HUS MED MANGE VINDUER

Dette huset har over hundre ulike vinduer, men ingen gardiner

SKUER MOT HIMMELEN: Huset ligger på en høyde med utsikt over dalen. Hvert eneste av husets oppholdsrom kan by på nydelig utsikt, og skillet mellom inne og ute oppleves nærmest å være visket ut. Huset har over 100 ulike vinduer. Ved å velge et gjerde med glass, skapes en fin flyt mellom huset og naturen, samtidig som det ikke ødelegger utsikten.
SKUER MOT HIMMELEN: Huset ligger på en høyde med utsikt over dalen. Hvert eneste av husets oppholdsrom kan by på nydelig utsikt, og skillet mellom inne og ute oppleves nærmest å være visket ut. Huset har over 100 ulike vinduer. Ved å velge et gjerde med glass, skapes en fin flyt mellom huset og naturen, samtidig som det ikke ødelegger utsikten. Foto: Sveinung Bråthen

Her snakker vi runde former, takhøyde på opptil 4,5 meter – og veldig mye lys.

På en høyde med nydelig utsikt over Kvinesdal ligger et hus som definitivt skiller seg ut i landskapet. Det er samtidig bygget slik at det visker ut skillet mellom inne- og uterommet så godt det kan.

- Fordi huset ligger på en topp ønsket vi et hus som lå lavt i terrenget, med det meste på ett plan, sier Bente Haugland til magasinet Bonytt.

Etter flere runder og en god del research, valgte hun og mannen sivilarkitekt Jan-Petter Kristiansen i arkitektfirmaet Kristiansen & Selmer-Olsen til å tegne et hjem som passet både familien og tomten perfekt.

Huset er innredet i samarbeid med interiørkonsulent Vibeke Ballestad.

- Det er ti år siden vi begynte planleggingen, og på den tiden var det et mye mindre utvalg av såkalte ferdighus. Det gikk mest i hyggelige sørlandshus eller funkishus med flere etasjer, noe som ikke var aktuelt for oss, sier Bente.

Utsikt fra alle rom

Huset buer seg svakt i terrenget, og har til sammen over hundre vinduer, de fleste i ulike størrelser. Alle husets oppholdsrom har utsikt. Vinduene har aluminiumsrammer, og utvendig er huset kledd i sibirsk lerk som er fullstendig vedlikeholdsfritt, og som med årenes løp får en vakker grålig patina. Innvendig går huset over tre nivåer, og på sitt høyeste er takhøyden hele fire og en halv meter.

- Det var viktig for oss å ha mange vinduer og mye glass og at rommene opplevdes åpne og luftige. Da vi møtte Jan-Petter og så eksempler på hus han hadde tegnet tidligere, ble valget enkelt, og for åtte år siden kunne vi flytte inn.

GLIDENDE OVERGANG: Venstre: Utvendig er huset kledd med sibirsk lerk, som er både miljøvennlig og vedlikeholdsfritt. Med tiden får treverket en grålig patina. Treverket har høy fettandel og høy bestandighet mot råte. Materialet har sin opprinnelse på permafrosten i Sibir i Russland. Det kalde klimaet der gjør at trærne trenger en voksetid på over 100 år før de er hugstferdige. Dette fører til en høy andel av kjerneved og egenvekt. Høyre: Huset er bygget slik at skillet mellom uterommet og innerommet er mest mulig utvisket. Overgangen fra spisestuen til terrassen med basseng illustrerer dette. Foto: Sveinung Bråthen
GLIDENDE OVERGANG: Venstre: Utvendig er huset kledd med sibirsk lerk, som er både miljøvennlig og vedlikeholdsfritt. Med tiden får treverket en grålig patina. Treverket har høy fettandel og høy bestandighet mot råte. Materialet har sin opprinnelse på permafrosten i Sibir i Russland. Det kalde klimaet der gjør at trærne trenger en voksetid på over 100 år før de er hugstferdige. Dette fører til en høy andel av kjerneved og egenvekt. Høyre: Huset er bygget slik at skillet mellom uterommet og innerommet er mest mulig utvisket. Overgangen fra spisestuen til terrassen med basseng illustrerer dette. Foto: Sveinung Bråthen

Ulike vinkler

Både vinduer, tak og rom preges av ulike vinkler, og det er få steder veggene er helt rette. Med unntak av hovedsoverommet og et par andre vegger, er alle vegger og tak dekket med gipsplater og malt råhvitt. Huset har heller ingen gardiner. Der solskjerming er nødvendig, har Bente og mannen valgt lameller eller hvite rullegardiner. Over mesteparten av huset er det lagt enstavs naturlig eikeplank, men i spisestuen og i en liten tv-stue, samt i anretningen, er gulvet stålglattet betong.

- Jeg elsker betong og angrer litt på at vi ikke la betonggulv over det hele, men mannen min var ikke klar for det da vi bygde. I dag tror jeg han angrer litt på det, sier Bente.

Med vannbåren varme i gulvet blir betongen lun og behagelig å gå på. Den føles mykere enn den er, det kan nærmest føles som å gå på gummi. I tillegg er det et levende og vakkert materiale å se på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVEVER HØYT: I spisekroken på kjøkkenet samles familien rundt et bord fra Arper. Rundt bordet står Wegners Y-stoler, som produseres av Carl Hansen & Søn. Pendellampen heter Z5, og er laget av bambus og bomullstekstil, den produseres av Ay Illuminate. Gulvlampen er fra Gras. Den fritthengende skjenken er fra Ikea. Foto: Sveinung Bråthen
SVEVER HØYT: I spisekroken på kjøkkenet samles familien rundt et bord fra Arper. Rundt bordet står Wegners Y-stoler, som produseres av Carl Hansen & Søn. Pendellampen heter Z5, og er laget av bambus og bomullstekstil, den produseres av Ay Illuminate. Gulvlampen er fra Gras. Den fritthengende skjenken er fra Ikea. Foto: Sveinung Bråthen

Naturmaterialer

Bente er svært opptatt av naturmaterialer som betong, lin, tre og keramikk, noe som sees tydelig i innredningen. Som en kontrast mot de i hovedsak hvite flatene er noen vegger kledd med røff treplank, som bare er blitt vokset for å få frem strukturen.

- Det er rett og slett bare høvlede treplanker som er spikret opp med den tanken at de skal sprekke litt opp, de skal være litt røffe med kvist og struktur, forklarer hun.

Selv beskriver Bente stilen sin som ganske skandinavisk. Hun henter mye inspirasjon i interiørmagasiner, på blogger og på Pinterest. En favoritt er designeren Hans Wegner, og hans Y-stoler omkranser både det massive trebordet i spisestuen, men også det enklere, runde kjøkkenbordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØYT UNDER TAKET: Venstre: Fra kjøkkenet ser en ned på stuekroken. På det høyeste er det 4,5 meter under taket i huset. Sofaen er fra Ikea, betongbordet er fra Gro Sævik/X-PO Design, teppet er fra House Doctor, vedovnen fra Westfire, pendellampen fra Flos, gyngestolen fra Vitra, og stålampen AJ er fra Louis Poulsen. Høyre: På kjøkkenets anretning er en svart Kitchen Aid en fin kontrast til den rustikke, runde fjølen fra HK Living. Plakaten er fra artilleriet.se, den store trebollen er fra Anouska, og lampen er Framas Diamond Light. Foto: Sveinung Bråthen
HØYT UNDER TAKET: Venstre: Fra kjøkkenet ser en ned på stuekroken. På det høyeste er det 4,5 meter under taket i huset. Sofaen er fra Ikea, betongbordet er fra Gro Sævik/X-PO Design, teppet er fra House Doctor, vedovnen fra Westfire, pendellampen fra Flos, gyngestolen fra Vitra, og stålampen AJ er fra Louis Poulsen. Høyre: På kjøkkenets anretning er en svart Kitchen Aid en fin kontrast til den rustikke, runde fjølen fra HK Living. Plakaten er fra artilleriet.se, den store trebollen er fra Anouska, og lampen er Framas Diamond Light. Foto: Sveinung Bråthen

Mye varme

Detaljer i tre, tepper, saueskinn, puter, pledd bidrar til å gi familiens hjem varme.

Nå står Carl Hansens safaristol, designet av Kaare Klint, på ønskelisten.

- Jeg har vært opptatt av interiør så lenge jeg kan huske, men jeg gjør faktisk sjelden store forandringer, selv om kanskje ikke alle jeg kjenner vil si seg enig i det.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

FRA SPISESTUE TIL BASSENG: Fra spisestuen på nederste nivå kan familien gå rett ut på terrassen med basseng. Det massive spisebordet i solid eik er fra belgisk St-Paul Home, og Bente importerte det selv. Klassiske Y-stoler, designet av Hans Wegner, passer perfekt. Lampen er designet av Dave Trubridge. På veggen henger to bilder signert Yoko Ono fra en utstilling på Moderna Museet i Stockholm. I den lille TV-stuen er veggen dekket med røff plank, som er vokset hvit for å få frem trestrukturen. Lampen er fra Gras. Foto: Sveinung Bråthen
FRA SPISESTUE TIL BASSENG: Fra spisestuen på nederste nivå kan familien gå rett ut på terrassen med basseng. Det massive spisebordet i solid eik er fra belgisk St-Paul Home, og Bente importerte det selv. Klassiske Y-stoler, designet av Hans Wegner, passer perfekt. Lampen er designet av Dave Trubridge. På veggen henger to bilder signert Yoko Ono fra en utstilling på Moderna Museet i Stockholm. I den lille TV-stuen er veggen dekket med røff plank, som er vokset hvit for å få frem trestrukturen. Lampen er fra Gras. Foto: Sveinung Bråthen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus