Meny

Hvordan spare strøm:

Slik sparer du enkelt flere tusen i vinter

KALDT: Vi bruker mye mer strøm om vinteren enn om sommeren, og det er også da vi kan spare inn mest. Senker du gradestokken én grad reduserer du bruken av strøm til oppvarming med fem prosent. © FOTO: Getty Images

Lure selgere og dårlig oversikt over hva som egentlig sluker mest strøm gjør at mange betaler for mye.

Gode tips for å spare strøm:

 • Energioppfølging: Les av strømmåleren med jevne mellomrom, og få en oversikt over forbruket ditt. For å få et mest mulig korrekt tall bør ditt forbruk av ved, olje og parafin også regnes med.
 • Senk temperaturen: én grad ned kan redusere forbruket med fem prosent.
 • Temperaturstyring og dag/nattsenking: Enten manuelt, ellers vil termostat-styrte ovner selv skru seg av når temperaturen er høy nok. Skal du kjøpe nye ovner anbefaler Enova panelovner med elektronisk termostat og mulighet for dag- og nattsenking.
 • Bruk alternativ oppvarming: Med en vedovn kan du erstatte 5.000 – 10.000 kWh elektrisk varme gjennom fyringssesongen.
 • Luft kort og effektivt: Med noen minutters gjennomtrekk blir innelufta byttet ut.
 • Senk temperaturen i rom som ikke brukes
 • Monter tettelister
 • Isoler varmtvannrørene fra bereder til kjøkken og bad.
 • Sjekk varmtvannsforbruket: Sjekk om du bør bytte til sparedusj, og vær forsiktig med badekaret
 • Vær oppmerksom på forbruket av elektrisk lys: Bruk sparepærer og skru av lyset når du forlater et rom.
 • Vurder behovet for elektriske apparater
 • Vurder bruken av vaskemaskin og tørketrommel: Dropper du tre tromlinger hver uke, kan du spare ca. 500 kWh i løpet av et år.
 • Tidsur: Har du motorvarmer anbefaler Enova at du bruker et koblingsur eller en tidsbryter, slik at den ikke står på mer enn de 2-3 timene som er nødvendig. Dette vil kunne redusere energibruken til motorvarmeren med opptil 80 prosen.
 • Unngå standby-forbruk: Dette tar strøm selv om apparatene ikke brukes
 • Ikke bruk dobbelt: Når du kjøper nytt kjøleskap eller TV – velger du da å bruke to i videre? Da har du økt strømforbruket, heller enn å redusere.
 • Se etter energimerking: Energimerkingen viser hvor mye strøm apparatet bruker. A++ er best og G er dårligst.
 • Kilde: Torben Søraas, rådgiver i Enova svarer

Strømprisene er spådd å bli lave i vinter igjen, og du tenker kanskje at strøm ikke er sparepost nummer én. Men du kan likevel få igjen mye for å sjekke opp og undersøke hva du egentlig bruker strøm på, og ikke minst hvem du betaler regninga til. Mange betaler langt mer enn nødvendig.

Ifølge prosjektleder for Forbrukerrådets Strømpris.no, Bjørnar Angell, kan du få mye igjen for å bytte strømleverandør.

– Veldig mange betaler for mye for strømmen uten å vite om det, sier han.

Ifølge forbrukerrådets befolkningsundersøkelse, gjort av Nordstat i juni i år, betaler to av tre for mye for strøm.

– Dette skyldes at svært mange kjøper strøm fra gate- eller telefonselgere. Slike avtaler er som regel kun gunstige i et par måneder. Deretter flyttes man over på dyrere avtaler, uten at man varsles om dette andre steder enn på selgers nettside. Og hvor ofte har du klikket deg gjennom nettsiden til din strømleverandør?

Hvor mye du kan spare, avhenger selvsagt av hvor mye strøm du bruker og av hvilken avtale du har i dag. Bor du i hus med strømbasert oppvarming, kan du ifølge Angell være flere tusenlapper rikere på slutten av året.

På grunn av et uoversiktlig strømmarked utviklet Forbrukerrådet på oppdrag av Regjeringen nylig strømpris.no. Her har alle strømselskaper plikt til å registrere alle avtaler, og dermed skal du ha full oversikt over de forskjellige tilgjengelige avtalene her. Du kan også bytte leverandør på siden.

Les også: Her kan du spare mye penger

Sparer både penger og miljø med små grep

Når strømavtalen er i boks, er det enda flere tusenlapper å spare. Ifølge en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Enova, har fire av ti oppfatningen at klesvask, varmtvann og elektriske apparater er det som sluker mest strøm. Sannheten er at oppvarming tar så mye som 60 prosent av strømforbruket vårt.

Det kan altså være lurt å få en viss oversikt over hvor pengene går, og hva som bør prioriteres når strømmen skal spares på.

Ingrid Magnussen, senioringeniør ved Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener mange små grep kan gi stor avkastning, spesielt om du vet hvor du kan spare inn mest. For eksempel trenger du hverken lys eller særlig varme når du sover eller ikke er hjemme.

– Har du nattsenking på fra ni om kvelden til fem om morgenen, er det en tredjedel av døgnet, påpeker hun.

Har du i tillegg på dagsenking mens du er på jobb, kan du spare enda mer.

– Det er mye du kan gjøre uten særlig anstrengelse. Tetningslister for eksempel, er kjempeeffektivt.

Det er også lurt å være oppmerksom når du gjør andre forandringer i huset. Skal du pusse opp, kan det være en god idé å utnytte sjansen til å isolere bedre.

Hun kan skjønne at det er lett å tenke at strømsparing ikke er så viktig, når strømmen koster så lite, men påpeker at også miljøet spares.

– Man tenker jo at strømmen i Norge lages av vannkraft, men all strømproduksjon har en miljøbelastning. Hvorfor bruke ressurser du ikke trenger?

Les også: Nordmenn forventer trangere tider

Kan spare tusenlapper

Torben Søraas rådgiver i Enova svarer, viser til et eksempel på et energibudsjett på en typisk enebolig. I eksempelet tar teknisk utstyr 15 prosent av strømbudsjettet, mens varmtvannet tar 18. Det er altså mye å spare her også, men oppvarmingen bør prioriteres.

Og det skal faktisk ikke mye til før du ser besparelsen på regninga. Senker du temperaturen inne fra 21 til 20 grader kan du ifølge Søraas, redusere forbruket til oppvarming med fem prosent.

Betaler du rundt gjennomsnittet på omkring 18.000 i året, er det nesten en tusenlapp bare der.

– Ofte er det mulig å spare 5-10 prosent på å endre bovaner og utføre enkle tiltak uten større investeringer. Ved å utføre mer omfattende tiltak som etterisolering og/eller fornybar oppvarming er det i tillegg ofte mulig å spare 10-15 prosent, sier han.

Les også: SIFO: Vi bekymrer oss unødvendig mye for pensjon

Hold kulda ute

Trekk fra vinduer og dører er ikke bra om du prøver å holde boligen varm. Ifølge Søraas kan gummilistene bli harde med årene, og dermed isolerer de ikke like godt lenger. Bytt de gamle listene ut med tetningslister.

– Er det fortsatt trekk rundt vinduene og dørene skyldes dette oftest dårlig utvendig vindtetting. Trekken kan reduseres noe ved å fjerne innvendige lister og dytte isolasjon mellom karm og vegg. Den klart beste løsningen er å legge ny utvendig vindtetting mellom vindu og vegg. Utvendig vindtetting bør utføres av fagpersoner eller med faglig veiledning.

Dessuten råder han til å være kort og effektiv når du lufter. Konstant trekk fra et vindu på gløtt gjør vegger og gulv kaldt. Ha heller full gjennomtrekk i et par minutter, så innelufta byttes ut.

Med oppvarming fra vedovn er det dessuten mulig å erstatte 500-10.000 kwh i vintersesongen.

Les også: Mer kraft og mindre strømregning

Få ned varmtvannsforbruket

Få ned varmtvannsforbruket ditt med en sparedusj, og ved å droppe badekaret. Ifølge Søraas vil du spare på å bytte til sparedusj om den du har bruker mer enn 12 liter i minuttet. Hvor fort literne går finner du ut av ved å bruke en stoppeklokke og en bøtte, tipser han. Tar det 30 sekunder å fylle opp en bøtte med plass til ti liter, bruker dusjen din 20 liter på ett minutt.

Ifølge Søraas' beregninger kan en sparedusj til 150 kroner spare deg for 375 kroner i året.

Badekaret bruker omtrent tre ganger så mye energi som en dusj, så her kan det være lurt å kutte ned om du bruker det mye.

Du vil dessuten kunne spare inn 2250 kroner i året på å etterisolere loftet om du bor i en eldre bolig på 120 kvadratmeter. Dette vil koste deg rundt 9.000 kroner, som altså er betalt ned på fire år med lavere strømutgifter, ifølge beregninger gjort av Søraas.

Etterisolering av kjeller i samme type bolig vil kunne koste rundt 10.000 kroner, og gi deg 1.350 kroner mindre i strømutgifter.

En varmepumpe kan gi stor avkastning. Her er det dog mye å tenke på, og prisene på de forskjellige typene går mellom 20.000 og 100.000 kroner. Velg for eksempel en varmepumpe som passer klimaet der du bor.

Les også:

Dette må du huske om du selger boligen selv

Tørker klær på halve tida

Slik sørger du for godt inneklima i nybygg

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) lekset opp for EU10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Stiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju
Siste nytt
10:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) lekset opp for EU10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenAdvarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkStiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus