Her samles hele familien

Størstedelen av husets første etasje er reservert de mest brukte rommene: stue, kjøkken og spiseplass. Gulvet, hvitoljet eik, er fra Kasthall. Veggene er malt i fargen NCS 0500-S. Vedkurven Woodbag er fra mazeinterior.se. Foto: Espen Grønli
Størstedelen av husets første etasje er reservert de mest brukte rommene: stue, kjøkken og spiseplass. Gulvet, hvitoljet eik, er fra Kasthall. Veggene er malt i fargen NCS 0500-S. Vedkurven Woodbag er fra mazeinterior.se. Foto: Espen Grønli

– Det handler om å sortere, redusere og plassere.

Mitt favorittrom

Hvem: Trude Pleym, assisterende retail- og interiørsjef hos Ikea Norge.

Rom: Et 56 kvm stort allrom, bestående av kjøkken, stue og spisestue. Allrommet tar mesteparten av første etasje i den 210 kvm stor enebolig i Skådalen i Oslo.

Harde fakta: Et nærmest kvadratisk rom med utgang til en stor, sydvestvendt terrasse. Det er åpent, hvitt og lyst, men en skillevegg midt i rommet sørger for at sonene holdes adskilt. På den enes siden av veggen, kjøkken og kokesone. På den andre siden sofa og komfort. Midt mellom disse to, i enden mot vest, befinner spisestuen seg.

Uttrykk: En skandinavisk, moderne stil. Her er både faste elementer og løst inventar holdt i ulike hvitnyanser og lyst tre.

Trude Pleym og familien bor i en 210 kvadratmeter stor enebolig i Oslo. Boligens hjerte er et 56 kvadratmeter stort, nærmest kvadratisk allrom, som består av både kjøkken, stue og spisestue.

Allrommet er delt inn i ulike soner som alle fyller familiens behov.

En skillevegg langs deler av langveggen sørger for en viss skjerming mellom sonene, men rommene flyter over i hverandre og fremstår som ett.

Les også: I denne boligen finnes det ikke én eneste hvit vegg

Hvorfor er dette ditt favorittrom?

– Fordi det er her vi lever og er. Jeg føler at rommet representerer oss som familie, vi elsker hyggelige sammenkomster med familie og venner, og når vi samles så samles vi her, alltid med god mat og drikke. Vi lager ofte fellesmiddager med vennefamilier i gaten, resten av uken er det også åpen dør, i den forstand at barna ofte tar med seg venner hit etter skolen. Da inntas middagen med en ekstra plate i bordet og stablekrakkene hentes frem, sier Trude Pleym til magasinet Bonytt.

Les også: Nå er 70-tallsbadet tilbake

Funksjonen kommer først

Hvilken stemning setter rommet deg i?

– Jeg blir rett og slett lettere til sinns når jeg er her. Jeg omgir meg så mye med former og farger i jobben min, så når jeg kommer hjem har jeg behov for store hvite og nøytrale flater. Rommet gir meg en daglig dose med luft og letthet.

Hva avgjør om et rom er godt eller dårlig å være i?

– For meg handler det om at rommet funker til det det skal. Har du det du trenger innenfor rekkevidde? Ligger det du trenger der det skal? Foruten lys og gode proporsjoner i rommet, er slike ting essensielt. Jeg tilhører typen som får mer ro i sjelen av å rydde i skuffene, enn å male veggen i en ny farge. Funksjon kommer først – alltid.

Les også: Eldre ønsker å bytte enebolig med leilighet, men det koster

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikea-kjøkkenet var nytt i 2000 og gjør jobben den dag i dag, selv om et helt nytt kjøkken står på Trudes ønskeliste. I sprutsonen er det valgt hvite glassmosaikk-fliser. Det grå forkleet i grov kanvas kommer fra Uashmama. Foto: Espen Grønli
Ikea-kjøkkenet var nytt i 2000 og gjør jobben den dag i dag, selv om et helt nytt kjøkken står på Trudes ønskeliste. I sprutsonen er det valgt hvite glassmosaikk-fliser. Det grå forkleet i grov kanvas kommer fra Uashmama. Foto: Espen Grønli


En enkel oppskrift

Er det noe i rommet du har et spesielt forhold til?

– Spør heller hva jeg ikke har et spesielt forhold til, det ville blitt en kortere liste. Jeg har et nært forhold til alt jeg tar med meg inn i huset. Tingene som er her forteller en historie om meg og om oss som familie: Stettefatet fraktet vi med oss fra Roma, lysestakene i betong av Tove Adman er fra en sommer på Gotland.

Hvordan går du frem når du innreder?

– Jeg har en enkel oppskrift, jeg bruker den alltid, enten jeg innreder eget hjem eller hjelper andre. Den går ut på å stille noen grunnleggende spørsmål: Hvem bor der? Hva driver de med når de er hjemme? Ser du aldri på tv, for eksempel, så dropp det, selv om det er vanlig å ha tv i en stue. Bruker du mye tid på kjøkkenet? Sørg for at det er stort og godt, gjør heller de andre rommene mindre.

Etter at spørsmålene er stilt og besvart – hva gjør du da?

– Da begynner jeg å dele funksjonene inn i soner. Jeg forsøker å gjøre dem mest mulig fleksible, for behovene våre endrer seg. Der det tidligere var lekekrok er det nå en dagseng, for eksempel. Ellers fornyer vi sjelden. Det meste er som det var da vi bygget huset for 15 år siden.

Les også: 70-tallshytta var full av furu

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BILDE 1: Trude insisterte på et større vindu enn det som opprinnelig var tegnet inn ved spiseplassen, det har hun aldri angret. Pendlene over bordet er Ing. Castaldi fra Castaldi Illuminazione. BILDE 2: I Trudes hylle finnes dekketøy og glass, kokebøker og fat. Klokken er fra Ikeas første PS-kolleksjon, flaskene til høyre er fra en av de siste, Sinnerlig, designet a legendariske Ilse Crawford. Foto: Espen Grønli
BILDE 1: Trude insisterte på et større vindu enn det som opprinnelig var tegnet inn ved spiseplassen, det har hun aldri angret. Pendlene over bordet er Ing. Castaldi fra Castaldi Illuminazione. BILDE 2: I Trudes hylle finnes dekketøy og glass, kokebøker og fat. Klokken er fra Ikeas første PS-kolleksjon, flaskene til høyre er fra en av de siste, Sinnerlig, designet a legendariske Ilse Crawford. Foto: Espen Grønli


Får mer ut av hvert skap

Andre triks?

– Det handler om å sortere, redusere og plassere. På en slik måte at det er enkelt for alle familiens medlemmer å holde orden.

Noen ønsker for rommet?

– Ja, et nytt kjøkken, jeg ønsker meg Ikeas Metod, de har fantastiske innsideløsninger. Modulene skal stå der de står i dag, men innmaten gjør at vi får mer ut av hvert skap. Dermed får vi utnyttet plassen på en bedre måte.

Har du et favorittmateriale eller en yndlingsfarge?

– Hvitt og natur. Jeg er en blond skandinav, også når det kommer til interiør og innredning. Fargepaletten er og har alltid vært hvitt i ulike nyanser, materialene skal være ærlige og naturlige, så langt det lar seg gjøre.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Nordisk, lys, lett og tidløs.

Det klassiske labyrintspillet fra Brio, her i en spesialutgave i hvitt fra Asplund i Stockholm. Dagsengen er fra en av Ikeas PS-kolleksjoner, pleddet er kjøpt på reise. Vasene i karmen er som skulpturer i rommet og har sjelden blomster i seg. Foto: Espen Grønli
Det klassiske labyrintspillet fra Brio, her i en spesialutgave i hvitt fra Asplund i Stockholm. Dagsengen er fra en av Ikeas PS-kolleksjoner, pleddet er kjøpt på reise. Vasene i karmen er som skulpturer i rommet og har sjelden blomster i seg. Foto: Espen Grønli

Les også:

Hadde samlet på hytteting i flerfoldige år da hyttedrømmen endelig ble realitet

Cathrine og Halvor slo ned veggen - og fant et digert avløpsrør

Smart løsning for lave vinduer på kjøkkenet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus