Gjorde småbruket til helårsbolig

VELKOMMEN INN: Inngangspartiet inneholder nå et kombinert bad og vaskerom.
VELKOMMEN INN: Inngangspartiet inneholder nå et kombinert bad og vaskerom.

Eva og Jørn byttet ut villaliv med hytteliv på heltid.

De kjøpte et gammelt småbruk med tanke på ferie og fritid, men Eva og Jørn Brodshaug trivdes så godt der, at de etter hvert lot sommersesongen bli lengre og lengre, først fra april til oktober, og så helt til jul. Til slutt bestemte de seg for å forlate villaen med alle bekvemmeligheter for å bo på hytta Rømmerud­bakken året rundt.

Jørn er fra Feiring og Eva fra Toten. De var vel etablerte med hus i bygda Feiring, lengst nord i Akershus. De bodde sentralt, med butikk og riksvei som nærmeste nabo. I 1995 så Jørn en annonse i lokalavisa om et småbruk til salgs høyere opp i bygda. Siden han var lommekjent i området og kjente til stedet det var snakk om, ble han umiddelbart interessert, og ikke lenge etter var de lykkelige eiere av Rømmerudbakken.

Les også: Slik vil vi ha det på hytta i sommer

Småbruket måtte restaureres

- Dette var starten på en lang prosess. Huset var i elendig forfatning og trengte både restaurering og god pleie, forteller Jørn. - Vi brukte all ekstra tid i mer enn to år på å sette stedet i stand. Vi var begge i full jobb, men hver ettermiddag pakket vi matkurven, dro oppover, og satte i gang. Vi overnattet gjerne på flatseng på bua mens vi holdt på. Det var slitsomt, men moro.

Den første og kanskje største oppgaven var gulvet i stuen. Gulvplankene ble plukket opp en etter en og lagt til side. Så var det å grave ut stein og jord for hånd under gulvet, slik at det ble plass til isolering og en liten kjeller. Da de overtok, var kjøkkenet kledd med huntonittplater på tak og vegger. Dette ble revet bort og det originale panelet dukket frem og kunne beholdes.

De ønsket det så originalt som mulig, og ville gjerne ha samme type lister som hadde vært der før, men det viste seg å være umulig å få tak i. Det endte med at Jørn laget en høvel som kunne produsere riktig profil, og håndhøvlet lister selv – nøyaktig like som i det opprinnelige huset.

Les også: Nostalgisk skogshytte med landlig stil

Fargevalget var også bevisst med tanke på å ta vare på historien. Utvendig har de malt det slik det var da de overtok. Innvendig har de plukket ut noen av fargene som var der, det var mange ulike farger da de begynte. Til alle dørene fikk de hjelp av en lokal maler. – Han er av den gamle skolen som blander farger selv. Han hjalp oss også å velge rette farger.

(Saken fortsetter under bildeserien)

MORGENSTUND: Ved kjøkkenbordet nytes morgenkaffen med utsikt over Mjøsa. Til høyre er stigen som går opp til soverommet på hemsen.

Fant gamle malerier

Da Eva og Jørn valgte å bli boende året rundt på Rømmerudbakken i 2008, la de inn et lite bad med forbrenningsklosett i inngangspartiet. Til da hadde de benyttet utedoen i låven og hadde dusj mellom syrinbuskene. Sommerstid blir dette brukt fortsatt.

De vet ikke eksakt hvor gammelt huset er, men ifølge bygdeboka ser det ut som plassen kan dateres helt tilbake til 1700-tallet. Mannen som eide stedet før de overtok, var Arve Bammerud, en lokal kunst- og dekorasjonsmaler. Han malte på bestilling fra folk i bygda. Eva og Jørn har fått tak i flere av de maleriene, som i dag pryder veggene i stuen. Da de overtok, var huset ribbet for inventar, men de fant diverse mellom rot og søppel på låven. Ved en tilfeldighet oppdaget de en søppelsekk full av noe som så ut som tapetrester. Dette viste seg å være malerier malt av Bammerud. Et bilde ble funnet brukt som bakvegg i et skap som tydeligvis var reparert på denne måten.

Les også: Hytteforbundet mener små kommuner flår hytteeierne

I tillegg til våningshuset har de bua, som den forrige eieren brukte til atelier. I dag er det et koselig gjestehus som brukes av barn og barnebarn.

- Friheten og stillheten er det vi setter størst pris på ved bo her, sier Eva. - Det er et enklere liv, litt mer tungvint, men det er godt. Vi har lært oss at vi ikke trenger så mange ting som vi hadde før. Vi stortrives og vil ikke bytte igjen!

(Se bildeserie:)

TRADISJON: Utedoen på låven brukes fremdeles hele sommeren.

Les også:

Slik får du landlig stil på hytta

Drømmen om en hytte med sjel ble oppfylt

Den slitne hytta ved Kragerø ble forvandlet til et vakkert landsted

Saken var først publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus