Meny

Tenk på dette før du lager uteplassen

<p>Bruk av ulike materialer og lys kan skape en lun og god stemning på terrassen, men slike ting bør planlegges tidlig i prosessen med å lage uteplass. Foto: ASAK Miljøstein</p>
Bruk av ulike materialer og lys kan skape en lun og god stemning på terrassen, men slike ting bør planlegges tidlig i prosessen med å lage uteplass. Foto: ASAK Miljøstein

God planlegging er avgjørende for å få en fin uteplass.

Planlegging av uteplass

 • Hvilken stil ønsker du?
 • Trenger du søke kommunen?
 • Behøver du sende ut nabovarsel?
 • Hva slags utemøbler ser du for deg?
 • Ønsker du utendørs boblekar?
 • Hvordan er solforholdene?
 • Ønsker du å hindre innsyn?
 • Hvor blåser det mest?
 • Ønsker du utepeis eller utekjøkken?
 • Hva skal du bruke hagen til?
 • Ønsker du deg kjøkkenhage?
 • Hva slags belysning ønsker du?
 • Hvilke materialer ønsker du?
 • Bør du kontakte en hagedesigner?

God planlegging er avgjørende for å få en uteplass du er storfornøyd med. Her får du gode råd til hva du bør tenke på før du setter i gang med det store uteplass-prosjektet.

Hagedesigner Darren Saines er utdannet hagedesigner og anleggsgartner, og er designeren bak den splitter nye atriumhagen til rehabiliteringssenteret Cato-senteret i Son. Han oppfordrer alle som skal lage seg uteplass til å tenke utemøbler før noe annet.

– De aller fleste lager uteplassen først og kjøper hagemøbler når terrassen står klar. Jeg ville gjort motsatt. Finn ut av hva slags møbler du kunne tenke deg og ha dette i bakhodet når du planlegger og tegner opp uteplassen, tipser Saines.

Dersom du er fersk i faget, kan det være lurt å oppsøke en profesjonell hagedesigner for hjelp til uteplassen.

– Men vær påpasselig med hvem du velger. Det er mange aktører på markedet og mange gir uttrykk for å ha gjort jobber som egentlig er tilfeldige bilder de har hentet fra ukeblader og internett, advarer han.

Les også: Dette bør du vite før du lager hage

Gå i tenkeboksen

– Før du går i gang med å planlegge uterommet, bør du tenke nøye igjennom tomtens potensiale, forklarer Ellen H. Schumann, markedsansvarlig i Asak miljøstein. Hun påpeker at solforhold, vær og vind er faktorer det er viktig å ta hensyn til i planleggingsfasen.

– Finn ut av hva ønsker deg og hva det er realistisk å få til på tomten din. Deretter må du legge en plan, sier hagedesigner Tone Minde.

Når du har kartlagt familiens behov, vil du trolig sitte igjen med klare svar på hvor mange sitteplasser dere trenger, om dere ønsker utepeis eller utekjøkken, hvor grillen skal stå, hvor det passer med blomsterbed, hvor i hagen barna skal ha trampolinen og hvor du eventuelt skal plassere den lille kjøkken- eller urtehagen din.

Les også: Drømmer du om egen kjøkkenhage?

(Saken fortsetter under)

Her har hagedesigneren tatt i bruk ulike materialer for å skape et spennende miljø. Foto: Darren Saines Hagedesign
Her har hagedesigneren tatt i bruk ulike materialer for å skape et spennende miljø. Foto: Darren Saines Hagedesign

Hvilken stil ønsker du?

Bestem deg for hva slags stil du ønsker å ha på hagen din. Dersom du bor i en gammel sveitservilla, ønsker du kanskje frukttrær, syrinhekk og duftkaprifol som klatrer på gjerdet. Det er ikke dermed sagt at det samme egner seg i hagen til en hypermoderne funkisbolig.

– Frodige rosebed er litt sært til et funkishus, påpeker Minde og anbefaler i stedet litt strammere former i denne type hage.

Hun trekker frem den japanske plantestilen som et godt eksempel.

– Den er egentlig ikke er så ulik vår egen norske natur. Gress, furutrær og blåbærlyng egner seg veldig fint til funkishuset, mener hun.

Les også: Unngå maurinvasjon i hjemmet

Trenger du å søke?

Hagedesigner Saines påpeker at noe av det dummeste du kan gjøre, er å forhaste deg inn i et hageprosjekt uten å ha undersøkt på forhånd om du har lov til å bygge.

– Finn ut om det er nødvendig å sende ut nabovarsel eller om må du søke kommunen for noe av det du planlegger å bygge, råder eksperten.

I enkelte tilfeller der du planlegger å bygge et stort svømmebasseng eller dersom du vil sette opp et veldig høyt gjerde, er det lurt å sjekke regelboken først. Det kan bli en dyr og lite hyggelig affære dersom du bygger uten lov og senere må rive.

Les også: – Slaget mot brunsneglen er tapt

Hindre innsyn

– De fleste nabolag er ganske tettbygde, så å hindre innsyn er ofte noe vi ønsker. En idé er å kombinere flere ulike typer av materialer som for eksempel planter, stein og tre. Da hindrer du innsyn, samtidig som uttrykket fremdeles føles luftig, tipser Schumann.

– Det er også viktig å huske på at din eiendom og hage er noen annens utsikt. Ta derfor hensyn til naboene. Det er ikke sikkert de synes det er pent å se rett på en stor trampoline eller en stygg mur. Prøv å få til et fint resultat for alle, råder Minde.

Les også: Fem kongelige hager du kan besøke i Europa

Vær, vind og sol

Tre ting som bør stå helt sentralt i planleggingen av en uteplass er å ta rede på hvordan solforholdene og vindforholdene er på tomten.

– Vær, vind og sol er tre helt avgjørende stikkord for et godt resultat i hagen. Selv om du lager en terrasse med en sittegruppe utenfor huset, er det fremdeles mulig å legge tilrette for andre små og hyggelige sitteplasser rundt omkring i hagen, tipser hagedesigner Minde.

Legg merke til hvor du har morgensolen og kveldssolen og tenk igjennom hva du kan ha der. Hvorfor ikke lage plass til et koselig kafésett slik at du kan nyte dagens første kaffekopp i morgensolen?

Dersom du har trekkfulle områder på tomten, kan det også være smart å planlegge en levegg.

Les også: Slik unngår du skader under hagearbeid

Spennende med nivåforskjeller

Saines påpeker at det kan være fint å plassere ting på ulike nivåer i hagen.

– Du kan for eksempel lage en trapp som leder ned til et annet nivå i hagen. Eller hvorfor ikke ha en stor terrasse og to eller tre mindre plattinger, spør han.

– Spill på lag med naturen og bruk naturen som utgangspunkt for utformingen. Tenk over hvor du kan ha en benk med lune sitteplasser, hvor du kan bygge et blomsterbed eller kanskje lage en urtehage. Nivåforskjeller gjør at du for eksempel kan bryte opp uteplassen i flere soner, sier Schumann.

Les også: Slipp hagen inn i huset

Ulike soner

Ved å dele uteplassen inn i ulike soner kan du lage spennende miljøer og aktivitetssoner hvor barna kan leke og de voksne kan slappe av.

– Gress er med på å mykne opp uteplassen og gir et friskt og mykt innslag, tipser Schumann i Asak miljøstein.

Hun understreker også at du kan skape spennende mønstre og variasjon ved å benytte deg av ulike materialer, som for eksempel tre og stein, i form av heller eller belegningsstein.

– Vurder også i hvilken sone det er mest hensiktsmessig å ha et ildsted. Ønsker familien å integrere utepeisen sammen med sittegruppen, eller ønsker dere å mure en egen frittstående peis eller en pizzaovn?

Dersom du har anledning, er et fint tips å lage deg en plass der dere kan være flere, men også en plass der det går an å sitte bare to.

Les også: Bygde hagen inne i huset

Du kan lage spennende miljøer ved å dele inn uteplassen i ulike soner. Foto: ASAK Miljøstein
Du kan lage spennende miljøer ved å dele inn uteplassen i ulike soner. Foto: ASAK Miljøstein

Valg av materialer

Det er mange valgmuligheter når det kommer til materialer det er mulig å bruke på uteplassen.

Belegningsstein brukes gjerne for å skape spennende kontraster.

– De er svært anvendelige i innkjørsler, på gårdsplasser, gangarealer og i trapper. Heller har fått en ny rennessanse i Norge og er godt egnet til alle typer gangarealer. De brukes ofte på gangstier, i vinterhager, ved inngangspartier og på terrasser, forteller Schumann.

Hun opplyser om en positiv interesse for å integrere og kombinere ulike typer stein i utemiljøet.

– Interessen skyldes trolig at stein er tilnærmet vedlikeholdsfritt og gir uendelig mange muligheter enten du skal bygge en støttemur, en sitteplass, et blomsterbed, en trapp eller lage gangarealer eller gårdsplasser, sier hun.

Les også: Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger

Riktig belysning

Belysning i hagen er et viktig punkt som ikke må glemmes. Forsøk å unngå skjøteledninger og synlige ledninger langs yttervegger ved å planlegge tidlig. Mange ønsker seg en varmelampe som kan gjøre det mulig å sitte ute på kjølige kvelder.

– Jeg er av den oppfatning at mykere lys gjør seg bedre enn sterkt lys. Derfor anbefaler jeg å satse på flere og mindre lamper og utelys enn en stor lampe som lyser veldig sterkt, sier Saines.

Forsøk å gjemme lyset og vær oppmerksom på at desto sterkere det lyser, jo hvitere og kaldere blir lyset.

– Du kan oppnå forskjellige effekter ut ifra lyskildens form og fasong og det er fritt frem å leke seg med frittstående lamper som lyser opp gangstier og bed, integrert lys i belegningsstein, heller og mur eller vegglamper som lyser opp fasader. Spotlamper er også et alternativ dersom du ønsker å lyse opp steder eller objekter, forteller Schumann.

Hun legger til at moderne utebelysning har det siste innen LED teknologi og krever svært lite energi.

– Det gjør at du kan skape hyggelig stemning ute i hagen uten at du merker det på strømregningen. Systemet er dessuten veldig enkelt å montere.

Les også: Kjenn igjen fuglelydene med en ny app

Bli inspirert!

Synes du fremdeles det er vanskelig med uteplassen? Hvorfor ikke gå til innkjøp av en fin hagebok? Både Instagram og Pinterest er fine inspirasjonskilder og på Facebook finnes det dessuten flere hagegrupper hvor du kan finne inspirasjon og få tips og råd fra andre hageglade.

Les også:

Dette kan få deg til å havne i nabokrangel

Insektene som redder hagen

Hagesesongen er ikke over!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:44 Tollkrig førte til smell for Elkem07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge
Siste nytt
07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:44NorgeTollkrig førte til smell for Elkem07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus