Bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskin

Med enkle grep kan du bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen.
Med enkle grep kan du bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen. Foto: Guro Heiret (Foto)

Vond lukt i oppvaskmaskinen? Slik blir fjerner du problemet.

- Vond lukt kommer hovedsaklig fra smuss og matrester i filter og sluk, opplyser Malin Skaar, leder i Lilleborg forbrukerservice.

Oppvaskmaskinen er et av de mest selvskrevne husholdningsapparatene i de norske hjem. Faktisk har hele 87 prosent av spurte nordmenn en oppvaskmaskin hjemme. Det kommer frem i en undersøkelse gjort av Bosch hvitevarer i fjor. Til sammenligning eier bare 70 prosent av svenskene oppvaskmaskin.

Vond lukt i oppvaskmaskin

Skal vi tro Katrin Ohlander, kommunikasjonssjef for Bosch hvitevarer, kan vond lukt også skyldes gammel oppvask som har blitt stående for lenge i oppvaskmaskinen - ofte med stengt dør.

- Skyll melkeglasset med en gang - særlig når du vet at oppvaskmaskinen skal stå en stund før du setter den på, tipser Ohlander.

Hun presiserer at det generelt er viktig å skylle alt du setter inn i oppvaskmaskinen, slik at ikke matrester setter seg fast i filteret. Dette kan nemlig føre til vond lukt, men også at maskinen tetter seg.

- Dersom det er vann i bunnen av maskinen, er dette som regel et tegn på at maskinen er tett, forklarer hun.

Andre ting som kan føre til vond lukt i oppvaskmaskinen, kan være at den ikke har blitt brukt på en stund, og i tillegg stått med døren igjen. Dersom det ligger vann igjen på bunnen av oppvaskmaskinen, kan dette også føre til vond lukt.

Bli kvitt lukten

For å bli kvitt den vonde lukten, finnes det både kjappe og enkle løsninger.

Ohlander anbefaler blant annet å vedlikeholde maskinen i samsvar med bruksanvisningen. Det kan også være lurt å tørke av innsiden av døren med en fuktig klut med litt oppvaskmiddel på.

Det vanligste er imidlertid å kjøre et renseprogram på maskinen, samt kontrollere alle filtre og spylearmer for å sjekke at ingen matrester har satt seg fast. Hvordan det gjøres står som regel forklart i bruksanvisningen.

Skaar fra Lilleborg forbrukerservice er enig.

- Dersom du er flink til å rense maskinen, vil du oppleve at oppvaskresultatet blir mye bedre, fastslår Skaar.

Hun råder deg derfor til å jevnlig ta ut filteret og skylle det godt, samt rense oppvaskmaskinen - helst en gang i måneden.

- Ta ut filteret og skyll godt, ta ut spylearmer og skyll gjennom (det kan legge seg smuss i de små hullene der vannet kommer ut). Hell maskinrens i kammeret (i tom oppvaskmaskin) og sett på det lengste programmet du har - gjerne med så høy temperatur som mulig, tipser hun.

Denne type rens vil også fjerne kalkbelegg og etterlate blanke flater.

Følg bruksanvisningen

Når du investerer i en hvitevare, uansett om det er en oppvaskmaskin, vaskemaskin, et kjøleskap, ventilator eller en ovn, finnes det en gyllen regel som alltid lønner seg å følge dersom du ønsker at produktet skal leve opp til forventningene, skal vi tro Ohlander.

- Vi får ofte spørsmål fra forbrukerne som allerede er besvart i bruksanvisningen. Å lese bruksanvisningen er vel investert tid, da du fra start har innsikt i hva som skal til for å vedlikeholde din maskin, og hva som skal til for at den skal leve opp til dine forventninger, forklarer eksperten.

Les også:

Dette kan føre til at takrennene sprekker - og det kan koste deg dyrt

Ser sluket ditt slik ut?

Du gjetter neppe hva som fjerner flekken best

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus