Disse trendene er vi ferdige med i vinter

UT: Å ha tekster som "Home" på puter, vegger og interiør er ut.
UT: Å ha tekster som "Home" på puter, vegger og interiør er ut. Foto: Colourbox

Sterilt hvitt, bokstaver og perfekt design går ut, naturen, ordentlig kunst og det upolerte kommer inn.

Det er høst og kanskje tid for å fikse opp litt hjemme?

Siden shabby chic-dagene , har fargene har fått mer og mer innpass i interiøret vårt, og ifølge interiørstylistene Signe Schineller og Birgitta Roald, vil vi fortsette å gi mer plass til naturen fremover.

Vi vil også helst lage interiør selv, vi er lei av det masseproduserte, vil ha ekte kunst, og vi er i det store og hele mer opptatt av tingene våre.

Det sterile går bort

Fordelene med å ha lyse, kanskje helt hvite rom er mange, og det hvite vi har sett mye av de siste årene, spesielt med shabby chic-bølgen for noen år siden, blir ikke helt borte. Det vil imidlertid ikke være like lyst og sterilt som vi har sett det før.

- Hvite rustikke farger inn. Ikke steril hvitt, ifølge interiørstylist Signe Schineller.

Vi vil se hvitt i mange nyanser, og gylne, varme terracottatoner. Skrukne lakener og duker blir inn og vi ønsker ifølge Schineller velkommen til det hun kaller en avslappet perfeksjonisme.

HVIT MARMOR: Marmorens nye storhetstid er ikke over, men vi vil se den i flere farger fremover. Foto: Colourbox
HVIT MARMOR: Marmorens nye storhetstid er ikke over, men vi vil se den i flere farger fremover. Foto: Colourbox

- Det vil fortsatt være hvitt, men med mer mykhet og en større skala av hvittoner satt sammen, forteller interiørdesigner Birgitta Roald.

- Dette ser vi gjerne i kombinasjon med en kontrastfarge. Disse fargene spiller på lunhet og skaper en nordisk atmosfære, som spesielt tiltaler oss nordmenn, men som verden utenfor også legger merke til. Elementer som skinn, tre, ull, brent leire og ekte, gode materialer vi fortsatt bestå.

- Jeg tør å si at gode materialer dør jo aldri, uansett trend. Det kommer gjerne i nye former og utførelser, men det ekte vil alltid bestå.

Vi vil ha marmor i farger

Den hvite marmoren tok oss med storm i våres. Ikke bare har vi hatt den i interiøret, men mønsteret fant fort også veien til klærne våre.

Marmoren blir ikke borte med det første, men ifølge trend manager Pernille Kirstine Møller ved det danske trendinstituttet Pej gruppen, vil ikke det hvite stå like sterkt her heller.

- Marmor fortsetter, men i mange nyanser, ikke lenger kun i hvitt og grått. Også rødt og grønt blir populært, forteller hun.

HVITT: Det hvite går ikke helt ut, men vi er ferdige med den sterile stilen. Foto: Colourbox
HVITT: Det hvite går ikke helt ut, men vi er ferdige med den sterile stilen. Foto: Colourbox

De helt enkle posterne

Postere, og gjerne én vegg satt sammen av forskjellige plakater har det vært mye av. En trend som virkelig har vært elsket og hatet er det å ha ord skriblet på puter, bilder og gjenstander rundt i hjemmet.

Ordene kom sammen med den lyse shabby chic-trenden, og har kanskje for noen vært litt seig ut igjen. Den helt siste tiden har imidlertid hele ord og sitater vært tonet kraftig ned og blitt til enkle bokstaver i stedet.

- Postere blir ikke borte med det første, men det vil bli mer grafisk og som kunst. Ord som «Home », «Bathroom », « Silence» og lignende vil avta, og de fleste opplever det som "ut", mener Roald.

- Fargene begynner også å bli mørkere og sofistikerte. Litt malerisk, som Rembrant.

Ifølge henne vil vi også ser mer 3D-print både på tekstiler og hardere materialer. Også transparente detaljer vil i større grad finne veien inn i norske hjem.

Vi dropper det masseproduserte og perfekte

Schineller tror dekoret vårt vil gå bort fra det masseproduserte og at vi heller vil se mot loppemarkedet og vintagebutikker, samt lage ting selv når vi skal pynte opp hjemme.

UT: Sitater og ord på veggen er vi ganske ferdige med. Foto: Colourbox
UT: Sitater og ord på veggen er vi ganske ferdige med. Foto: Colourbox

- Hotelltrenden er stor. Vi vil ha mørke stemningsfulle toner og større og færre elementer i dekoren. Jeg tror også mer unike gjenstander løfter standarden, ikke bare nye fine, kjøpte, masseproduserte ting.

Hun mener det masseproduserte blir byttet ut mot egne ting. Vi vil ha det unikt, er trygge på oss selv, og vil ikke ha det samme som naboen har.

- Materialer blir mer rustikke og ekte. Vi trenger ikke behandle alt. Ekte, ren tre er tingen. Naturen selv. Vi hogger og lager selv, mener hun.

Vi blir opptatt av håndverk

Formingskunnskapene blir altså viktige for den interiørinteresserte. Alt fra keramikk til tekstiler tror stylisten vi vil ha mer interesse for å lage selv, og hun trekker blant annet frem makramé, en knyteteknikk antakeligvis med opphav hos araberne på 1300-tallet.

- Vi finner frem de gode barndomsfølelsen og formingskunnskapene. Vi vil tilbake, sier hun.

Roald er enig. Det uferdige og upolerte kommer inn, og vi har respekt og forståelse for at godt håndverk tar tid.

- Drømmen om et liv på landet står sterkt. Kulturelle tradisjoner og håndverk er en tydelig tendens.

- Har man gode ting rundt seg trenger man ikke å supplere med produkt som ikke tåler litt levd liv, eller trangen til å skifte så ofte.

Dessuten kan de allerede miljøbevisste glede seg over at bruk og kast-mentaliteten er på god vei ut.

- Grønne verdier kommer mer og mer, og vi blir stadig mer obs på samfunnet rundt oss, sier Roald.

Det metalliske

Det kan se ut som den metalliske trenden også vil avta litt. Vi hadde en ordentlig kobberbølge en stund, men det ser det ut som blir byttet ut mot sølv og messing.

- Vi ser at en «shimmer-boom », som var stor siste halvår, med kobber og metalliske overflater ikke fortsetter med samme hast, forteller Møller i Pej gruppen.

- Det blir mer sølv og messing som påvirker innredninger heller enn kobber. Det blir også mer matte overflater.

Roald tror også messing vil komme bedre ut av det den neste tiden.

- Kobber har vart en stund, og det samme med messing, men det vil fortsatt være metalliske flater. Messing står fortsatt sterkt, kanskje sterkere enn kobber.

Vi beholder plantene

En annen stor trend vi vil se, som også vil bli med oss inn i mørkere vinterstider, er plantene.

- Planteriket, urban gardening og den tropiske trenden vil vare en stund til. Heldigvis, for det tilfører noe ekte, levende og organisk til et rom. Også gir det oksygen, påpeker Roald.

INN: Vi vil stadig ha store, grønne planter i hus. Foto: Trine Solberg
INN: Vi vil stadig ha store, grønne planter i hus. Foto: Trine Solberg

- Det har vært mye fokus på urbane hagemiljøer denne våren og sommeren. De plantene som har vært plantet hittil, ønsker man å ta med inn nå, sier Møller.

- Planter har en positiv effekt på velvære og sinn, og det vil vi gjerne ha i hjemmene våre.

Les også:

Slik får du drømmebadet

Her bor det åtte barn

Sjekk de kule gulvene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:32 I dag kan Assange få sin skjebne forseglet13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 To vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia
Siste nytt
13:32VerdenI dag kan Assange få sin skjebne forseglet13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenTo vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus