpne hytta mot sol og utsikt.

– Vi etablerte også en ny kontakt mellom ute- og innerom på ulike nivåer. Det var viktig å bevare det eksisterende særpreget ved familiestedet, samtidig som hytta ble fornyet og tilpasset med tanke på generasjonsskiftet, sier Thorsnes.

På midten av 1970-tallet ble det bygd en hytte på en tomt med fantastisk sjøutsikt på Grimsøy. Førti år senere arvet Øyvind Ertzaas hytta av sine foreldre. Men det idylliske sommerstedet var etter hvert blitt nedslitt og trengte et skikkelig løft. Dessuten ville Øyvind og kona Sigrid K.G. Ertzaas ha et strammere uttrykk, i tillegg ville de få bedre utsikt mot sjøen, og nyte solen enda mer.

– Vi ville ta vare på noe av det gamle slik at hytta var gjenkjennbar etter ombyggingen. Vi var ikke redde for endringer, vi visste at hytta ville føles som vår uansett, sier han til magasinet Bonytt.

Klare tanker om hva som burde endres

Ertzaas har tilbrakt alle sine somre på stedet, og hadde klare tanker om hva som burde endres.

– Hytta har alltid hatt mange ulike nivåer, noe vi ønsket å ta med og videreutvikle. Jeg husker somrene på kjøkkenet, rommet med den gode utsikten og de små vinduene. Kjøkkenet har det fineste utsynet av alle rommene, og vi gløttet ut gjennom små vinduer.

Nå var tiden inne for større glassflater slik at vi kan nyte sjøutsikten fra spisebordet til det fulle.

Les også: Dobbelt så mange ønsker å kjøpe hytte

(Saken fortsetter under)

er var det tidligere små glugger ut mot sjøen. Store glassflater og hvit kjøkkeninnredning fra Kvik bidrar til en lys og lett stemning. Glassfotografiet er fra Juveli Foto & Design. Bordet og stolene er arv fra Øyvinds foreldre.

Gammelt og nytt

Familien var imidlertid usikre på hvordan de skulle løse den endelige sammenslåingen av gammelt og nytt.

– R21 Arkitekter introduserte oss for løsninger vi ikke hadde kommet frem til selv. Vi visste hva vi ønsket, men vi ante ikke hvordan vi skulle få det til. Kveldssolen var sterkt etterlengtet, og arkitekt Thomas Thorsnes foreslo en ny overbygd terrasse i nybygget som han rett og slett vendte mot kveldsolen.

– Foruten terrasse med kveldssol, hva er den beste kvaliteten ved hytta nå?

– Det første vi ser fra sengen om morgenen er sjøen. Skyvedørene i glass ut mot morgensol og uteplass for frokosten er uvurderlig. Vi har fått nærhet til naturen både på grunn av vindusflatene og de ulike nivåene inne og ute.

Materialene er i stor grad vedlikeholdsfrie, i hovedsak sibirsk lerk ute og eik innvendig. Utnyttelsen av plassen ble høyt prioritert under ombyggingen.

– Arkitekten tegnet trapper, senger, skap og kleshyller, og en finsnekker bygde innredningen. Vi synes løsningene ble kule, utradisjonelle og utrolig praktiske, hver kvadratmeter er utnyttet. Vi har oppdaget at vi ikke trenger så mange kvadratmeter når plassen er maksimalt utnyttet. For oss er det blitt lettere å ta imot sommergjester uten at vi må ominnrede. Endelig har alt falt på plass!

Les også:

Dette var terrassen før

Tre tips for en god planløsning

Boligen hadde stått urørt siden 1984 da Trudes tok grep

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden