Jernpanne og teflonpanne skal vaskes helt forskjellig

En stekepanne i jern og en stekepanne i teflon skal vaskes på ulike måter. Foto: Colourbox
En stekepanne i jern og en stekepanne i teflon skal vaskes på ulike måter. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du gjør vel ikke denne tabben?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VASK AV STEKEPANNE

Stekepanne med teflon:

MÅ vaskes etter bruk.

Vaskes med oppvaskbørste i varmt vann og zalo.

Trenger ikke smøres inn med olje etter bruk.

Ikke bruk grove vaskesvamper eller stålull.

Fastbrent mat kan kokes ut ved å fylle pannen med vann og maskin-oppvaskmiddel.

Jernpanne:

Vaskes med vann uten såpe. (Såpe fjerner fettlaget)

Kan kokes ut med vann.

Bruk en gryteskrubb om nødvendig.

Smør inn med matolje før du setter den bort.

En stekepanne er ikke bare en stekepanne. Om pannen har teflonbelegg eller er laget av jern, har mye å si for hvordan din panne bør vaskes.

Feil bruk og vask av en panne kan nemlig føre til at den blir ødelagt.

Ulik behandling

Gro Flisnes er markedsansvarlig hos Fiskars Norge, som blant annet produserer og selger kjente merkevarer til hus, kjøkken og hage.

Hun forteller at teflon er et varemerke på et PTFE-belegg som er en plastforbindelse. Fiskars kaller tilsvarende belegg HardTec. Noen PTFE-belegg tåler vask i oppvaskmaskin, men dette kan over tid slite på belegget.

– Det er viktig å få frem at slikt belegg må vaskes etter hver bruk og ikke må utsettes for temperatursjokk eller temperatur over 250 °C over tid. Varmen vil over tid skade belegget og gjøre det mindre slipp-lett.

Dersom du ikke vasker en teflonpanne, vil fastbrent mat som stadig varmes opp igjen over tid kunne lage et forkullet fastbrent belegg som er vanskelig å fjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ja, dette fjerner sotet fra peisen

Vask av slipp-lett belegg

Flisnes anbefaler å vaske HardTec-pannene for hånd med oppvaskkost i varmt vann og zalo. Når du vasker pannen, bør du være varsom med å bruke grove vaskesvamper.

– De kan lage små riper i belegget. I tillegg må du ikke bruke stålull. Om du har fastbrent mat som du ikke klarer å fjerne med vanlig vask, kan et tips være å fylle pannen med vann og et par spiseskjeer oppvaskmaskinmiddel. La dette småputre i 45 minutter før du vasker og skyller produktet, sier Flisnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at dette er en tøff prosess for belegget og derfor ikke bør gjøres for ofte.

– Det kan gjøre belegget tørt, derfor kan påføring av litt matolje etterpå være lurt.

Les også: Sjekk hvilke glass du bør vaske for hånd

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En stekepanne med teflonbelegg skal vaskes med zalo, men det samme gjelder ikke jernpannen. Foto: Ina Stavrum
En stekepanne med teflonbelegg skal vaskes med zalo, men det samme gjelder ikke jernpannen. Foto: Ina Stavrum

Vask av jernpanner

Elisabet Høye, forfatter av den moderne husmorboken «Ren Glede», oppfordrer sine lesere til å unngå å vaske jernpanner med oppvaskmiddel til daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Såpe fjerner fettlaget og gjør at fettet lettere setter seg fast i bunnen, skriver hun. Høye anbefaler i stedet å bruke en gryteskrubb dersom det er nødvendig.

Hun forklarer også at en av utfordringene med jernpannen er at den kan ruste, noe som kan forebygges ved å smøre inn pannen med matolje før du setter den bort.

Les også: Oppgrader kjøkkenet på en billig måte

Nymotens jernpanner

Det finnes også stekepanner laget av jern, hvor pannene er blanke og ikke svarte som den tradisjonelle jernpannen.

Marianne Winters, kategorisjef hos Jernia, opplyser at det anbefales at du vasker slike panner når de er varme.

– Bruk varmt vann og kjøl gjerne baksiden av pannen med det varme vannet først. Da unngår du matos på kjøkkenet. En fin måte å rengjøre pannen på er også å koke ut pannen med litt varmt vann etter bruk, sier Winters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når pannen er ren, bør du tørke bunnen med tørkepapir og litt olje slik at den får en tynn film.

– Etter at du har brukt pannen noen ganger, kan du ta stålull og skrubbe forsiktig for å få den skinnende ren. Vær forøvrig oppmerksom på at dette kan føre til at den naturlig slipp-effekten forsvinner, sier Winter.

Dersom du glemmer å smøre olje i en jernpanne etter vask, kan stekepannen korrodere.

Les også:

Har du noen gang vasket her?

Gjør du disse rengjøringstabbene?

Dukker dette opp i kjøleskapet, har du ingen tid å miste

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no