Flytende hus fremtidens løsning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flom og oversvømmelser er et stadig økende klimaproblem. «Amfibiehus» lar deg flyte på vannet som en båt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flom og oversvømmelser er et stadig økende klimaproblem for flere enn britene. Her hjemme sørget nylig ekstremværet «Synne» for tohundreårsflom på Sørlandet og i Rogaland. Ledere fra 195 land er for tiden samlet til klimatoppmøte i Paris for å bli enige om hvordan løse de utfordringer vi står overfor. Men i England har Baca Architects en innovativ løsning; flytende hus.

Les også: Synne tok med seg bygninger i Kvinesdal

Flyter som en båt

Det London-baserte firmaet Baca Architects står bak det såkalt «Amfibiehuset», det første i sitt slag i Storbritannia. Huset står på bakken som alle andre hus, men er vanligvis plassert i nærheten av en elv eller et vassdrag.

Huset er bygget av lettvektstre med et betongfundament som fungerer som skroget på et skip. Om flommen så stiger, heves også huset forsiktig på spesialbygde stålskinner og vil flyte på flomvannet som en båt i dokk. Dermed holdes beboere og innbo på trygg avstand fra vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Virkelighetens Simpson-hus

Fjerde storm på få måneder

Storbritannia er beryktet for sitt våte klima, men i de siste årene er flom blitt et stadig mer økende, og alvorlig, problem. Nylig ble Nord-England og Skottland rammet av stormen «Desmond» som gjorde at hundrevis av boliger ble oversvømt og strømløse, togtrafikken stanset og veier ble stengt. «Desmond» er den fjerde stormen som rammer Storbritannia på få måneder.

I forkant av klimatoppmøtet i Paris marsjerte titusenvis av briter gjennom Londons gater med et tydelig beskjed til verdenslederne om å komme til enighet om protokoller for å skjerpe de nasjonale utslippsmål.

Les også: Klimaavtale utsatt til lørdag