Meny

HUS MED MANGE VINDUER

Dette huset har over hundre ulike vinduer, men ingen gardiner

SKUER MOT HIMMELEN: Huset ligger på en høyde med utsikt over dalen. Hvert eneste av husets oppholdsrom kan by på nydelig utsikt, og skillet mellom inne og ute oppleves nærmest å være visket ut. Huset har over 100 ulike vinduer. Ved å velge et gjerde med glass, skapes en fin flyt mellom huset og naturen, samtidig som det ikke ødelegger utsikten. Foto: Sveinung Bråthen

Her snakker vi runde former, takhøyde på opptil 4,5 meter – og veldig mye lys.

På en høyde med nydelig utsikt over Kvinesdal ligger et hus som definitivt skiller seg ut i landskapet. Det er samtidig bygget slik at det visker ut skillet mellom inne- og uterommet så godt det kan.

- Fordi huset ligger på en topp ønsket vi et hus som lå lavt i terrenget, med det meste på ett plan, sier Bente Haugland til magasinet Bonytt.

Etter flere runder og en god del research, valgte hun og mannen sivilarkitekt Jan-Petter Kristiansen i arkitektfirmaet Kristiansen & Selmer-Olsen til å tegne et hjem som passet både familien og tomten perfekt.

Huset er innredet i samarbeid med interiørkonsulent Vibeke Ballestad.

- Det er ti år siden vi begynte planleggingen, og på den tiden var det et mye mindre utvalg av såkalte ferdighus. Det gikk mest i hyggelige sørlandshus eller funkishus med flere etasjer, noe som ikke var aktuelt for oss, sier Bente.

Utsikt fra alle rom

Huset buer seg svakt i terrenget, og har til sammen over hundre vinduer, de fleste i ulike størrelser. Alle husets oppholdsrom har utsikt. Vinduene har aluminiumsrammer, og utvendig er huset kledd i sibirsk lerk som er fullstendig vedlikeholdsfritt, og som med årenes løp får en vakker grålig patina. Innvendig går huset over tre nivåer, og på sitt høyeste er takhøyden hele fire og en halv meter.

- Det var viktig for oss å ha mange vinduer og mye glass og at rommene opplevdes åpne og luftige. Da vi møtte Jan-Petter og så eksempler på hus han hadde tegnet tidligere, ble valget enkelt, og for åtte år siden kunne vi flytte inn.

GLIDENDE OVERGANG: Venstre: Utvendig er huset kledd med sibirsk lerk, som er både miljøvennlig og vedlikeholdsfritt. Med tiden får treverket en grålig patina. Treverket har høy fettandel og høy bestandighet mot råte. Materialet har sin opprinnelse på permafrosten i Sibir i Russland. Det kalde klimaet der gjør at trærne trenger en voksetid på over 100 år før de er hugstferdige. Dette fører til en høy andel av kjerneved og egenvekt. Høyre: Huset er bygget slik at skillet mellom uterommet og innerommet er mest mulig utvisket. Overgangen fra spisestuen til terrassen med basseng illustrerer dette. Foto: Sveinung Bråthen

Ulike vinkler

Både vinduer, tak og rom preges av ulike vinkler, og det er få steder veggene er helt rette. Med unntak av hovedsoverommet og et par andre vegger, er alle vegger og tak dekket med gipsplater og malt råhvitt. Huset har heller ingen gardiner. Der solskjerming er nødvendig, har Bente og mannen valgt lameller eller hvite rullegardiner. Over mesteparten av huset er det lagt enstavs naturlig eikeplank, men i spisestuen og i en liten tv-stue, samt i anretningen, er gulvet stålglattet betong.

- Jeg elsker betong og angrer litt på at vi ikke la betonggulv over det hele, men mannen min var ikke klar for det da vi bygde. I dag tror jeg han angrer litt på det, sier Bente.

Med vannbåren varme i gulvet blir betongen lun og behagelig å gå på. Den føles mykere enn den er, det kan nærmest føles som å gå på gummi. I tillegg er det et levende og vakkert materiale å se på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVEVER HØYT: I spisekroken på kjøkkenet samles familien rundt et bord fra Arper. Rundt bordet står Wegners Y-stoler, som produseres av Carl Hansen & Søn. Pendellampen heter Z5, og er laget av bambus og bomullstekstil, den produseres av Ay Illuminate. Gulvlampen er fra Gras. Den fritthengende skjenken er fra Ikea. Foto: Sveinung Bråthen

Naturmaterialer

Bente er svært opptatt av naturmaterialer som betong, lin, tre og keramikk, noe som sees tydelig i innredningen. Som en kontrast mot de i hovedsak hvite flatene er noen vegger kledd med røff treplank, som bare er blitt vokset for å få frem strukturen.

- Det er rett og slett bare høvlede treplanker som er spikret opp med den tanken at de skal sprekke litt opp, de skal være litt røffe med kvist og struktur, forklarer hun.

Selv beskriver Bente stilen sin som ganske skandinavisk. Hun henter mye inspirasjon i interiørmagasiner, på blogger og på Pinterest. En favoritt er designeren Hans Wegner, og hans Y-stoler omkranser både det massive trebordet i spisestuen, men også det enklere, runde kjøkkenbordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØYT UNDER TAKET: Venstre: Fra kjøkkenet ser en ned på stuekroken. På det høyeste er det 4,5 meter under taket i huset. Sofaen er fra Ikea, betongbordet er fra Gro Sævik/X-PO Design, teppet er fra House Doctor, vedovnen fra Westfire, pendellampen fra Flos, gyngestolen fra Vitra, og stålampen AJ er fra Louis Poulsen. Høyre: På kjøkkenets anretning er en svart Kitchen Aid en fin kontrast til den rustikke, runde fjølen fra HK Living. Plakaten er fra artilleriet.se, den store trebollen er fra Anouska, og lampen er Framas Diamond Light. Foto: Sveinung Bråthen

Mye varme

Detaljer i tre, tepper, saueskinn, puter, pledd bidrar til å gi familiens hjem varme.

Nå står Carl Hansens safaristol, designet av Kaare Klint, på ønskelisten.

- Jeg har vært opptatt av interiør så lenge jeg kan huske, men jeg gjør faktisk sjelden store forandringer, selv om kanskje ikke alle jeg kjenner vil si seg enig i det.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

FRA SPISESTUE TIL BASSENG: Fra spisestuen på nederste nivå kan familien gå rett ut på terrassen med basseng. Det massive spisebordet i solid eik er fra belgisk St-Paul Home, og Bente importerte det selv. Klassiske Y-stoler, designet av Hans Wegner, passer perfekt. Lampen er designet av Dave Trubridge. På veggen henger to bilder signert Yoko Ono fra en utstilling på Moderna Museet i Stockholm. I den lille TV-stuen er veggen dekket med røff plank, som er vokset hvit for å få frem trestrukturen. Lampen er fra Gras. Foto: Sveinung Bråthen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere tyske rådhus evakuert08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 Kristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn
Siste nytt
09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere tyske rådhus evakuert08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportKristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus