– Du kan velge to ulike retninger når du skal innrede

Her får du eksperttipsene ... steg for steg.

Uunnværlig verktøy

Trond Ramsøskar mener alle som skal innrede eller pusse opp bør investere i to nyttige og ikke altfor dyre verktøy.

- En laseravstandsmåler, som er enkel å bruke og måler nøyaktig avstand mellom to vegger. Du får kjøpt en enkel modell til under 500 kroner hos en byggevarekjede.

- Det andre er en skalalinjal. Den har tre kanter, og med denne kan du enkelt skalere opp plantegningene sånn at du lettere kan se romløsningene og hvor møblene kan plasseres. En skalalinjal koster noen tiere i nettbutikken til Biltema.

Det folk flest bommer oftest på når de innreder er selverkjennelse – det å spørre seg selv «hva trenger vi, og ikke minst hvem er vi?», sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Spesielt på visninger tror han at folk lett lar seg rive med, og glemmer hva som er viktig i hverdagen.

– De siste årene har det for eksempel vært veldig populært med åpne løsninger, men hvis du ikke er et ordensmenneske er ikke det spesielt lurt, sier han til interiørmagasinet Bonytt.

Viktigste at rommet fungerer for deg

Interiørarkitekt Adele Kløve er enig i at det er lett å bli påvirket av trender og hva som passer hos andre.

– Det aller viktigste er at rommet skal fungere for deg. Ønsker du et sted hvor du kan trekke deg tilbake og slappe av, eller vil du være sosial og ha fester hjemme? Det finnes ikke én mal som passer alle, det perfekte hjemmet skal vokse frem rundt deg og behovene dine, sier Kløve til interiørmagasinet Bonytt.

Hun tror mange er for opptatt av enkeltelementer når de innreder hjemmet sitt.

– Mange finner én og én fin gjenstand, som ikke nødvendigvis gir en god helhet. Tenk at noen av tingene skal utgjøre en rolig base, mens andre skal være smykker. Ikke alle interiørdetaljer kan kreve like mye oppmerksomhet.

Kløves råd er å starte prosessen med å finne noen ord som beskriver stemningen du ønsker i rommet – og ta frem ordene når du skal gjøre ulike valg underveis.

– Dette handler om en grunnleggende følelse, og ikke om smak, sier hun.

Trond Ramsøskar mener at du vil få igjen for å gå systematisk til verks.

– Du kan velge to ulike retninger når du skal innrede: Den intuitive, kreative eller den lange, harde der du jobber etter en grundig plan. Den siste vil spare deg for mange problemer underveis, sier han til Bonytt.

Her får du fem tips til hvordan du kan bli din egen interiørarkitekt:

1. Lag en god plan

Enten du pusser opp eller kjøper ny bolig, anbefaler interiørarkitekt Trond Ramsøskar at du bruker tid på å skalere opp plantegningen på et stort papir.

Da får du god oversikt over rommet eller rommene som skal innredes. Skal du kjøpe ny bolig bør du begynne forberedelsene før visningen.

– Det er ofte mye folk på visning og du har gjerne dårlig tid. Ta mål av de største og viktigste møblene på forhånd sånn at du kan sjekke om du får plass til dem. Det er også lurt å ta bilder og notere underveis. Hvilke farger og materialer er det i tak og på gulv?

Skill mellom aktive og passive rom, enkelt sagt står vi på kjøkkenet og ligger på stua. Planlegg deretter.

– Jo mindre leiligheten er, desto viktigere blir hvert rom. Soverommet kan for eksempel innredes mer som et hotellrom, der du også kan ha muligheten til å trekke deg tilbake og slappe av på dagtid.

Når planløsning og møbleringsplan er lagt, ville interiørarkitekt Adele Kløve prioritert å lage en belysningsplan.

- Vil du ha integrert belysning må det gjøres tidlig i prosessen. Interiøret kan du lettere endre senere. Velg farger, materialer, overflater, møbler og lamper med tanke på helheten og ikke som en rekke enkeltvalg. Det første valget legger føringene for de neste.

Les også: I dette huset kan du gå på oppdagelsesferd i en evighet

(Saken fortsetter under bildet)

Interiørarkitekt MNIL Adele Kløve driver arkitektur- og interiørkontoret Plan A i Sandefjord. Hun jobber med nærings- og boligprosjekter på Østlandet. Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar driver Ramsøskar Interiør- arkitekter i Oslo. Han jobber blant annet med innredning av hoteller og kontorlokaler, i tillegg til private hjem. © FOTO: Privat
Interiørarkitekt MNIL Adele Kløve driver arkitektur- og interiørkontoret Plan A i Sandefjord. Hun jobber med nærings- og boligprosjekter på Østlandet. Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar driver Ramsøskar Interiør- arkitekter i Oslo. Han jobber blant annet med innredning av hoteller og kontorlokaler, i tillegg til private hjem. © FOTO: Privat

2. Lag et moodboard

Lunt? Mystisk? Elegant? Finn noen enkle stikkord som definerer hvilken stemning du ønsker i hjemmet ditt. Bruk dem som knagger når du jakter på farger, materialer og møbler, så sikrer du en rød tråd gjennom boligen.

De aller fleste leverandørene gir prøver på maling, tekstiler, fliser, gulvbelegg og tapeter. Hent heller inn for mye enn for lite. Har du en sofa du skal ha med videre, be om en stoffprøve fra produsenten – eller ta med deg en pute når du skal ut og sanke inspirasjon.

Samle alle materialene og prøvene på et stort brett eller i en vid eske som du enkelt kan flytte rundt på.

Ta gjerne med noen av prøvene du liker til butikken, så er det lettere for fagfolkene å hjelpe deg videre.

Se etter kontraster, både i farger, former og materialer. Noe som ikke passer inn? Kast det ut, eller bygg nytt moodboard rundt akkurat denne fargen eller materialet.

Finn fargepaletten og de ulike teksturene du vil ha før du bestemmer hva som skal være hvor. Hvis sofaen har et grovt stoff, kan det være fint å velge en lenestol i et mykt stoff, sånn som fløyel. Hvis alt matcher kan du fort få en gammeldags «salongfølelse». Husk at samme farge ser annerledes ut med ulik overflate og struktur.

Husk at farger og materialer kan se annerledes ut i virkeligheten enn på bilder. Sats på fysiske prøver og se ting samlet før du velger.

Les også: Denne boligen har fem ulike høydenivåer

3. Finn en fin fargepalett

Fargesirkelen er et godt utgangspunkt når du skal velge farger.

Dette er Ittens fargesirkel som består av tolv farger. De tre midterste fargene (blått, rødt og gult) kalles primærfarger og er rene farger. Blander du disse fargene to og to, får du sekundærfargene. Blander du en primærfarge og en sekundærfarge, får du en tertiærfarge (den ytterste delen av sirkelen). Når du skal lage din egen fargepalett er det trygt å velge farger som ligger nær hverandre i sirkelen. Legger du til en detalj i en farge på motsatt side av sirkelen (en kontrastfarge), skaper du litt mer liv.
Dette er Ittens fargesirkel som består av tolv farger. De tre midterste fargene (blått, rødt og gult) kalles primærfarger og er rene farger. Blander du disse fargene to og to, får du sekundærfargene. Blander du en primærfarge og en sekundærfarge, får du en tertiærfarge (den ytterste delen av sirkelen). Når du skal lage din egen fargepalett er det trygt å velge farger som ligger nær hverandre i sirkelen. Legger du til en detalj i en farge på motsatt side av sirkelen (en kontrastfarge), skaper du litt mer liv.

– Finn ut hvilke toner du liker, og start med dem. Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre, og så kan du gjøre det mer spennende med å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Han er kjent for å bruke sterke farger i sine prosjekter, men mener de bør porsjoneres ut.

– Farger gir energi, men bruker du en sterk farge i stuen kan det bli litt masete. Velger du en rolig farge på veggene i oppholdsrommene, gjør du mye ved å legge til et teppe med en sterk farge.

Den samme regelen kan du bruke når det gjelder møbler: Gå for dempede farger på de største møblene og sterkere farger på tilbehør og små møbler.

Har du lyst til å dra på skikkelig, har Ramsøskar følgende råd:

– Bruk de knæsjeste fargene eller tapetene i gjennomgangsrommene hvor du oppholder deg kort tid av gangen, for eksempel i inngangspartiet. Husk dessuten at svart forsterker fargene, mens hvitt demper dem.

Les også: Enkelte farger kan øke verdien på boligen din

Interiørarkitekt Adele Kløve minner om at det er lurt å lage en overordnet plan også når det gjelder farger. Det innebærer for eksempel at du bør ta hensyn til møblene du allerede eier og vil ha med deg videre når du skal pusse opp.

- Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen, og så kan du gjøre det mer spennende ved å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier Ramsøskar. På dette soverommet er det innredet med blant annet rødt og grønt, som er kontrastfarger. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli
- Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen, og så kan du gjøre det mer spennende ved å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier Ramsøskar. På dette soverommet er det innredet med blant annet rødt og grønt, som er kontrastfarger. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

– Mange tenker at for eksempel en grå sofa er nøytral og passer inn i alle interiører, men det finnes mange gråfarger. Når veggene blir malt, vil sofaen plutselig se blå eller brun ut, avhengig av om den har en kald eller varm gråfarge, sier hun til Bonytt.

– Du bør derfor ikke velge veggfarge etter hva som er fint hos andre, men etter hva som best passer hos deg.

Trond Ramsøskar minner om at det er lurt å bruke kontraster.

– Interiør som skal «matche» er det største hinderet for fornyelse. Ikke vær redd for å mikse ulike farger og materialer.

Sist, men ikke minst: Ikke glem at hjemmet ditt skal være praktisk.

– Mange er opptatt av ikke å bruke etterligninger og at materialene skal være ekte, men husk at tregulv krever mer vedlikehold enn et vinylgulv. I yttergangen er det for eksempel lurt å tenke på funksjon like mye som estetikk når du velger overflater.

Les også: Nå skal parketten se slik ut

4. Finn ut hvor skapet skal stå

– I små rom og leiligheter kan det være lurt å planlegge innebygde oppbevaringsløsninger. Tenk lange linjer og hele, sluttede former, sier interiørarkitekt Adele Kløve.

Hvis du for eksempel trenger mange hyller, kan du samle dem på én vegg fremfor å spre dem flere steder i rommet. Mange små møbler kan virke rotete.

Hun sier at mange som flytter fra leilighet til hus, faktisk opplever at rommene blir for store. Løsningen kan være å skape soner i rommene ved hjelp av tepper og mindre grupper.

– Tenk hvordan du vil bruke de ulike sonene når du innreder dem. Liker du å lese en god bok, kan du sette av et eget hjørne til dette, med en god stol, godt leselys, plass til alle favorittbøkene i nærheten, et lite avlastningsbord og kanskje en god pall. Et teppe under og en lampe er med på å skape en innbydende sone.

På samme måte kan du planlegge en ny sone for aktiviteter dere gjør sammen. Tenk da gjennom hva som gjør at det skal bli et perfekt være-sammen-sted.

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar oppfordrer til å ta hverdagsbrillene på når du møblerer.

– Julaften er vi alltid 12 til bords eller om tre år skal vi ha konfirmasjon med 20 gjester, kan folk si. Tenk heller på hva som fungerer i hverdagen. Når konfirmasjonen kommer kan dere kanskje leie et større sted for denne ene dagen.

Les også: Triksene som kan øke verdien på boligen din

(Artikkelen fortsetter under)

Hvis et rom føles stort, kan du enkelt dele det opp, sånn at det får flere soner. På soverommet til venstre har eierne fått en egen liten sovekrok ved hjelp av en halvvegg med oppbevaringsmuligheter. Ulike soner i et rom skaper spenning og hygge. Tenk så godt det er å trekke seg tilbake til denne spesialtilpassede dagsengen på bildet til venstre – med en god bok. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli
Hvis et rom føles stort, kan du enkelt dele det opp, sånn at det får flere soner. På soverommet til venstre har eierne fått en egen liten sovekrok ved hjelp av en halvvegg med oppbevaringsmuligheter. Ulike soner i et rom skaper spenning og hygge. Tenk så godt det er å trekke seg tilbake til denne spesialtilpassede dagsengen på bildet til venstre – med en god bok. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

5. Lyse ideer

Følg interiørarkitekt Adele Kløves tips og få maks ut av lampene dine:

1. Velg én bryter til hver lyskilde. Sørg for at alle lys kan brukes uavhengig av hverandre. Da kan du styre lyset etter behov og enkelt få stemningen du ønsker i rommet.

2. Prioriter lys som kan dimmes. Du trenger ulik mengde lys på ulike tider av døgnet og året. Det justerer du lettest med en dimmer.

3. Plasser lyset i flere høyder. Slik unngår du at rommet oppleves flatt, og du kan enklere skape hyggelig stemning.

4. Lag god romfølelse med lyset: Er det høyt under taket kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Er rommet trangt eller lavt kan det være fint å montere lys langs gulvet.

5. Husk badet: Her trenger du ideelt sett tre typer lys: godt lys når badet skal rengjøres, pent sminkelys (stikkord: lamper med frostet glass i ansiktshøyde) og dempet lys når du skal skjemme deg bort med et bad eller en lang dusj (stikkord: dimmer).

Les også: Dette skal følge med boligen når du selger

(Saken fortsetter under)

Belysning i forskjellige høyder gir et spennende resultat når du innreder. På bilde til venstre er det både en takpendel, små bordlamper, og en stor stålampe. Du kan endre romfølelsen med belysning. Er det høyt under taket som på bilde til høyre, kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Luceplan-lampene sender her lyset oppover. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli
Belysning i forskjellige høyder gir et spennende resultat når du innreder. På bilde til venstre er det både en takpendel, små bordlamper, og en stor stålampe. Du kan endre romfølelsen med belysning. Er det høyt under taket som på bilde til høyre, kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Luceplan-lampene sender her lyset oppover. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

Ulike rom krever ulik belysning, og Trond Ramsøskar skiller mellom arbeidssoner og oppholdssoner når han gir sitt beste tips:

Generelt bør du ha direkte lys der du skal jobbe og indirekte lys der du skal slappe av eller spise. I tillegg kan du skape intim stemning ved å plassere en pendel over spisebordet.

Lager du en belysningsplan tidlig i prosessen, har du mulighet til å skjule ledningene i veggen. Tenk også nøye gjennom hvor du skal plassere stikkontakter og lysbrytere.

– Du kan lære mye ved å se på hotellrom. Der ligger hovedbryteren ved utgangsdøren sånn at du enkelt kan slukke lyset når du går. På badet er det gjerne ansiktslys rundt speilet, og du finner hårføner og stikkontakt i en skuff eller i et skap. Ved sengen er det gjerne en leselampe pluss mulighet til å styre lyset i hele rommet fra sengen.

Les også:

Solveig og Anders fikk «nytt» hus fra 60-tallet

Boligen hadde stått urørt siden 1984 da Trude tok grep

Derfor bør du kjøpe boligen brukt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid
Siste nytt
16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus