Meny

Frost i rør:

– De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

SJELDENT SYN: Når vann fryser til is utvider det seg med ti prosent. I avløp og toalett er det som regel «plass» til det, og når isen smelter renner den bare ut igjen. I innestengte vannrør er det verre. Foto: Gjensidige Forsikring

Syv vanlige feil som kan skade huset ditt.

Slik forhindrer du frostskader:

Her er forsikringsselskapets råd:

  • Ha på tilstrekkelig varme i alle rom med vanninstallasjoner som rør, kraner og vaskemaskin
  • Lukk ventiler og vinduer for å holde på varmen
  • Ikke la vannet renne for å hindre frost. Dette er ikke tillatt, og kan medføre at avløpet fryser og vann flommer ut i huset
  • Steng ledningen til hagekranen på høsten og tøm den for vann. Slanger og slangetromler skal løsnes fra kranen, selv om kranen er frostsikker
  • Steng hovedkranen og tøm rørene for vann ved å åpne kranen
  • Hvis det suser i rørene når du skrur på vannet, sjekk ledningsanlegget for skader før du forlater det med åpen hovedkran
  • Er vannledningene frosset, steng av vannet og lokaliser hvor i huset det er for kaldt. Øk temperaturen i området der det er frosset
  • Bruk gjerne vifteovn eller hårføner for å tine frosne rør, men bruk aldri åpen varme – det er strengt forbudt
  • Be noen holde øye med hus og hytte hvis du skal være borte en stund

(Kilde: Gjensidige.no)

Det er høysesong for frostskader og snø på steder du ikke vil ha det. Marerittet er vel å gå komme til hytta en sen fredagskveld og finne toalettet som på bildet over.

Ifølge If Skadeforsikring har 58 prosent av hyttene i deres portefølje innlagt vann. Men fjorårets skademeldinger tyder på at ikke alle er like flinke til å ta sine forholdsregler.

Stor risiko

I 2013 ble det registrert 3592 skader relatert til frost.

De endelige tallene for 2014 er ikke klare ennå, men ifølge Finans Norge (FNO) ble det registrert totalt 805 skader i løpet av det første kvartalet.

I gjennomsnitt var erstatningsbeløpet for disse skadene i fjor 62.000 kroner.

Dette gjelder private hus, altså både boliger og hytter.

– Det er langt større risiko for å få en vannskade enn et innbrudd. De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader totalt har økt kraftig de siste 10-20 årene. Vann kan føre til enorme skader og ofte kreves omfattende og kostbar utbedring, sier kommunikasjonssjef i FNO, Stine Neverdal, til Klikk Bolig.

Les også: Oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinter

Hun påpeker at det ofte kan ta lang tid før vannskader på hytter oppdager og fikses. Hvis du har vannskader bør du kontakte forsikringsselskapet umiddelbart.

En del av skadene kan også unngås.

– Men bildet av den frosne doen er et unntak. Selv om avløpsrøret fryser er det åpent begge veier, og vannet sprenger ikke normalt hull i røret. Hvis det eventuelt skulle tine igjen renner det jo bare ut. I et vannrør er derimot vannet innestengt og i verste fall kan vann som fryser sprenge hull, sier prosjektleder for Sintefs Vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum.

vannlekkasje, dusj, vedlikehold, bolig, skadeIKKE TETT: Vannlekkasje fra rør. Foto: SINTEF Byggforsk

Bruk hårføner på frosne rør

Stoppekran og temperatur er derfor stikkordene du bør ha i bakhodet før du forlater hytta etter helgen. Det er også de to første tingene du bør gjøre noe med hvis du kommer til hytta og ser at det ikke kommer noe vann ut av kranen.

– Hvis du er heldig så er ispluggen lett tilgjengelig, for eksempel i kjøkkenbenken, og da kan du tine med en hårføner. Men ofte er den på et utilgjengelig sted. Før du begynner å tine må du for all del stenge hovedstoppekranen først. Når du har tint må du åpne kranen forsiktig, sier Fiskum.

Les også: Enkelt triks for å unngå vannskader

Han råder til å kontakte rørlegger hvis du ikke finner ut hvor røret er frosset.

Informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, sier du bør være forsiktig med å tine selv.

– Enkelte har benyttet åpen flamme som skibrenner og lignende som igjen kan føre til brann, og altså ikke er å anbefale, sier han.

Gjensidige har en markedsandel på cirka 25 prosent, og totalt i fjor hadde de 432 millioner kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger i 2014.

Slik forhindrer du frost

Det er det forebyggende arbeidet som er viktigst. Fiskum påpeker at en kuldeperiode i nærmeste fremtid kan føre til svært mange skader, fordi det ofte kommer «som julekvelden på kjerringa».

– Det er én ting som gjelder: steng av hovedstoppekranen. Selv du har varme og strøm på så kan den ryke. Og blir det kaldt nok så fryser vannet, og hvis det smelter før du rekker å komme har det fri adgang.

Les saken: Slik styler du baderommet i 2015

Det er spesielt to forhold du bør være oppmerksom på når du skal beskytte boligen mot kulde.

Assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sier du må slå av hovedstoppekranen hvis du skal være borte fra hytta i mer enn tre dager. Det er en forutsetning for at forsikringen skal dekke vannlekkasjer på hytta fullt ut.

If Skadeforsikring tipser også om å helle frostvæske i vannlåsen og sluket når du skal være borte i en periode med mulighet for frost.

– Hvis du heller frostvæske i vannlås og sluk senker du frysepunktet og da kan du unngå at det fryser, forklarer Sintefs Vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum.

If Skadeforsikring råder også om å sette varme (hvis man har det) på høy styrke og lav temperatur.

– Dette er gode tips, men vil ikke ha betydning for erstatning hvis hovedstoppekrana er stengt. Det har også betydning for hyttas «velvære» at det står på litt varme, sier Vennesland.

Les også: Slik fikser du de gamle flisene selv

Unngå brann

Samtidig advarer informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, mot branner som starter i det elektriske anlegget. En beregning viser at dårlige elektriske anlegg ga erstatninger for 800 millioner kroner totalt for bransjen i fjor.

– Et kontrollert elanlegg der alle feil og mangler som er avdekket blir rettet gir trygghet for den enkelte. Dessuten gir det også inntil 20 prosent rabatt i forsikringsprisen der kontrollen er gjennomført av sertifisert kontrollør, sier han.

Ifølge Rysstad skyldes to av ti bygningsbranner feil i elektrisk anlegg og utstyr.

Statistisk sentralbyrå registrerte i fjor 416.621 hytter i Norge.

Tining vannrør=OPPTINING: Bruk av åpen flamme for å tine vannrør, kan i verste tilfelle føre til brann. Foto: brymo på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Disse feilene kan skade huset ditt i vinter

Nettstedet Woman's Day har samlet syv måter mange utsetter husene sine for skade, uten å vite om det.

Men det er heldigvis mye man selv kan gjøre for å forhindre både frost og brann.

– De fleste vil oppleve vannskader i løpet av livet

Feil 1: Å ikke holde rørene varme nok Eventuelt glemme å stenge hovedstoppekrana før man drar.

Feil 2: La takrenner tømme seg tett inntil huset Pass på!

Feil 3: Overfylte lysgraver foran vinduer Forhindrer også rømningsvei.

Feil 4: Å glemme å stenge hagekranen Kan føre til lekkasje.

Feil 5: Å brenne dårlig ved
Brenner dårlig og soter mye.

Feil 6: Bruk av for sterke avisingsprodukter i innkjørselen
Begrens saltbruke

Feil 7: Å bruke metallspade Kan skrape opp og flasse av.

Les også:

Forsikringsselskapenes verste skrekkbilder

Ikke gjør dette med frosne vannrør

Beskytt huset mot kulda

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen
Siste nytt
05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen
Populært