Under disse torvtakene bor tre generasjoner

GUDBRANDSDALEN: Tre generasjoner er vertskap på Nordigard Blessom. På den tradisjonsrike gården trakteres gjestene med lokal mat og kulturhistorie i eventyrlige omgivelser. © FOTO: Helge Eek
GUDBRANDSDALEN: Tre generasjoner er vertskap på Nordigard Blessom. På den tradisjonsrike gården trakteres gjestene med lokal mat og kulturhistorie i eventyrlige omgivelser. © FOTO: Helge Eek

Ifølge legenden er Nordigard Blessom den eldste gården i Vågå.

Familiebedrifter kan knytte storfamilier tettere sammen.

Tre generasjoner er vertskap på Nordigard Blessom i Gudbransdalen. På den tradisjonsrike gården trakteres gjestene med lokal mat og kulturhistorie i eventyrlige omgivelser.

På den måten blandes tradisjoner med moderne komfort.

Åpent for overnatting

Familien Blessom har beholdt tømmerhusene, men restaurert dem med omhu. Magasinet Lev Landlig har besøkt gårdshotellet.

Øverst i Gudbrandsdalen, med utsikt til Vågåvatnet, Vågå og dens gamle stavkirke, ligger den tradisjonsrike gården Nordigard Blessom. Her bor tre generasjoner av familien Blessom: Astrid (92), sønnen Sigurd (64) med kona Sidsel (61), og deres sønn Pål (26).

I tillegg hører Ingrid (30) og Estin Johannes (22) til familien. De jobber og studerer i Oslo, men vender tilbake til gården så ofte de kan.

Gården er i full drift med rundt 100 sauer, og har de siste fire årene vært åpen for overnatting året rundt.

Familien fikk ideen om å starte gårdshotell etter å ha hørt et foredrag med Ola Mæhle, hvor han oppfordret folk til å ta i bruk de tomme tømmerbygningene i Gudbrandsdalen.

Ifølge legenden er Nordigard Blessom den eldste gården i Vågå. Det fortelles at folk fra Lesja kom over fjellet på søken etter et passende sted å slå seg ned og dyrke jorda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRADISJONSRIKT: Den store klebersteinspeisen i Nedre Stugu var hjertet i huset. Den var kilde til lys og varme, i klebersteinspeisen ble også all mat laget tidligere. Kleberstein var en viktig eksport­artikkel for Vågå i tidligere tider. Gudbrandsdalen har lange mattradisjoner, og frokosten på Nordigard Blessom blir servert i det store blå kjøkkenet i Hovedhuset. Gjestene får lokalprodusert mat, og mye er dyrket på gården. © FOTO: Helge Eek
TRADISJONSRIKT: Den store klebersteinspeisen i Nedre Stugu var hjertet i huset. Den var kilde til lys og varme, i klebersteinspeisen ble også all mat laget tidligere. Kleberstein var en viktig eksport­artikkel for Vågå i tidligere tider. Gudbrandsdalen har lange mattradisjoner, og frokosten på Nordigard Blessom blir servert i det store blå kjøkkenet i Hovedhuset. Gjestene får lokalprodusert mat, og mye er dyrket på gården. © FOTO: Helge Eek

De fant en «blesse», en åpning i landskapet, og tok med seg en håndfull jord herfra til en synsk gammel mann. Han sa: «Her skal dere bygge en gård».

Gården fikk navnet Blessom, og har vært i familien i mange hundre år.

- Vi vet ikke eksakt hvor gammel den er, men det eldste huset stammer fra før Svartedauden i 1349, forteller Ingrid.

Restaurert etter brann

Nyttårsaften 2000 tok det fyr i en moderne oljeovn, og mye av det gamle hovedbygget i tømmer forsvant. Men førsteetasjen var stort sett intakt.

Brannen ble utgangspunktet for en restaurering der vekten ble lagt på å rekonstruere bygningene til sin opprinnelige stand.

- Vi ville renovere, fremfor å bygge nytt, sier Ingrid.

Arkitekt Jan Andersen, med erfaring fra Riks­antikvaren, ble satt på saken. «Ikke en flis mer skal rives», sa han på første befaring, og tømmerbygningen ble rekonstruert og bygget etter tradisjonelle byggemetoder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VAKKERT: Vindskiene i akantusstil er skåret av Jakop Sæterdalen som var en usedvanlig dyktig treskjærer i siste del av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. © FOTO: Helge Eek
VAKKERT: Vindskiene i akantusstil er skåret av Jakop Sæterdalen som var en usedvanlig dyktig treskjærer i siste del av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. © FOTO: Helge Eek


Det gode liv

Engelske lorder oppdaget Vågå på 1800-tallet. Asbjørn­sen og Moe hentet inspirasjon til sine folkeeventyr herfra, og eventyret Johannes Blessom stammer faktisk fra Blessom.

- Det er veldig stas å være del av kulturarven fra folkeeventyrene. Lillebror, Estin Johannes, er oppkalt etter hovedpersonen i eventyret, forteller Ingrid.

Bildekunstnere kom til Gudbrandsdalen for å tegne tømmerhusene, og Ingrids farmor Astrid (92) husker godt at noen var innlosjert på gården. Nå tar Nordigard Blessom imot besøkende hele året.

Gudbrandsdalen har lange tradisjoner for gjestfrihet.

- Det beste skal på bordet når en får gjester, og vi er glade i å prate, fortelle sagn og anekdoter, sier Ingrid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DETALJER: Ingrid plukker epler foran Nedre Stugu. Nybakt brød med Sidsels hjemmelagde eplemos er en favoritt for mange av gjestene. I «Det gule rommet», øverst til høyre, på Nedre Stugu er ingenting forandret, med unntak av at det er satt inn bad. Den okergule fargen er beholdt. Nederst til høyre ser du allrommet der alt foregikk, både matlaging, måltider og arbeid i lyset fra peisen i kalde vinterkvelder.
DETALJER: Ingrid plukker epler foran Nedre Stugu. Nybakt brød med Sidsels hjemmelagde eplemos er en favoritt for mange av gjestene. I «Det gule rommet», øverst til høyre, på Nedre Stugu er ingenting forandret, med unntak av at det er satt inn bad. Den okergule fargen er beholdt. Nederst til høyre ser du allrommet der alt foregikk, både matlaging, måltider og arbeid i lyset fra peisen i kalde vinterkvelder.

Sigurd er et levende leksikon og forteller gjestene om områdets historie og kulturarv, mens Sidsel og Astrid viderefører stolte mattradisjoner.

- De elsker å lage mat, og jo flere til bords, jo bedre! smiler Ingrid.

På menyen står kortreist lokalprodusert mat, som rømmegrøt, sauesteik med grønnsaker fra grønnsakhagen, eller fjellfisk fra Vågåvatnet med rømme og hjemmelaget flatbrød.

Landlig avkobling

Familien ønsker at gjestene skal slappe av, glemme tiden og finne hvilepulsen på gården.

- Det handler om å nyte de enkle tingene i livet, som den fantastiske naturen og stillheten. Vi har både trådløst nett og tv, men her er det en helt unik mulighet til å koble ut, sier Ingrid.

Hun er odelsjente, og kan godt tenke seg å kombinere gårdslivet med psykologjobben i fremtiden. Inntil videre trives hun godt med å være del av familiebedriften.

- Det er veldig fint å jobbe med å gi gjestene det beste vi kan tilby. Å jobbe så tett sammen som familie gir et samhold som jeg tror mange moderne familier ikke har.

Les også:
Barnas beste skiferie
Denne måten å restaurere en tømmerhytte på, har du neppe sett før
Inger og Per var ikke i tvil da de så at hytten i Hallingdal dal lå ute for salg

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen
Siste nytt
01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus