Meny

Kjøp og salg av bolig: Advokat advarer mot å signere overtakelsesprotokoll ved kjøp av bruktbolig

Kjøpe brukt bolig? Dokumentet du ikke bør signere

Ved kjøp og salg av bruktbolig vil de fleste eiendomsmeglere at du signerer en overtakelsesprotokoll for å avslutte bolighandelen og dokumentere at alle formaliteter er gjennomført. Ilustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Ved kjøp og salg av bruktbolig vil de fleste eiendomsmeglere at du signerer en overtakelsesprotokoll for å avslutte bolighandelen og dokumentere at alle formaliteter er gjennomført. Ilustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

– Eventuelt kan man skrive under på at boligen er rengjort, nøkler mottatt og målere avlest. Ikke noe mer.

Ved kjøp og salg av bruktbolig vil de fleste eiendomsmeglere at du signerer en overtakelsesprotokoll for å avslutte bolighandelen og dokumentere at alle formaliteter er gjennomført.

Avhengig av hvordan protokollen er formulert kan den svekke kjøpers klagemulighet, men det er intet krav om at den må signeres for at boligtransaksjonen skal avsluttes.

– I utgangspunktet eksisterer det ingen plikt til å signere en overtakelsesprotokoll, og det er vanskelig å se at en usignert protokoll i seg selv vil ha noen rettslig virkning, sier postdoktor ved Handelshøyskolen BI, Harald Benestad Anderssen.

Kjøper du en ny bolig, følger det imidlertid av bustadoppføringslova at du skriver en protokoll. Kjøp av bruktbolig reguleres derimot av avhendingslova, og der nevnes ikke overtakelsesprotokoll.

– Systemet med protokoller ved bruktboligkjøp er noe eiendomsmeglerbransjen har etablert, utdyper Benestad Anderssen.

Les også: Fuktskadet bolig - hvordan kan det skade oss?

Kan risikere å tape klageretten

I et intervju med fagbladet Advokaten, advarer advokat og eiendomsmegler Petter Mortvedt boligkjøpere mot å undertegne en overtakelsesprotokoll. Han henviser til protokoller hvor du skal signere på at boligen er overtatt i kontraktsmessig stand, og uten mangler.

– Eventuelt kan du skrive under på at boligen er rengjort, nøkler mottatt og målere avlest. Ikke noe mer, sier han til Advokaten.

Han fremhever videre at krav om signering av protokoll vil kunne sette partene i en vanskelig situasjon.

– Dette er en av de fasene i livet hvor du er mest stresset, og da skal du i alle fall ikke avgi erklæring om at boligen er overtatt i kontraktsmessig stand, sier han videre.

– I verste fall kan du risikere å tape retten til å klage på et senere tidspunkt, advarer han.

– Det er avhendingsloven som regulerer dette, og oppdager du mangler etter overtakelse, er det viktig å reklamere så fort som mulig.

Les også: Leter etter bolig - fikk tilbud om garderobeskap til 6455 kroner i måneden

Artikkelen fortsetter under bildet

VARSOMHET: Man bør lese nøye gjennom overtakelsesprotokollen før den signeres, fordi den kan redusere klagemuligheten i fremtiden.
VARSOMHET: Man bør lese nøye gjennom overtakelsesprotokollen før den signeres, fordi den kan redusere klagemuligheten i fremtiden.

Ville ikke overføre penger før protokoll var signert

I et tilfelle Klikk.no kjenner til ville ikke eiendomsmegleren overføre salgssummen til selger før overtakelsesprotokollen var signert. Årsaken til meglerens standpunkt, var uenighet mellom selger og kjøper om boligen var rengjort tilstrekkelig.

Selgeren ble på den måten satt i en presset situasjon hvor han følte at han måtte signere for å få salgssummen overført.

En slik tilbakeholdelse er ifølge en av de store aktørene i markedet, DNB Eiendom, ikke lovlig.

«Megler har intet grunnlag for å holde tilbake tinglysing og oppgjør om protokollen ikke mottas. Da må megler på annen måte forsikre seg om at overtagelse av eiendommen virkelig er gjennomført», skriver kommunikasjonsrådgiver i DNB, Kristin Iversen, i en epost til Klikk.no.

Leder av juridisk avdeling hos Huseiernes landsforbund, Anders Leisner, utdyper at det er den faktiske overtakelsen av boligen som er avgjørende, ikke signering av protokollen.

– Men dersom en kjøper nekter å signere protokollen, kan det tolkes som et uttrykk for at han ønsker å heve avtalen, legger han til.

Les også: Eierne brukte ti år på å renovere huset

Behov for å dokumentere overtakelse

Ifølge administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er bruk av overtakelsesprotokoller et uttrykk for at eiendomsmeglerne ønsker dokumentasjon på at salgsprosessen er gjennomført.

I en epost til Klikk.no fremhever han at megler så langt det er mulig, har behov for å sikre at både kjøper og selger er ivaretatt med hensyn til sine rettigheter. Han understreker at dette gjelder særlig med hensyn på overtakelse av boligen og utbetaling av kjøpesummen.

– I denne sammenheng er det viktig å være klar over at det ikke er megler som avgjør om kjøpesummen kan overføres, men kjøper som gir klarsignal.

Les også: Avtakende vekst i bolig­gjeld

Kjøper kan ilegges forsinkelsesrente

Men selv om det er kjøper som avgjør om pengene skal overføres, har han eller hun likevel en begrenset mulighet til å holde kjøpesummen tilbake ved for eksempel en uenighet.

– Du skal være klar over at du som kjøper veldig lett kan komme i et ansvarsforhold dersom andelen av kjøpesummen som holdes tilbake er større enn hva det vil koste å rette mangelen, utdyper Vammervold Dreyer.

– Hvis kjøper holder tilbake et urettmessig stort beløp kan det eskalere konflikten ved at for eksempel boligselger nekter å overlevere nøklene til boligen. Det er derfor fornuftig å signere en protokoll med eventuelle anførsler, selv om dette ikke er et lovmessig krav.

Les også: Sjekk hvor mye du kan spare ved å bytte til varme­pumpe

Må ikke være enige

Signering av en overtakelsesprotokoll må ikke bygge på en enighet mellom kjøper og selger. Begge parter kan gjøre sine anførsler i protokollen og så signere.

– Og av den grunn er bruk av overtagelseserklæring fornuftig, fordi du skriftlig får dokumentert en uenighet, sier Vammervold Dreyer, som mener at en signert overtagelsesprotokoll ikke svekker kjøpers reklamasjonsrett.

– Det vil i så fall avhenge av hva som står i protokollen og hva kjøper har blitt gjort kjent med på overtakelsen, sier Benestad Anderssen.

– Desto mer generelle formuleringene er i protokollen, jo sterkere vil reklamasjonsretten stå. Men så kan du undres over hvorfor meglerbransjen mener at du i det hele tatt skal ha med helt allmenne formuleringer i en protokoll, dersom de ikke har noen verdi.

Les også: Huset hadde stått ubebodd i 50 år da Birgit tok over

Krav om signert overtakelsesprotokoll

I noen tilfeller må imidlertid overtakelsesprotokollen være signert før kjøpesummen kan overføres, nøkler overleveres og skjøte sendes til tinglysning.

– Dersom det er avtalt i kjøpekontrakten at det skal signeres en overtakelsesprotokoll, så kommer du ikke utenom, sier Benestad Andersen.

– I motsatt fall vil det bli ansett som et avtalebrudd, og kjøper respektive selger har brutt sine forpliktelser ved å unnlate å signere.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

Har du noen gang vasket her?

Hvor innbruddssikker er boligen din?

Appen du må ha med på hyttevisning

Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke
Siste nytt
21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus