Meny

Dette kan være tegn på mugg

BØR SJEKKES: Vedvarende kondens på vinduer kan bety at den generelle luftfuktigheten er for høy, noe som kan gi fuktskader i boligen. © FOTO: Colourbox.com

Derfor bør du sjekke luftfuktigheten hjemme.

Dusjing, mange mennesker på liten plass og dårlig ventilasjon kan gi kondens på vinduene hjemme. Det virker uskyldig nok, men kondens er det første tegnet på fuktskader i boligen.

- Det kan være et tegn på et fuktproblem i boligen. D er det er kondens er det ofte svarte spor etter muggsopp nederst på karmene, sier Kjetil Runningen i Norsk fuktskadekontroll.

Kondens dannes ved at fuktigheten i lufta kondenserer og blir til vann på kalde flater, og derfor ser vi det spesielt på vinduer om vinteren.

- Det handler om at fuktighet i luften kondenserer på kalde flater. På eldre vinduer som er dårligere isolert, kommer fukten på innsiden av vinduet, mens der det er bedre isolert legger den seg på utsiden av vinduet, forteller forskningsleder ved Sintef byggforsk, Eyvind Fredriksen.

Får du dugg på utsiden av vinduene kan det altså bety at de er dårlig isolert. Dette er ofte tilfellet med vinduer i litt eldre bygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAN VÆRE TEGN PÅ MUGG: Kondensering på vinduer er det første tegnet på at luftfuktigheten er høy. Det gir gode vekstvilkår for mugg og sopp. © FOTO: Colourbox.com

Kan være tegn på mugg i boligen

Selv om dugg på vinduer er noe de fleste av oss ser litt av i blant, spesielt på de kaldeste vinterdagene, kan det altså være tegn på at det er noe galt. Det er vanskelig å si noe om hvor mye kondens som er for mye, men høy luftfuktighet gir gode levekår for mugg og sopp, og dermed kan kondens på flater i boligen bety at du har et muggproblem.

- Vedvarende kondens kan tyde på at luftfuktigheten er for høy, sier Fredriksen.

Har du mye kondens på vinduene er det første du bør gjøre å sjekke om du har svarte spor etter sopp i vinduskarmen. Kondens og sopp kan også danne seg på kaldere flater du ikke ser, som i hjørner og bak skap og andre møbler som står inntil veggen.

15 MINUTTER: At du får dugg på speilet når du har dusjet er ikke farlig, men ifølge Wannemacher er det et tegn på at ventileringen på badet ikke er god nok om det ikke forsvinner av seg selv i løpet av 10 til 15 minutter. © FOTO: Colourbox.com

Bør være borte i løpet av 15 minutter

Grunnen til høy luftfuktighet kan være mange. Det kan være at du lufter for sjeldent, at ventilasjonsanlegget ikke fungerer, hyppig dusjing, matlaging eller at man oppholder seg for mange på liten plass.

- Bor dere fire studenter på 30 kvadratmeter, er ikke det som ellers ville vært naturlig ventilering nok, sier Runningen.

- Om vi tar utgangspunkt i at du har nogenlunde moderne vinduer med en viss grad av isoleringsevne, trenger du i hovedsak økt varme og ventilasjon inn og ut av boligen, sier daglig leder i Norsk muggsopp og bakteriekontroll, Richard Wannemacher.

- Så kommer det jo an på hva fukten kommer av – om det er egenprodusert eller fuktighet utenfra, eller en kombinasjon.

Spesielt sokkelleiligheter og kjellere er utsatt, da fuktighet kan trenge gjennom vegger og gulv.

Kondenserer det på speilet når du dusjer, mener Wannemacher fukten bør være forsvunnet av seg selv innen 10 til 15 minutter. Er den ikke det bør du sjekke ventileringen på badet.

Trenger mer ventilasjon

I tillegg til at lufta skal ut og inn av boligen, er det viktig at du har luftspalter under dørene, slik at den også kan bevege seg fra rom til rom.

Høy luftfuktighet er et større problem om vinteren enn om sommeren, blant annet fordi vi er flinkere til å holde vinduer åpne om sommeren. Å prøve å sperre kulda ute ved å droppe å lufte er altså ikke noen god idé.

- Det nytter ikke å tro at du kan stenge alt av ventiler om vinteren, sier Wannemacher.

Er det vanskelig å bli kvitt problemet med vanlig ventilasjon, kan avfukting være en løsning.

En luftavfukter får luftfuktigheten ned ved å suge inn fuktig lufta i rommet, hente ut vann og blåser tørr luft ut i rommet igjen.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Les også:

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på Klikks nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus