Meny

Her skjuler Norges mest velmøblerte vaktmesterbolig seg

FRODIG: Hovedøya er kjent for sitt rike planteliv. Spesielt trives lindetreet godt her. Blomsterarter som bakkekløver, kubjelle og dragehode er blant sjeldenhetene som vokser vilt bare her på øya. © FOTO: Studio Dreyer Hensley
Du vil ikke tro hvordan det ser ut på innsiden.

Lenger unna Oslo kommer du ikke på kortere tid, fastslår Anders Thevik til magasinet Maison.

Han sitter ved kjøkkenbordet i det som på papiret heter Vestre Oppsynsmannsbolig, et nyrenovert murhus omgitt av en velfrisert hage, et steinkast inn fra fergeleiet på idylliske Hovedøya. Som vaktmester i den kommunale bymiljøetatens maritime avdeling kjenner han øyene innerst i Oslofjorden som sin egen bukselomme. I åtte år har han jobbet fulltid med vedlikeholdet av Hovedøya; bygningsmasse, landskapspleie, renhold.

Les også: Huskeliste for kjøp og salg av bolig

En real ansiktsløftning

De to siste årene har Thevik også bodd fast på den grønne og innholdsrike øya i sommerhalvåret. Han og samboeren Rudolf Helberg har nemlig i løpet av de to siste årene gitt den nedslitte vaktmesterboligen fra 1860 en real ansiktsløftning.

Huset står på Byantikvarens gule liste, noe som innebærer restriksjoner i forbindelse med oppussing av eksteriøret. Interiøret, derimot ...

- Vi har pusset det opp fra kjeller til pipe, mye for egen maskin. Nytt røropplegg og elektrisk system. Vinduer og tak er byttet og reparert. Alt er nytt på kjøkken og bad og alle gulv er fornyet. Hver kvadratmeter er sparklet og malt, forteller Thevik.

Paret har hatt et stramt budsjett å innrede for, men de berømmer Oslo kommune for den grundige restaureringen som er foretatt. Nå kan huset stå i mange år før det må gjøres noe med igjen. Utenfor vinduene passerer skoleklasser, turister og badegjester.

Når siste ferge går tilbake til fastlandet om kvelden, er han og samboeren de eneste fastboende igjen på øya. Begge synes de er heldige. Livet er godt i det nyinnredede hjemmet i de frodige omgivelsene. Når høsten kommer, pakker de sakene og flytter hjem til leiligheten inne i byen.

Les også: Eldre ønsker å bytte enebolig med leilighet, men det koster

LUN STUE: I dette hjørnet er det mykt å lande. Kunstverket over sofaen er laget av Nils Olav Bøe, en av kunstnerne som har atelier på Hovedøya. Den rommelige sofaen ble funnet på Skeidar, mens bordet er fra Home & Cottage. Lysestakene ble kjøpt på antikkmarkedet i Nice, brettet er fra Palmyre. © FOTO: Studio Dreyer Hensley

Bruktfunn og arvestykker. Ikea og Hermès.

Det er en grunn til at vaktmesterboligen på Hovedøya ser ut som den gjør. Helberg er utdannet dekoratør, og har mange års erfaring fra boligstyling og interiørdesign. I fjor høst åpnet han og to kollegaer interiørbutikken Angeleterre Interiør på Frogner. De siste åtte årene har han vært ansatt ved Anemone Wille Våges kontor. Han har blant annet vært med på å innrede og ominnrede noen av Norges mest profilerte hoteller, som The Thief og Hotel Continental. I den nye forretningen bak slottet finner du tekstiler, møbler og tilbehør av typen du ikke finner så mange andre steder. Trenger du innredningshjelp, har de en egen avdeling for dette også. Hjemmet på Hovedøya beskriver Helberg som klassisk og tidløst.

- Spesielt er vi glade i empirestilen. Nøytrale farger og blanke flater. Glitrende lysekroner og en og annen gyllen detalj. Bruktfunn og arvestykker. Ikea og Hermès.

Helberg kommer sjelden hjem fra utlandet uten et og annet varp fra markeder og antikvitetsforretninger, enten han har vært i Sverige eller i Sør-Frankrike. Ofte pynter han litt på skattene med et strøk gull. Det gjelder for eksempel både for et par originale lysestaker med fast plass i stuevinduet, og for Ikea-tallerkenene på spisestueveggen. Tallerkenene har fått ny personlighet med en påpenslet pyntekant.

- Stilen er absolutt blandet. Mens spisestuen er lys og luftig, er stuen mørk og intim. I stuen er fargene dype, med varmende, gylne detaljer. Jeg jobber i det hele tatt mye med kontraster. Blank silke mot tørr lin og tykke, myke tepper. Mørke mot lyse farger. Ulike typer metaller side om side. Og puter. Masse puter!

Les også: De viktigste fordelene ved å kjøpe ny bolig

Vaktmesterboligen på Hovedøya i Oslo

Nyter det grønne livet på Hovedøya

Første etasje rommer inngangsparti, stue, spisestue, kjøkken, bad og gjestetoalett. Oppe ligger et værelse som brukes som kontor, og to innbydende soveværelser, begge med eget garderoberom.

DEKKET BORD: Noen bord er laget for å sitte lenge ved. Her er det plass til 16 under lysekronene. De gustavianske spisestolene ble funnet i en svensk brukthandel, mens lampene er kjøpt i Oslo. Bordet er en lang plate på bukker, dekket av en fotsid duk med et lag myk vatt under. Fargen på veggen er 1269 Demring fra Jotun Lady Sens. Rommet har store vinduer ut mot hage og skog. © FOTO: Studio Dreyer Hensley

Noen av husets møbler og innredningsløsninger har paret laget selv i uthusets snekkerbod. Vaktmester Thevik har også en svakhet for drivved, som han plukker med seg hjem fra sine runder i vannkanten og lager rammer, hyller og mindre objekter av.

Paret nyter det grønne livet på Hovedøya, både innendørs og utendørs. Ofte resulterer små streiftog i husets umiddelbare nærhet i både sopp- og bærfunn. På kjøkkenbenken står en karaffel med mørkt farget innhold.

- Alle gjester får servert min hjemmelagede likør av slåpebær, sier Thevik, finner frem et glass, og skjenker opp.

Så er han borte. Han har registrert ureglementert oppførsel fra en skoleklasse i klosterruinene like nedenfor. Ingen ni til fire-jobb å være vaktmester på Oslofjordens største øyperle.

Les også: Kjøpe brukt bolig? Dokumentet du ikke bør signere

Denne saken er først publisert på klikk.no

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus