Dette bør du strø med for å holde isen unna

SAND ELLER SALT: Hva fungerer best som strømiddel på vinteren?
SAND ELLER SALT: Hva fungerer best som strømiddel på vinteren? Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk om du bør gå for salt eller sand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I store deler av landet fører vintersesongen med seg skiftende vær. Snøfall og plussgrader med påfølgende slapseføre, etterfulgt av minusgrader, kan føre til såpeglatte fortau og gater. Da gjelder det å vite hva du bør strø med for å unngå brudd i bein og armer.

For hva er egentlig best å bruke av salt og sand? Vi har tatt en prat med et knippe eksperter som forteller om fordelene og ulempene med de ulike strømidlene.

Les også: Familien fikk tidenes renoveringsjobb

Strø med salt eller sand?

En som har peiling på hva som fungerer bra på glatta, er Bjørnar Karlsen. Han jobber som driftsleder i veg- og trafikkseksjonen i Lillehammer kommune. Hver vinter må han bryne seg på ulikt vær og hva som skal til av salt og sand for at innbyggerne i Lillehammer skal kunne ferdes trygt i de bratte, glatte bygatene.

- Hva som fungerer best av salt og sand er veldig væravhengig. I Lillehammer har vi prøvd ut mye forskjellig, men noen ganger har forholdene vært så vanskelige at vi rett og slett har måttet stenge gater fordi det ikke har vært forsvarlig, forteller Karlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Salt bruker vi i overgangsperioden når temperaturen ligger på rundt null grader. I Lillehammer bruker vi minst mulig salt med tanke på miljøet og renslighet. Salt gjør det veldig bløtt og klinete i gatene. I starten på vinteren følger vi godt med på værmeldingen og bruker salt som forebyggende før snøen legger seg, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans aller beste tips på glattisen er å blande grus og varmt vann.

- På den måten smelter grusen litt ned i isen og effekten blir at det nesten er som sandpapir. Dette vil jeg anbefale de gangene det er blank is, skikkelig glatt og ned i fem minusgrader. I Lillehammer bruker vi ulik grus alt ettersom hvordan været er. På strøbilen bruker vi gjerne litt fin grus 0-4 i størrelse i kombinasjon med varmt vann. Ellers bruker vi 2-6 millimeter i kornstørrelse dersom det er skikkelig snøvær. Da egner det seg best med litt grovere grus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette bør du prioritere på romjulssalget

Du bør salte før snøfall

Bjørn E. Heggedal, innkjøpsleder i Mesta, har tidligere uttalt til Klikk.no at det er mest effektivt å salte på bar bakke rett før snøfall. Dette vil redusere muligheten for at snøen binder seg til underlaget og at det danner seg is.

- Strør du når det allerede er falt snø eller det har lagt seg is, må du bruke langt større mengder, og det er lite trolig at du får ønsket effekt av strømiddelet, sier han.

Heggedal påpeker at underlaget er med på å bestemme hvordan du bruker strømiddel. Dersom du har asfalt, vil det være lurt å måke områdene ved større snøfall. Det vil ikke holde oppkjørselen helt snøfri, men du vil unngå at det dannes klink-is eller hålke. Det samme gjelder belegningsstein.

- Har du gruslagt adkomst og denne ikke er telet, kan saltet bidra til å hindre isdannelse over en lengre periode hvis det er bevegelse i underlaget. Er grusen fryst, kan du salte topplaget og på den måten forhindre at det dannes heldekkende is, sier Heggedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du at snøen fester seg til snøskuffen.

Miljøgevinst med skjellsand

Tor Vea er daglig leder i Boston AS, et selskap som produserer skjellsand til bruk på glatte fortau og veier. Han ramser villig opp alle fordelene med å bruke skjellsand kontra vanlig strøsand.

- De knuste skjellene gir ekstra godt fotfeste på isen. I tillegg er jo skjellsand et naturprodukt. På våren løser skjellene seg opp og tilfører naturen naturlig ph. Skjellsanden blir en del av økokjedesystemet, forklarer han.

Vea understreker at skjellsand dessuten veier 50 prosent mindre enn det vanlig strøsand gjør.

- De som strør over store områder vil merke dette spesielt godt på våren, da opprydningsjobben blir lettere ettersom skjellsanden de skal fjerne veier mye mindre enn vanlig sand, sier han.

Les også: Slik unngår du skader på glattisen

Stort utvalg av strø-produkter

Det finnes et stort utvalg av strøprodukter på markedet. Strøsand og strøsalt samt andre issmeltingprodukter finner du blant annet hos Felleskjøpet, Plantasjen, Biltema og Jula for å nevne noen. De fleste bensinstasjoner selger også strøblandinger til bruk på glatta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Jernia selges knust leca – et produkt uten salt eller kjemikalier. Av gratisprodukter som mange har i huset fra før, kan aske nevnes. Dessverre medfører dette mye søl hvis man drar det med seg inn i huset. Kattesand sies også å ha god effekt på glatta.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.