Meny

Nostalgisk skogshytte med landlig stil

Breitinden gir le mot vinden, og her kan det være sol fra morgen til kveld. Skigarden sto der, og er impregnert så den kanskje kan vare evig. Foto: Per Erik Jæger
Interiøret er en blanding av nytt og gammelt som bringer frem gode minner.

I flere år var de på utkikk. Da de dro fra Sortland og innover i skogen ved Åse på Andøya i Vesterålen, så de et glimt av noe tyttebærrødt i den tette skogen, og der var endelig drømmehytta, en nostalgisk skogshytte med landlig stil. Den lå bare noen meter unna skogsveien, men var så gjengrodd at det ikke var lett å oppdage den.

– Folk trodde nesten det hadde kommet en ny hytte etter at Torben fant frem motorsagen og skoget av. Hytta bare lå der som en skjult skatt og ventet på oss, smiler Veronica.

Godfølelsen kommer med en gang de går inn porten som de har satt behørig i stand.

– Når vi har pakket ut, fyrt opp i peisen og tent masse lys, forsterkes den gode følelsen.

Les også: Slik ble den nye hytta personlig

Hytta handler om natur, stillhet og ro, forteller Veronica og sjekker om det har rast mose ned i peisen. For før det fyres opp må det gjerne ryddes i peisen. I pipa kan det ha vært forsøk på reirbygging fra småfuglene.

De koser seg med småjobbingen som hører med på en hyttetur. Lettvint og vedlikeholdsfritt er ikke noe for de to.

– Her får vi et mer avslappende forhold til hverdagen. Alt trenger ikke være perfekt, men vi tilbringer så mye tid her som mulig for å kunne få det akkurat som vi ønsker oss.

Les også: Slik vil vi ha det på hytta i sommer

(Saken fortsetter under)

Stuen fikk et langt lettere uttrykk da eierne malte lister, tak og tallerkenhylle. Det trehvite er beholdt for lunheten det gir. Foto: Per Erik Jæger

Solid og velholdt

Selv om hytta hadde stått tom i noen år, var den i god stand, takket være solid bygging. Tømmeret er rundt 150 år gammelt, og opprinnelig bygget som hus like ved Andenes på Andøya før forrige eier laget hytte av det i skogen på Åse. Noen få planker i kledningen måtte skiftes ut. Kledningen er av russertømmer som forrige eier fikk kjøpt da en russisk båt mistet mye av trelasten.

At hytta er så velholdt, gjør at Veronica kan konsentrere seg om stemningen.

– Drømmen min har alltid vært en koselig hytte med landlig stil. Vi var så heldige at det sto igjen en del gamle møbler med mye sjarm.

Gamle, flotte pinnestoler står seg godt mot det glødende tømmeret, og kledningen som ser ut til å være håndkløyvd. For å lette opp rommene, har de malt noe av det trehvite hvitt. Rommene fikk et luftigere uttrykk etter at takene ble malt.

– De flotte rundstokkene har vi beholdt trehvite, de blir fremhevet på en fin måte når taket er hvitt.

Møbler og gjenstander som bringer frem gode minner er tatt med på hytta. Saueskinnet i gyngestolen har Veronica fått av bestemoren sin, fra tiden da hun og bestefaren hadde husdyr. Fra Torbens slekt er blant annet et gammelt vindu de bruker som bilde.

Les også: Her skulle skillet mellom tak og vegg viskes ut

(Saken fortsetter under)

De har flere planer om oppgradering av kjøkkenet. Den tøffe gasskomfyren er fra 1980-tallet. Foto: Per Erik Jæger

Tett på dyrelivet

I hytta er det tre fyringsovner; én i kjøkkenet, én stor peis i stuen og én mindre ovn i gangen til å holde varmen på soverommene kalde vinterdager.

– Det gode livet på hytta er en stille, rolig kveld ved et fiskevann når bålet knitrer. Eller bare å sitte inne med fyr i peisen, tente lys, vin og en runde med god, gammeldags yatzy eller kortspill.

Jakt og fiske er både Torben og Veronica glade i. Får de fisk, fyres det opp på den finurlige grillen, som er laget av en gammel sentrifuge. Like ved hytta er det et godt laksevassdrag. Å ha dyrelivet tett på seg, har gitt fine øyeblikk.

– Vi så nylig en hare med en unge under veden.

Les også: Skadedyr kan spise opp hytta innenfra

På torvtaket sankes det også fra naturen.

– I fjor plukket jeg én liter tytte­bær på taket, forteller Veronica mens hun klyver opp en stige. Taket er som et eget landskap for seg selv. Her blomstrer det også nordlandsgull i form av herlige multer.

Midnattssola nyter de gjerne på den naturskjønne sandstranden på Bleik på Andøyas ytterside.

– Dit er det bare en kort kjøretur. Der er det strender, storhavet og midnattssola, som er like vakker hver gang.

Hytta var så gjengrodd at hyttefolket i nærheten nesten hadde glemt av den. Porten er laget av tykke furustokker fra indre Troms, som er pusset frem og lakket. Foto: Per Erik Jæger

Les også:

Trysilhytta fra 1977 var mørk og trang

Slik så det ut da Grethe var ferdig med svigermorens hytte

Slik får du landlig stil på hytta

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus