Meny

Dette kan være tegn på fukt

FLASSER AV: Tjukk malingsfilm på fuktig vegg kan gjøre at malingen flasser av. Hvor ofte du må male kommer an på hvilket produkt du bruker, men med vannbasert maling kan du kunne vente opp i 16 år før du maler på nytt. © FOTO: Trine Solberg

I så fall hjelper det ikke å male et nytt strøk.

- Lar du huset stå for lenge uten å få litt maling på seg, så har du mindre og mindre film som beskytter kledningen på huset, sier daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss, Trude Iren Bergheim.

Men det å male for ofte er heller ikke lurt. Ifølge Bergheim kan det nemlig gjøre at malingsfilmen sprekker.

- Ved å male for ofte vil du bygge en for tykk malingsfilm som gir spenninger mellom lagene. Dette kan føre til at malingsfilmen sprekker opp.

Les også: Finn riktig slukkemiddel for ditt hjem

Kan være tegn på fukt

- Når det flakker, kan det være tilfeller av fukt. Fuktig treverk som blir behandlet, vil slippe malingsfilmen når det begynner å tørke opp, opplyser Bergheim

Bjørn Rune Andersen er nøkkelkundekonsulent i malegiganten Jotun. Han forteller at hyppig bruk av malepenselen i seg selv ikke nødvendigvis er et problem, men at med dårlig lufting eller andre feil i konstruksjonen kan by på vanskeligheter når det kommer til fuktproblemer i panelet.

- Det vil ikke samle seg fukt med bakgrunn i filmtykkelse på veggen i seg selv. Eventuell fukt kommer fra underlaget. Normalt er det en følge av for liten eller ingen plass for lufting bak panelet, forteller han.

Om det er tilfellet vil malingen kunne flasse av.

- På det bare partiet der malingen har flasset av, vil man kunne oppfatte treverket som fuktig, forklarer han.

- Dette vil uansett skje ved et fuktproblem, men tykkere malingsfilm vil kunne bidra til forsterket avflassing. Her er løsningen å gå mer drastisk til verks på selve konstruksjonen om problemet er så stort at avflassingen i seg selv er omfattende, eller ved et fuktnivå som innebærer fare for råteskade.

Les også: Denne rengjøringstabben kan ødelegge gulvet ditt

Kan skyldes solen, erosjon og fuktighet

I Sintef byggforsks byggforskserie, under anvisningen om «overflatebehandling av trevirke» står det: «Sprekker kan skyldes bevegelser i underlaget, at overflatebehandlingen er lagt for tykt på eller at malingsfilmen brytes ned på grunn av UV-stråling og erosjon».

- Bevegelser i underlaget har vanligvis med fukt å gjøre. Fuktnivået i trekledningen er selvsagt avhengig av værpåkjenningene, men også av hvordan den tekniske løsningen bak kledningen er. I godt isolerte hus er man avhengig av å ha en luftet og drenert kledning i de fleste tilfeller. Mangler dette, har kledningen dårlige muligheter for å tørke ut, forteller seniorforsker Trond Bøhlerengen i Sintef byggforsk.

Fuktigheten i veggen bør måles til under 18 prosent, som beskrevet i byggforskserien når du skal male, opplyser han. Dette kan du måle med en fuktmåler.

- Malingsprodusenter og -leverandører anbefaler at fuktnivået bør ligge under 16 prosent. Det lønner seg å følge rådet fra leverandørene.

Les også: Tonje og Anders pusset opp farmors hvite tømmerhus fra 1890

IKKE I SOLSTEIKA: Du bør male i lett overskyet vær så malingen ikke tørker over våt maling og gir blemmer. Vasken er enklest å få til i lett regn. © FOTO: Colourbox.com

Husk vedlikeholdsvasken

- Hvor ofte du bør male huset, avhenger av hvilken type maling du har brukt. En tradisjonell oljedekkbeis beskytter i opptil rundt åtte år, kan Bergheim opplyse om.

Oljedekkbeisen kan imidlertid begynne å falme i farge og glans allerede i løpet av ett eller to år. Jo skarpere og mørkere farge du har valgt, jo fortere vil dette synes.

- Bruker du et vannbasert produkt, som det finnes mange varianter av i dag, kan du vente opptil 16 år. Disse er mye mer motstandsdyktige mot klimaforholdene, og i tillegg mot svartsopp.

Men vil du helst slippe å male igjen for ofte, gjelder det å både velge riktig produkt, og å vedlikeholde.

- Det som er viktig uansett hvor mange år malingen skal holde, er vedlikeholdsvask av huset.Man kan jo tenke seg hvor møkkete vinduene er hvis man ikke skulle vasket de på ett år. Veggene er ofte ruere og mer skitne. Denne skitten er som mat for sopp og alger og tærer godt på malingsfilmen, påpeker Bergheim.

Selvrensende maling har en hardere og mer smussavvisende overflate, så når det regner på veggen, holder fasaden seg renere.

- Det er uansett viktig å vedlikeholdsvaske ved behov. Har du mye vegetasjon rundt huset og tomta, trenger du å gjøre det oftere. Dette gjelder også skyggesidene, understreker Bergheim.

Hos Jotun anbefaler Andersen at du bruker en moderne maling av god kvalitet for å oppnå lengre levetid på malingfilmen når det kommer til farge og glansstabilitet fremfor de tradisjonelle oljemalingene med white spirit, som fortsatt er mye brukt.

- For den som maler selv, innebærer dette at man langt sjeldnere behøver å ofre sommerferien til maling av huset, fastslår han.

Les også: Så mye vedlikehold krever benkeplata

Rengjør skikkelig før du maler

Når det gjelder selve malejobben er det viktig å gjøre et grundig forarbeid.

- Huset bør vaskes med en kraftvask. Her er det viktig å dekke til vindusflater og eventuelt prydplanter som står i nærheten av veggen. Slike midler kan ofte være etsende, advarer Bergheim.

Maler du over gammel maling er det viktig at at veggen mattes ned og rengjøres godt så den nye malingen for ordentlig feste.

- Dette oppnås normalt ved å benytte et alkalisk vaskemiddel. Forøvrig anbefales årlig vask av huset for å fjerne smuss og skitt som kan danne grobunn for grønske og overflatesopp, men da med et mildere vaskemiddel, sier Andersen.

Les også: Dette bør du vite før den utvendige husvasken

Beste vaskevær er lett regn

- Det beste vaskeværet er ved overskyet eller lett regn. Du bør unngå å vaske ved solskinn for da vil rensen tørke ut på veggen og miste sin virkning, sier Bergheim.

Om den gamle malingen flasser bør huset skrapes. Skrap helt ned til treverket og bruk utvendig tregrunning etterpå.

- En ting som mange gjør feil, er å stå i den deilige solen som endelig er her. Du skal gå etter solen når du maler, eller aller helst en ta det på en overskyet dag.

Solen gjør nemlig at malingsfilmen tørker for fort slik at du har våt maling under filmen. Dette kan gi malingsblærer på veggen når den våte malingen utvider seg.

- Du bør heller ikke male i regnvær eller veldig fuktig luft. Dette kan føre til duggmatting - at dugget legger seg på halvtørr malingsfilm og matter ned den nymalte flaten.

Ellers gjelder det altså å gjøre vedlikeholdsvasken som del av den årlige vårrengjøringen av huset, og avslutt gjerne med et sopp- og algemiddel.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:44 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro
Siste nytt
22:44SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus