Meny

To huskeregler for beskytte boligen din mot sprengkulden

Du gjør vel ikke denne feilen? Du bør aldri bruke ekstern ovn på skjøteledning. Foto: Guro Heiret

Vinter er høysesong for brann.

Huskeliste for sjekk i sikringsskapet

Fjern alt som ikke skal være i sikringsskapet. Dette er ingen lagringsplass.

Test alle jordfeilbrytere for å se om de fungerer ved å trykke på testknappen.

Legg en finger utenpå dekselet av automaten og kjenn om den er varm.

Sjekk at fargeindikatoren på overspenningsvernet ikke har endret farge.

(Kilde: NELFO)

Det er spesielt to ting du bør passe på for å beskytte boligen din mot sprengkulden vi opplever akkurat nå. Det ene er å passe på vannrørene i boligen, de er nemlig svært utsatt for frostskader nå i kulden.

Les også: Sjekk hvor mye du kan spare ved å bytte til varmepumpe

Det andre er å ta vare på det elektriske anlegget.

Med kulden kommer også behovet for å skru opp ovnene, men det betyr også at belastningen på det elektriske anlegget øker.

Les også: Dette må du huske i sprengkulda

– En 10 amper skrusikring kan tåle en strøm på opp mot 20 A i en periode, og det betyr at ledningene blir belastet med rundt 4600 watt, noe som er langt mer enn det de er beregnet for, ifølge Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet hos NELFO.

Blir det elektriske anlegget overbelastet, kan det bli varmgang i ledninger og kontakter, og dermed fare for brannutvikling.

Utfordringen kan være spesielt stor i boliger med eldre anlegg hvor det blant annet fortsatt brukes skrusikringer.

Les også: Dette bør du strø med for å holde isen unna

Vær forsiktig med skjøteledninger

Du bør være bevisst på at mye varmegang belaster det elektriske anlegget mer. Pøser du på med varme er det fornuftig å kjenne utenpå deksler i sikringsskapet. Du må heller ikke tildekke ovner. Det kan være skummelt med gardiner i nærheten av ovner. Da kan det fort bli røykutvikling og brann.

– Det viktig å være bevisst skiltene på ovnen. Og respekterer avstander til brennbart materiale som tekstiler og møbler. Dette er det viktig å forholde seg til, forklarer Sørensen.

Avstanden gjelder også lamper. For eksempel bør ikke spotlightlamper stå for nær brennbart materiale.

Kjøkkenlamper som står for nær skapdøra kan gi ekstrem varme. Det er viktig å bruke lamper og ovner i henhold til veiledning. Samt å kjenne utenpå deksler at det ikke for varmt.

– Du bør heller aldri bruke ekstern ovn på skjøteledning.

Les også: Vedlikehold av takrenner - har du husket å rense dem i tide?

Med kulden kommer også behovet for å skru opp ovnene, men det betyr også at belastningen på det elektriske anlegget øker. Foto: Getty Images.

– Høytid for brannskader

Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring AS, bekrefter at kuldeperioder også høytid for brannskader, siden folk da fyrer mer enn normalt og kanskje med apparater som er gamle eller ikke så ofte i bruk.

– Slike hendelser kan godt ende med totalskadet bygning hvis man ikke får kontroll på brannen, men det er usannsynlig om det vurderes reduksjon i erstatningen. Kunden må være det som heter grov uaktsom før dette skal inntreffe. Reduksjon er mer relevant ved hovedstoppekran og tilstrekkelig varme, sierWulff-Nilsen.

Les også: – Vedfyring farligere enn utslipp fra biler

El-sjekken

Dersom du oppdager noe galt når du ser over det elektriske anlegget, bør du kontakte din elektriker snarest.

1. Går sikringen unormalt ofte?

2. Får du elektrisk sjokk eller støt?

3. Har sikringer, stikkontakter eller annet utstyr høy temperatur?

4. Er sikringer, stikkontakter eller annet fastmontert utstyr ødelagt eller løst?

5. Er kabler løse eller defekte?

6. Løser ikke jordfeilbryter ut ved betjening av testknappen?

7. Er det hull eller utette kabelinnføringer i sikringsskapet?

8. Er det utstrakt bruk av skjøteledning eller ledninger som ligger gjennom døråpninger?

9. Har fargeindikatoren på overspenningsvernet endret seg?

Kilde: NELFO

Kontroller sikringsskapet

Rådet fra Sørensen for å avdekke om det elektriske anlegget går på bristepunktet, er å føle utenpå deksler på stikkontakter, brytere med mere. Du bør også kontrollere sikringsskapet med jevne mellomrom og kjenne om det er ekstraordinært varmt rundt sikringene.

Det elektriske anlegget belastes mye mer om vinteren. En kontroll av det elektriske anlegget kan avdekke feil som i verste fall kan føre til brann. Derfor kan det være lurt å få fagfolk til å kontrollere boligens elektriske anlegg.

En elektrisk installasjon krever vedlikehold. NELFO anbefaler at det utføres en el-kontroll hvert femte år og ved eiendomsoverdragelse.

Fagsjefen mener hyppig boligomsetning gir god grunn til en ekstra kontroll av det elektriske anlegget.

– Når for eksempel en eldre, enslig person som har vært sparsommelig med strømmen selger boligen sin til en småbarnsfamilie, er det god grunn til en ekstra sjekk. En barnefamilie har et helt annet bruksmønster, noe som gir en helt annen belastning av det elektriske anlegget. Det blir en helt annen varmgang og bruk av strøm.

Les også: SV vil forby gamle vedovner i Oslo

Mye elektronikk i boligen

Om du kjøper brukt bolig, bør du også være oppmerksom, spesielt om boligen er bygget etter 2010. Før dette året hadde ikke elektriske installasjoner så mange punkter, men i 2010 kom den nye bolignormen som ga en helt annen standard. Tidligere måtte man gjerne bruke mange skjøteledninger.

I dag har vi mer elektronikk puttet inn i huset, men har ikke alltid flere kurser.

Bruker du gamle vifteovner bør du også være obs. Sjekk at ikke panelovnene i boligen er tildekket, eller at det står møbler tett inn til dem.

– Og når det gjelder frittstående varmeovner, bør disse generelt KUN brukes når man er til stede. Og særlig er gamle vifteovner farlige, fordi disse ikke er utstyrt med sikring som bryter strømmen dersom ovnen velter.

Les også: – Sørg for å få nok lys i høst og vinter

–Høysesong for brann

Ifølge Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, er vinter høysesong for brann.

– Vi ser ofte at det blir flere store branner i årene med sterk kulde. Vi sprengfyrer inne, både i ovn og peis.

Hun forteller både om pipebranner og om branner forårsaket av overbelastning av det elektriske anlegget.

Slik slukker du brann i det elektriske anlegget.

Svært mange av brannene, rundt 40 prosent av brannene der vi kjenner kilden, har en elektrisk årsak dersom vi ser på tall fra de siste årene. Det innebærer at det enten er feil ved det elektriske anlegget i bygningen, eller at det er feil bruk av elektrisk utstyr.

– En jevnlig el-sjekk utført av NEK-sertifisert personell er absolutt å anbefale, tipser Neverdal.

Les også: Slik sparer du enkelt flere tusen i vinter

(Saken fortsetter under)

Begynner det å brenne i sikringsskapet eller andre elektriske installasjoner, er vann et godt slukkemiddel. Foto: Alexander Berg jr.

Sjekk røykvarslerne

I tillegg bør røykvarslerne sjekkes jevnlig.

Fungerende røykvarslere er svært viktig, og liv reddes ved at man blir varslet om brann.

Ifølge Finans Norge er ikke brannstatistikken for hele 2015 klart ennå. I 2014 hadde vi rekordhøye erstatningsutbetalinger etter brann totalt sett, men mange branner var relatert til lynnedslag det året.

Erstatningsutbetalingene var på 2,8 milliarder kroner i private boliger og hytter, viser tall fra Finans Norge.

Les også:

Denne kan spare deg for flere tusen kroner

Slik sparer du enkelt flere tusen i vinter

Tror du dette er farlig?

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Siste nytt
11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus