Bekjempelse av tørrfruktmøll:Denne vil du ikke ha på kjøkkenet

VANLIG SKADEDYR: Tørrfruktmøllen trives på kjøkkenet og larven lever i en lang rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter uten skall, korn, frø, sjokolade og krydder.
VANLIG SKADEDYR: Tørrfruktmøllen trives på kjøkkenet og larven lever i en lang rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter uten skall, korn, frø, sjokolade og krydder. Foto: Lennart Falk / Anticimex
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du første fått denne rakkeren inn på kjøkkenet, må du gjøre noen tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du opplevd å finne denne lille rakkeren på kjøkkenet, er du ikke alene. Tørrfruktmøll er vanlig i Norge, og regnes som ett av våre fem vanligste innendørs skadedyr.

– Tørrfruktmøll finnes innendørs i Norge over hele landet, og forøvrig resten av verden. Den følger gjerne med på lasset når du tar matvarer som allerede er blitt infisert inn i huset.

Dette gjelder i hovedsak tørre varer, som nøtter, mandler, frøvarer og dyremat, sier Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil.

Jevnlig innslag

Han forteller at antall henvendelser om tørrfruktmøll stort sett ganske stabil gjennom året og at det er et jevnlig innslag i type henvendelse skadedyrfirmaet får.

Første registrerte tilfelle av tørrfruktmøll var i Norge var rundt 1920.

– Noen mener den opprinnelig levde i India, på engelsk heter den Indian meal moth, men nå finnes den over hele verden i hus og matvareindustri, opplyser Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKADEDYREKSPERTER: Fra venstre: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil. Foto: Privat.
SKADEDYREKSPERTER: Fra venstre: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil. Foto: Privat.

Bor i tørrvarene dine

Tørrfruktmøllen trives på kjøkkenet og larven lever i en lang rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter uten skall, korn, frø, sjokolade og krydder.

I følge Folkehelseinstituttet tar det omtrent tre dager fra hunnen har klekket til hun begynne å legge egg. Mens et eneste veggedyr kan legge flere hundre egg i løpet av livet sitt, legger tørrfruktmøllhunnen mellom 200 og 300 egg over en periode på en til 18 dager, direkte på matvarer eller utenpå pakker med matvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så her går formeringen raskt.

– Når larvene skal forpuppe seg, krabber de vekk fra maten. De voksne bare parer seg og hunnene legger egg før de dør, sier Preben Ottesen.

Kryper oppover veggen

Når larvene klekker fra eggene, beveger de seg ned i sprekker i matvarene eller trenger seg inn gjennom åpninger i matforpakninger. Utvokste larver forlater matvarene for å forpuppe seg på beskyttede steder som i sprekker og hjørner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De kan krype oppover veggene og de kan også bevege seg inn i andre rom enn der matvarene er.

Det er ikke gunstig å få denne skapningen inn på kjøkkenet. Larvene forurenser maten.

Så hvordan kan du unngå å få den i hus? Oppbevaring av matvarer i tette beholdere virker forebyggende. Og har du matvarer i kjøleskapet forhindrer det at tørrfruktmøllen utvikler seg. Ifølge Folkehelseinstituttet trives ikke insektet i kulde. Om temperaturen synker til under 10 °C stopper utviklingen opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TØRRFRUKTMØLL: Slik ser den ut. Foto: Hallvard Elven / Folkehelseinstituttet
TØRRFRUKTMØLL: Slik ser den ut. Foto: Hallvard Elven / Folkehelseinstituttet


Bekjempelse av tørrfruktmøll

1. Fjerne/behandle angrepne matvarer

Sørg for at kjernetemperaturen i matvarene oppnår minst 55 °C. Det vil ta ca. 1-2 timer. Man kan også fryse matvarene ved -18 °C i to døgn, alternativt ved -12 °C i tre døgn eller ved -7 °C i åtte døgn. Det er viktig at kjernetemperaturen blir lav nok. Etter kjøle- eller varmebehandlingen kan lett angrepne matvarer benyttes. Sterkt angrepne varer bør kastes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Pakke matvarer i tette beholdere

Larver kan åle seg gjennom ørsmå sprekker og bore seg gjennom plast. Det beste er derfor å bruke beholdere i hardplast, glass, keramikk eller metall, og helst med skru- eller patentlokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når nye varer skal settes på plass i skapet igjen bør disse bli plassert i tette beholdere, råder Arne Nese i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil.

3. Mekanisk bekjempelse av larver og pupper

Støvsuging er en effektiv måte å bli kvitt tørrfruktmøll på. Husk å tømme posten etterpå!

Pupper er som regel godt festet til underlaget. Derfor kan de være vanskelige å få med seg i støvsuger. De bør knuses eller fjernes for å hindre at møll klekker fra puppene og legger nye egg. I sprekker kan man benytte en spiker til å destruere puppene.

– Ligger det pupper fra tørrfruktmøll i sprekker eller hull, kan være vanskelig å få sugd det ut med støvsuger. I så fall må disse knuses ved at man punkterer puppe eller larve med spissen av en blyant, strikkepinne eller annet egnet utstyr, ifølge Arne Nese i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Kjemisk bekjempelse

Midlene er giftige også for mennesker og må derfor ikke benyttes på matvarer eller i matskap. Kjemisk bekjempelse har dessuten liten hensikt siden puppene kan opptre i store deler av huset.

– Kjemisk behandling bør unngås ved bekjempelse av tørrfruktmøll, fordi skadedyret er i umiddelbar nærhet til matvarer og områder hvor maten blir tilberedt. Husk at insektdrepende gifter også er giftig for mennesker, påpeker Arne Nese i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Les også:

Du gjetter aldri hva som skjulte seg i veggen

Ser sluket ditt slik ut?

Har du fått denne i hus, er den vanskelig å bli kvitt

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no