Slik vanner du juleblomstene

MANGE GJØR FEIL: Julestjernen er en av de mest populære juleblomstene som mange vanner feil. © Foto: Colourbox.
MANGE GJØR FEIL: Julestjernen er en av de mest populære juleblomstene som mange vanner feil. © Foto: Colourbox.

Spesielt én ting er viktig for at juleblomstene skal holde seg fine.

I desember fylles stuene våre med vakre juleblomster. Riktignok sliter mange med å få juleblomstene til å trives, spesielt julestjerner og asaleaer.

- I desember er stuene våre mørke, varme og tørre. Men selv om det er koselig inne, betyr det ikke at det er spesielt plantevennlig, sier Tove Ladstein i opplysningskontoret for blomster og planter.

For å få best mulige kvalitet på blomstene du kjøper, anbefaler hun å kjøpe så kortreiste planter som mulig.

- Kjøp blomster som kommer rett fra et gartneri eller kjøp planter som du vet har fått godt stell etter at den kom til butikk, tipser hun.

Les også: Tips for å holde blomster og planter i live mens du er bortreist

Vanlige og vanskelige

Mari Grongstad, butikkleder ved Mester grønn Lambertseter, påpeker at julestjernen og asaleaen er de to juleblomstene som flest sliter med.

- Den ene fryser utrolig lett, mens den andre trenger så mye vann at den aller helst burde bøttevannes to ganger om dagen, opplyser hun.

Kristin Lundeby Skagevang i Råde blomster forteller at vanning ofte er den største utfordringen i forbindelse med juleblomster.

- Enkelte venter for lenge med å vanne og vanner deretter for mye. Hvor ofte du vanner og hvor mye, avhenger av hvor varmt du har det i stuen. En plante som står i 26 grader vil selvsagt trenge vann oftere enn en plante som står i 19 grader, påpeker hun.

Les også: Dette gjør du feil når du vanner plantene

En vanlig feil mange gjør er å plasserer frukt og blomster sammen. Dette er ikke optimalt for blomstene.

- Frukt avgir stoffet etylen, som er et plantehormon for avmodning. Dette vil føre til at blomstene eldes raskere, forklarer Ladstein.

Slik vanner du

Det er fort gjort å blande de ulike blomstene. Vi har derfor laget en oversikt over de mest vanlige juleblomstene under:

Asalea

ASALEA: Dette er trolig den juleblomsten flest har problemer med å få til, ettersom den trenger å vannes ofte. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
ASALEA: Dette er trolig den juleblomsten flest har problemer med å få til, ettersom den trenger å vannes ofte. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

- Asalea er trolig den blomsten flest har problemer med, ettersom den er så vannkrevende og samtidig står plassert midt i varmen. Det er en blomst som trenger mye vann. Den bør vannes når den er lett tørr, men ikke la den tørke ut. Du kan gjerne dyppe den i en bøtte vann helt til det slutter å boble, sier Lundeby Skagevang.

Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

- Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Den må ha rikelig med vann under knopping og blomstring. Den liker også å dusjes forsiktig med en dusjekanne daglig, sier Ladstein.

Les også: Lag din egen bloms­ter­de­ko­ra­sjon til jul

Julestjerne

- Julestjernen kan godt tørke opp mellom hver gang du vanner, men den må ikke tørke helt ut. Hvis du plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best, sier Ladstein.

MÅ IKKE TØRKE UT: Julestjernen kan tørke lett, men bør ikke tørke helt ut. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
MÅ IKKE TØRKE UT: Julestjernen kan tørke lett, men bør ikke tørke helt ut. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

- Julestjernen er veldig var på trekk og kulde, så ikke la den stå midt i trekken dersom du lufter. Jorden skal ikke være for bløt og heller ikke for tørr. Vann julestjernen når den er lett i jorden. Den klapper sammen dersom du pøser på med masse vann, sier Lundeby Skagevang.

Det eneste julestjernen ikke tåler, er frost. Dersom den blir utsatt for frost, selv bare for en kort periode, kan du risikere at bladene faller av.

Amaryllis

- Amaryllis vokser raskt dersom den får mye varme, lys og vann. Hvis du ønsker at den skal holde lenger, kan du plassere den kaldt om natten. Disse blomstene skal ikke ha noe særlig med vann før de begynner å blomstre, forklarer Lundeby Skagevang.

Les også: Prøv blomster i maten

KALDT PÅ NATTEN: Dersom du plasserer amaryllisen kaldt på natten, holder den seg lenger. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
KALDT PÅ NATTEN: Dersom du plasserer amaryllisen kaldt på natten, holder den seg lenger. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

- Vann amaryllisen forsiktig dersom den står i potte. Jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Men dersom løken får for mye vann, kan den råtne, påpeker Ladstein.

Amaryllis bør få rikelig med lys, men unngå at den står i direkte sollys. Det kan også være lurt å snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt.

Julerose

Julerosen skal ha motsatt behandling av det julestjernen skal ha. I stedet for å stå varmt elsker julerosen å stå kjølig.

- Dette er egentlig en staude som blomster veldig tidlig på våren, noen ganger blomstrer den før snøen har forsvunnet, opplyser Grongstad.

Julerosen kan tørke lett mellom vanningene. Pass på at du ikke vanner så mye at den står i vann.

- Julerosen kan tåle å stå ute selv om det er 5-6 minusgrader. Den egner seg derfor godt utenfor døren til jul. Den tåler å tørke opp mellom vanningene, men pass på å holde vanningen moderat. Merk deg også at julerosen ikke skal gjødsles når den står i potte innendørs, sier Ladstein.

Les også: Blomster-Tommy viser frem sine favo­rit­ter

Svibel

- Både svibler og amaryllis er superenkle, og jeg vil påstå at dette er blomster som alle får til. Disse blomstene har i utgangspunktet alt de trenger av næring i løken sin. Vent med å vanne den til den får litt farge på knoppen. Ikke gi for mye vann, ettersom de da blir veldig lange og ikke så fine, sier Grongstad.

SVIBEL: Ikke gi svibelen for mye vann, da den blir veldig lang av mye vann. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
SVIBEL: Ikke gi svibelen for mye vann, da den blir veldig lang av mye vann. © Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Svibelen liker seg best der det er kjølig, mellom 15 til 18 grader. Den bør vannes sparsomt. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden. Svibler krever ingen gjødsling, sier Ladstein.

Juleglede/julebegonia

Juleglede bør (i likhet med alle begoniaer) ikke tørke helt ut.

- Dersom den får en plass i vinduskarmen, vil den stå vakkert gjennom hele julen. Pass på at den ikke har det for varmt. Den bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen, tipser Ladstein.

Julegleden trives best i temperaturer på rundt 18-20 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort og ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden kan dessuten være var for trekk.

Julekaktus/novemberkaktus

- Julekaktusen skal ikke ha så lite vann som navnet tilsier, påpeker Grongstad.

Hun oppfordrer til å knipe av blomster som er utsprunget, slik at blomsten ikke gir energi til disse blomstene men helle gir næring til de nye knoppene.

- Vann julekaktusen moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene, sier Ladstein.

Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. Vil du at den skal blomstre til neste jul, bør du plasserer den kjølig om sommeren og utover høsten.

Les også: Slik blir hjemmet balansert - selv om det bugner av julepynt

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på Klikks nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus