Arkitektur og badstue:

Badstuen som kryper langs bakken

ANNERLEDESBADSTUE: Denne badstuen, som befinner seg på Kleivan i Lofoten, er tegnet og bygget av studenter ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Den består av et badstuebygg og tre bånd som løper ned over svaberget. Derav navnet The Bands. Foto: SCS
ANNERLEDESBADSTUE: Denne badstuen, som befinner seg på Kleivan i Lofoten, er tegnet og bygget av studenter ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Den består av et badstuebygg og tre bånd som løper ned over svaberget. Derav navnet The Bands. Foto: SCS

23 studenter fikk i oppdrag å tegne og bygge en badstue i tilknytning til et kultursenter.

En badstue er ofte ikke det helt store bygget, og noen velger å la formuttrykket beskrive denne beskjedenheten . Andre tar arkitektoniske grep som gir badstuen monumentale kvaliteter.

En gruppe arkitektstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) valgte det siste, da de fikk i oppdrag å skape en badstue tilknyttet Kunst- og kultursenteret på Kleivan i Lofoten.

The scarcity and creativity studio (SCS) ved AHO ønsker å gi studenter muligheter til å tegne og bygge reelle prosjekter i det offentlige rom.

The Bands, som badstuen heter, er bygget i tilknytning til en gammel forlatt fiskerlandsby som skal gjøres om til et kultursenter.

Les også: Han laget badstue i bilen

VERNEVERDIG: Det ser kanskje ikke slik ut med en gang, men disse bygningene er viktige vitnesbyrd fra en epoke som preget Lofoten på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: SCS
VERNEVERDIG: Det ser kanskje ikke slik ut med en gang, men disse bygningene er viktige vitnesbyrd fra en epoke som preget Lofoten på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: SCS

Badstue på en stenbrygge

Med årene hadde det gamle fiskeværet forfalt. Rusten hadde tatt tak i metallet, mens råten fråtset begjærlig i treverket. Det var tid for innsats. Bygningene skulle gis nytt liv, og en badstue skulle blant annet bygges ytterst på bryggekanten.

– Det er tre andre bygninger på tomta; en brygge, et trandamperi og en rorbu. Disse settes nå i stand og får nye funksjoner. Planen er at stedet skal bli et kultursenter for filmproduksjon. Badstuen og uteområdet skal, når hele prosjektet er ferdig, både brukes av filmskapere som jobber her, men også av lokalsamfunnet for øvrig, forklarer Solveig Sandness. Hun er universitetslektor ved AHO, og var en av veilederne til de 23 studentene som jobbet med prosjektet.

Les også: Disse trendene er vi ferdige med i vinter

Mer enn bare en badstue

Badstuen har blitt så mye mer enn bare et sted å sitte på et håndkle og tappe seg for svette. Bygget har fått mange tilleggsfunksjoner. De tre båndene som flyter utover betongkaien og svabergene består av trapper, sitteplasser, benker, sløyebenk og terrasse. I tillegg inneholder badstuen også et omkledningsrom.

– En annen fordel med båndene var at de skapte fine lysinnslipp i badstuen i de områdene hvor båndene skilte lag og at de ga store åpninger mot havet, himmelen og fjellene, sier Sandness.

Les også: Sjekk den smarte hyttebadstuen

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

BEVARING: Her var det stor fiskeriaktivitet på begynnelsen av 1900-tallet. Studentene ved AHO fikk i oppdrag å foreslå hvordan stedet kunne ombygges til et kultursenter, samt å designe og bygge badstuen. Foto: SCS

Konstruksjon i flere nivåer

Det er et markant landskap badstuen står i, med fjellformasjoner som river hull i skyene, og svaberg som slipper seg ut i sjøen. Det krevde en arkitektur som tok et standpunkt og ikke var likegyldig til konteksten den skulle stå i.

Badstuen består av to mindre bygg samt tre bånd som flyter utover i tre nivåer. Alt er utformet i tre.

– Båndene var en klar og tydelig måte å knytte de ulike nivåene sammen på på en helhetlig måte, forteller Sandness, og legger til at noen av studentene kommenterte at selve badstuebygget hermer formen til fjellene bak badstuen.

Les også: Under denne stålkuppelen finner du Norges kuleste bad

Badstue med historisk verdi

De opprinnelige bygningene daterer seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, og de har en historisk verdi fordi de er vitnesbyrd fra en tidsepoke som preget området. Bygningene befinner seg derfor også i kulturarvplanen for Lofoten. Det betyr at bygningene kan pusses opp, men eksteriøret kan ikke endres.

Studentgruppens oppdrag var å etablere planer for hvordan stedet skulle ombygges, samt å designe og bygge badstuen. Målsetningen er at senteret skal danne referanse for lignende tiltak i regionen.

Les også: Her bor arkitekten uten vann og strøm

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

ENKELT: Hele badstuen er preget av en enkel linjeføringen, både utvendig, og som her innvendig. Foto: SCS

23 forslag ble til ett

SCS bestod av 23 studenter, som hver leverte inn ett forslag. Disse ble evaluert og deretter redusert til syv forslag, som ble evaluert i grupper av tre til fire studenter. Og slik fortsatte man, med å redusere antall forslag og øke antallet studenter i hver gruppe, helt til man sto igjen med ett forslag, som ble gjenstand for utarbeidelse av blant annet tegninger, kostnadsoverslag, innkjøpslister, konstruksjonsberegninger og byggeplaner.

Les også: Seks smarte anneks

– Ved å jobbe på denne måten får alle studentene eierskap til det prosjektet vi til slutt bygger. Det hele blir et stort, felles gruppearbeid, utdyper Sandness.

Les også: Se hva arkitekten gjorde da hun kjøpte en liten 70-tallshytte

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

SPEILING: Samtidig som bygningskroppen fanger opp landskapet rundt, speiler også omgivelsene seg i de store vindusflatene. Foto: SCS

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

45 kvadratmeter fulle av lure løsninger

Da Netta flyttet inn i en gammel fabrikk, bestemte hun seg for å rendyrke den industrielle stilen - på lavbudsjett

Aleksander og Aylin ble litt skuffet da de så leiligheten på Tøyen for første gang

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

TEGNING: Modell av badstuen. Foto: SCS
TEGNING: Modell av badstuen. Foto: SCS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus