Meny

Etter mange år i Paris og London, ønsket Morten seg en annen form for bolig

HERSKAPELIG: I den ene stuen har Morten laget en vakker lysekrone ved å sette sammen flere av designeren Lee Brooms pendellamper Crystal Bulb. Det lave bordet og de ulike sittemulighetene understreker den avslappede atmosfæren. Bak de hvite panelene skjuler det seg skap. Foto: Ragnar Hartvig

Det endte med at han kjøpte en gammel, herskapelig villa helt sør i Normandie.

Etter å ha bodd og jobbet i mange år i Paris og London, ønsket Morten Øren seg en annen form for bolig. Nærheten til Paris var fremdeles viktig jobbmessig, men han ville gjerne ha mer plass, og som blomsterdekoratør var også lengselen etter natur og egen hage sterk. Han fant det han lette etter ganske raskt, helt sør i Normandie, i nærheten av byen Dreux.

- Jeg visste med en gang at dette var det rette for meg, og brukte ikke lang tid på beslutningen, forteller Øren til magasinet Maison.

Les også: Opplev Downton Abbeys skjulte skatter

Gammel herskapelig villa

Huset er en gammel herskapelig villa, liggende som så ofte i Frankrike bak høye murer, på en hjørnetomt i utkanten av landsbyen. Hage og et spennende vognskjul fulgte med. På torget i landsbyen, en liten sykkeltur unna, er det bakeri og matbutikk.

Øren hadde helt klare ideer om hvordan han ville at huset skulle fremstå. Han ønsket et personlig interiør i tidsriktig stil, men er også en mann med glimt i øyet og humoristisk sans, noe som naturlig nok også preger hjemmet hans.

- Jeg vil gjerne fremstå som både seriøs og leken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOSIALT: På kjøkkenet, som er skreddersydd og snekret av en lokal snekker, er en stor arbeidsøy blitt det praktiske og sosiale midtpunktet. Foto: Ragnar Hartvig

Omfattende oppussing

Han satte umiddelbart i gang med en stor oppussing. Alle mørke og «grumsete» farger skulle bort.

- Det skulle bli lyst, hvitt og åpent – i kontrast til det klassiske eksteriøret. Det skulle bli en overraskelse å komme inn! Alt opprinnelig treverk ble malt hvitt.

- Det måtte til for at det skulle bli mitt og jeg skulle trives, legger han til.

De gamle parkettgulvene ble lasert svarte, men flisene i gangen ble beholdt. Øren kjente en dyktig snekker som påtok seg oppgaven med å lage kjøkkenet etter Ørens egne tegninger. Benkeplatene er kenyansk granitt, gulvet er belagt med skifer.

- Jeg har valgt å legge en arbeidsøy midt i rommet fordi jeg bruker kjøkkenet både til å jobbe med blomster og mat. I tillegg er det sosialt og fint å henge rundt den med et glass vin mens maten lages, eller blomstene arrangeres.

Les også: Besynderlige britiske steder å bo

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPISESTUE: Rommet var opprinnelig malt i mørke farger, med brystning i tre og et lysere gulv. Morten malte både vegger og tak hvite, og laserte gulvet nesten svart. Rundt det mørke bordet står designklassikeren Tulip Chair, formgitt av Eero Saarinen – en fin kontrast til den elegante lysekronen. Også i dette rommet er det skjulte skap bak veggpanelene. Foto: Ragnar Hartvig

Samler av natur

Øren er en samler av natur. Dette har en naturlig sammenheng med hans yrke – jakten på vakre former og fargekombinasjoner er essensiell. Han samler på alle mulige gjenstander og er en ivrig besøkende på markeder i Kina, Marokko og på landsbygda i Frankrike.

Gamle vaser, bilder, skjeer og ikke minst rariteter; Øren finner stor glede i å arrangere tingene på nye og spennende måter, hans verden er full av estetiske overraskelser hvor enn du snur deg.

Les også: Dette var hjemmet til en norsk prinsesse

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMLER: På en av veggene henger en samling av gamle skjeer funnet på ulike markeder. Den utstoppede haren var en gave fra gode, norske kolleger til 40-årsdagen. Oliventreet er kunstig, ganske greit når man er mye bortreist. Bestikk er samlet i marmorkrus, brettet og skålene med lokk er marokkanske. Foto: Ragnar Hartvig

Loft ble til hjemmekontor

Det store loftet ble pusset opp til sist, og var kanskje det Morten gledet seg mest til.

- Tørkeloftet var noe av det jeg falt for første gang jeg var i huset. Men jeg måtte være tålmodig, gjøre resten av huset først, forteller han.

- Det ble en omfattende jobb, det måtte isoleres og jeg har til og med fått lagt inn et lite toalett der oppe. Her har jeg endelig fått meg atelier og kontor, slik at det blir naturlig også å jobbe mye hjemmefra.

Med vekslende arbeid mellom design for fabrikker i Kina og drift av egen butikk i Paris er det godt å ha en god arbeidsplass hjemme. Loftsrommet er 105 kvm og nesten fire meter under taket, det er et betydelig rom. I tillegg til arbeidsrom har Øren også et ekstra gjesterom her oppe, diskré beliggende bak lange hvite gardiner.

Les også: Richard Løvehjerte til salgs

Artikkelen fortsetter under bildet.

LOFTET: På det nyoppussede loftet er den ene delen gjort om til et gjesterom. De hvite lintekstilene som er hengt nonsjalant over takbjelkene fungere fint som romdelere. Sengeteppet har Mortens søster, Ann Kristin, heklet. I den andre halvdelen av loftet har Morten innredet studio og hjemmekontor, med enkle skrivebord omringet av stoler i ulik design. Foto: Ragnar Hartvig

En evig prosess

Med en så travel hverdag kan det virke litt upraktisk å bo på landet, særlig når man ikke kjører bil.

- Men man innretter seg og fordelene er tross alt så mange. Det blir en pause i det hektiske livet når jeg er her ute. Her kan jeg puste og tenke fritt. Nyte hus og hage og ha familie og venner på besøk. Det overvinner det upraktiske.

Morten ser ikke på huset som helt ferdig ennå.

- Prosjekter og ideer er min drivkraft og er en evig prosess. Jeg må alltid ha noe på gang. Jeg har jo et spennende vognskjul her som har stort potensial; en ganske stor og vakker bygning som jo kan forandres fra å være uthus til å bli beboelig. Vi får se når det blir, akkurat nå tar butikken det meste av min kreativitet og arbeidskapasitet. Men ideen ligger i bakhodet, og blir nok realisert med tiden den også, avslutter han.

Les også: Køer som det utrolig nok er verdt å stå i

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOVEROM: Mortens eget soverom ligger i andre etasje, og de samme fargetonene går igjen også her. Sengeteppet er et bryllupspledd fra Marokko. Puffen er også marokkansk, mens stolen og det svarte skapet er kinesiske. Den enkle lyspærependelen blir en stram og fin kontrast til takrosetten. Foto: Ragnar Hartvig

Legg spesielt merke til:

• Den gjennomgående bruken av hvitt både på vegger, tak, møbler og tekstiler. Fordi Øren har jobbet bevisst med ulike strukturer og kvaliteter, blir uttrykket varmt og ikke kjølig.

• De humoristiske detaljene; en krone på snei, en sløyfe rundt halsen på en utstoppet hare – kunsten er å gjøre det på en subtil måte, slik at øyet nesten ikke oppdager det med det første, humor i interiøret bør ikke bli for påtrengende.

• Hvordan Øren elegant blander moderne design med mer klassiske former.

• At Øren har blomster i nesten hvert eneste rom og at han gjerne lar dem gå i samme fargeskala. Han er heller ikke redd for å bruke kunstige blomster og planter.

• Den fine sittegruppen i stuen som består av en sofa, en god lenestol og to mer moderne stoler. I tillegg ligger det puter på gulvet som understreker den avslappede stemningen.

• Hvordan Øren bevisst har valgt å ha bord stående ulike steder uten annet formål enn å være utstillingssted for hans ulike samlinger av vaser og vakre gjenstander.

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte
Siste nytt
22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus