Katrine og Haakon flyttet rett inn i sveitserhuset fra 1920

PÅGANGSMOT: Det unge paret er fortsatt fulle av pågangsmot etter å ha pusset opp i ett år. Nå er de klare for å sette sitt preg på hagen. © FOTO: Helge Eek
PÅGANGSMOT: Det unge paret er fortsatt fulle av pågangsmot etter å ha pusset opp i ett år. Nå er de klare for å sette sitt preg på hagen. © FOTO: Helge Eek

Det til tross for at nesten alle rom trengte oppussing.

Katrine Pedersen er aktiv i den lokale dyrebeskyttelsen og forteller ivrig om loppemarkedet hun snart skal arrangere. Inntektene skal gå til dyrebeskyttelsen, og hjertet hennes har alltid vært hos de firbeinte. At hun i en alder av 22 allerede har fire geiter, ni høner, to katter og en hund, pluss et hus som trenger totalrenovering, kommer ikke overraskende på dem som kjenner henne.

SNART FERDIG MALT: Det hvite, store huset har en spesielt flott grunnmur av granitt. Snart er det ferdig malt og klart for sommeren. © FOTO: Helge Eek
SNART FERDIG MALT: Det hvite, store huset har en spesielt flott grunnmur av granitt. Snart er det ferdig malt og klart for sommeren. © FOTO: Helge Eek

- Drømmen om et landlig liv har vært der helt fra jeg var liten. Jeg ønsket meg alltid dyr, men drømmen gikk ikke i oppfyllelse før jeg møtte Haakon, smiler hun.

- Det var jo flaks at jeg også så for meg et liv på landet, legger Haakon Rakvaag til.

- Men alle de gamle møblene var ikke en del av drømmen min, ler han.

Pedersen kommer fra nærmiljøet, mens Rakvaag har flyttet hit fra Øyer. Han trives godt med den flotte naturen og klimaet på Sørlandet, og forteller ivrig om alle planene de har videre.

- Vi flyttet inn med én gang vi tok over, selv om sveitserhuset fra 1920 var kaldt, og nesten alle rom trengte oppussing. Vi ville bo i prosessen og ta gode avgjørelser på hva huset så sårt trengte av vedlikehold, forteller han.

- Og så har vi fått veldig mye hjelp av familie og venner, legger Pedersen til. Det ville ikke vært noe småbruk uten dem.

Lang vei å gå

VEDOVN: Da paret først flyttet inn, hadde de bare denne gamle vedkomfyren å lage mat på. Det tok fem timer å lage lasagne, ler Katrine. © FOTO: Helge Eek
VEDOVN: Da paret først flyttet inn, hadde de bare denne gamle vedkomfyren å lage mat på. Det tok fem timer å lage lasagne, ler Katrine. © FOTO: Helge Eek

Paret har allerede startet på et liv som flere på deres alder ikke har viet en tanke enda. Utvendig var ikke huset malt på mange år, så det var noe de måtte sette i gang med fort, før huset tok skade. De har lagt ned mange timer i skraping og maling, og nå gjenstår det bare å få satt i stand bislaget. Etter det er planen å vie all sin tid til hagen og dyra en stund.

- Inne er det heldigvis beboelig. Så vi må bare ha is i magen og huske på at vi er veldig unge. Vi må ta riktige valg og spare opp midler underveis, fastslår Pedersen.

- Dette er livsprosjektet vårt, og det er viktig å holde tunga rett i munnen og ikke gape over for mye. Jeg har sett nok av eksempler på dem som starter med å pusse opp alle rom på likt, og mister helt motet underveis, sier hun tankefullt.

- Ja, vi må ta ett og ett rom. Man skal jo ha et liv ved siden av oppussingen også, understreker Rakvaag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landlig lykke

På Instagram er Pedersen kjent under navnet Landliglykke, og nå er hun også i full gang med å planlegge en gårdsbutikk med samme navn. Sammen med huset overtok de også fem mål tomt, en kårbolig og en låve, så de har god plass til både dyr og butikk. Høner har de allerede, og planen er å selge egne egg i butikken. Hun er også lidenskapelig opptatt av gamle serviser og møbler, og har stadig et lite overskuddslager. Dette vil hun også selge i butikken sin.

BAKE BRØD: Det er en omstendelig prosess å bake brød i en gammel bakerovn, men Katrine jobber som kokk og skal nok klare å knekke koden. © FOTO: Helge Eek
BAKE BRØD: Det er en omstendelig prosess å bake brød i en gammel bakerovn, men Katrine jobber som kokk og skal nok klare å knekke koden. © FOTO: Helge Eek

- Tenk om jeg også kunne lære meg å bake brød i den gamle bakerovnen i kjelleren, smiler hun. Da skulle det luktet nystekt brød lang vei her, og ingen hadde klart å bare kjøre rett forbi, ler hun.

Til daglig jobber begge som kokk, så alt ligger til rette for både ferskt brød og mye god mat på det koselige kjøkkenet. Der har Pedersen valgt å ha åpne hyller, og på baksiden har hun stiftet fast et sjarmerende blondestoff. Det var furukjøkken da de først tok over huset, og det har de pusset ned og malt hvitt. Benkeplata har fått en omgang med beis i fargen drivved.

Rundt om på hele kjøkkenet er det pyntet opp med gamle småmøbler og loppiskupp som gjør rommet hjemmekoselig og sjarmerende.

- Jeg elsker å pynte og lage små stilleben, smiler Pedersen.

- Og jeg syns det er viktig å gjøre det så koselig som mulig her, selv om vi er i en oppussingsprosess.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omfattende jobb

Mens Pedersen pynter opp inne, går Rakvaag ut til sitt prosjekt i garasjen, der traktoren skal rustes opp før vinteren. Det er mye snø å måke på tomta, så en traktor vil være til god hjelp.

FLOTT UTSIKT: Utenfor spisestuevinduet har paret mye flott natur å drømme seg bort i. Levende lys setter stemningen. © FOTO: Helge Eek
FLOTT UTSIKT: Utenfor spisestuevinduet har paret mye flott natur å drømme seg bort i. Levende lys setter stemningen. © FOTO: Helge Eek

- Vi tenker hele tiden gjenbruk. Og prøver så langt det går å pusse opp og ta vare på det vi allerede har, istedenfor å kjøpe nytt. Det er et kostbart prosjekt vi er i gang med, og det er viktig at vi tar godt vare på ting, sier han.

Huset var pusset opp for mange år siden, med linoleumsbelegg i alle rom og enkle løsninger. Nå vil paret få fram de gamle tregulvene, panelet og den flotte trappa opp til andre etasje. Den har de skrapet helt ned og trinnene skal få nytt dekke.

Inne i den store stua med dobbeltdører imellom, drømmer Pedersen om å få seg et flott langbord med god plass til hele familien. Da skal det feires bursdager og jul, og huset kan puste lettet ut for at akkurat disse to kom og reddet det. Det er godt i gang med å få tilbake sjelen, og skal leve videre i mange, mange år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Siste nytt
11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus